Πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica: Επηρεάστηκε και το δημοψήφισμα του Brexit

Πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica: Επηρεάστηκε και το δημοψήφισμα του Brexit Facebook Twitter
0

Η εταιρία Cambridge Analytica φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη ψηφοφορία του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Ο πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica δήλωσε στη βρετανική Βουλή πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην είχε ψηφίσει για Brexit, αν δεν είχε σημειωθεί μία «εξαπάτηση» από την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Ο Christopher Wylie, ο οποίος εργάστηκε για τη συγκεκριμένη εταιρία δεδομένων, ήταν εκείνος που έφερε στο φως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα προσωπικά δεδομένα, είπε πως η «Vote Leave» και άλλες ομάδες υπέρ του Brexit είχαν ένα «κοινό σχέδιο» για να παρακάμψουν τους ελέγχους γύρω από τις δαπάνες.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως όλες αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν την Aggregate IQ, μία εταιρία - «franchise» της Cambridge Analytica, προκειμένου να στοχοποιήσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων της CA.

 

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε δώσει σε μια σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων, και στην ερώτηση αν οι Βρετανοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit το 2016 χωρίς την Cambridge Analytica, ο Christopher Wylie υποστήριξε πως «όχι, έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είμαι βέβαιος». Πρόσθεσε πως χωρίς την AggregateIQ «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που παίχτηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».

Πάντως, όπως επισημαίνει το BBC, η Cambridge Analytica ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως ο Christopher Wylie είχε σταματήσει να δουλεύει για την εταιρία πολύ πριν γίνει το δημοψήφισμα του 2016.


Όπως επισημαίνει η εταιρία , «ήταν εξωτερικός συνεργάτης μερικής απασχόλησης που έφυγε τον Ιούλιο του 2014 και δεν έχει άμεση γνώση του έργου ή των πρακτικών μας από την ημερομηνία αυτή».

Και η ομάδα Vote Leave αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι παρέκαμψε το πλαφόν των δαπανών κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM