Η BlackBerry μηνύει Facebook, WhatsApp και Ιnstagram για παραβίαση πατέντας

Η BlackBerry μηνύει Facebook, WhatsApp και Ιnstagram για παραβίαση πατέντας Facebook Twitter
0

Η BlackBerry Limited, η καναδική εταιρεία λογισμικού που έγινε διάσημη για τα επιχειρηματικά της smartphones, υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά του Facebook, υποστηρίζοντας ότι το κοινωνικό δίκτυο και οι θυγατρικές του WhatsApp και Instagram παραβιάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας εφαρμογών BlackBerry.

Ο πυρήνας της καταγγελίας της BlackBerry, η οποία εκτείνεται σε 117 σελίδες, είναι ότι το αποκλειστικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων BlackBerry Messenger της εταιρείας, γνωστό και ως BBM, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων κινητών επικοινωνιών.

Η BlackBerry υποστηρίζει σήμερα ότι η πνευματική της ιδιοκτησία έχει παραβιαστεί από το Facebook, «χρησιμοποιώντας μια σειρά καινοτόμων λειτουργιών ασφάλειας, διεπαφής και λειτουργικότητας οι οποίες κατέστησαν τα προϊόντα BlackBerry μια τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία». Το Δεκέμβριο του 2016, Η BlackBerry πούλησε τα δικαιώματα σχεδίασης, κατασκευής και αποκλειστικής πώλησης των τηλεφώνων BlackBerry στην κινεζική πολυεθνική TCL, αφήνοντας την BlackBerry Limited υπεύθυνη για τα προϊόντα λογισμικού και τα κινητά προϊόντα ασφάλειας της εταιρείας.

«Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα ότι το Facebook έχει παραβιάσει την πνευματική μας ιδιοκτησία και μετά από αρκετά χρόνια διαλόγου, έχουμε την υποχρέωση έναντι των μετόχων μας να προχωρήσουμε στα κατάλληλα ένδικα μέσα» αναφέρει η BlackBerry σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ πολλών άλλων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της καλύπτουν κρυπτογραφικές τεχνικές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, την ανάμειξη των κινητών παιχνιδιών και των μηνυμάτων και τα πλέον διαδεδομένα στοιχεία διεπαφής με άλλα προϊόντα κινητών μηνυμάτων. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία διεπαφής είναι εξίσου ευρεία με το σχεδιασμό ειδοποίησης, την εμφάνιση των timestamps μηνυμάτων και τη δυνατότητα επισήμανσης των φίλων και της οικογένειας στις φωτογραφίες.

Η εταιρεία τονίζει ότι «Έχουμε μεγάλο σεβασμό για το Facebook και τις επενδύσεις του στις δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων, μερικές από τις οποίες εφευρέθηκαν από τη BlackBerry. Έχοντας κυρίαρχη θέση σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ενσωματωμένου λογισμικού, η άποψη μας είναι ότι Facebook, Instagram και WhatsApp θα μπορούσαν να αποτελέσουν σπουδαίους συνεργάτες στην πορεία μας προς το μέλλον και συνεχίζουμε να κρατάμε την πόρτα μας ανοιχτή για αυτούς».

Στο παρελθόν, τα στελέχη του Facebook έχουν εξηγήσει ότι στον τομέα της τεχνολογίας, η αντιγραφή όσων «δουλεύουν» είναι μερικές φορές απαραίτητη. Το Facebook δεν ήταν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο, όπως ακριβώς το Gmail της Google δεν ήταν η πρώτη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Facebook έχει αποδώσει δημοσίως τα εύσημα στο Snapchat για τη δημιουργία της δημοφιλούς λειτουργίας "Ιστορίες" που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν βίντεο που εξαφανίζονται μετά από μια μέρα, κάτι που είναι πλέον πιο δημοφιλές στις λειτουργίες του Facebook απ 'ότι στο Snapchat.

Η απόφαση της BlackBerry να αποφασίσει να μηνύσει τόσο αργά στην κυριαρχία του Facebook και του δικτύου εφαρμογών του, είναι κάτι που προκάλεσε έκπληξη σήμερα στον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, το κοινωνικό δίκτυο απάντησε «Η καταγγελία της Blackberry αντικατοπτρίζει δυστυχώς την τρέχουσα κατάσταση στις επιχειρήσεις ανταλλαγής μηνυμάτων. Αφού εγκατέλειψε τις προσπάθειές της για καινοτομία, η Blackberry προσπαθεί τώρα να φορολογήσει την καινοτομία των άλλων. Σκοπεύουμε να πολεμήσουμε». 

Εδώ μπορείτε να δείτε την αγωγή που κατέθεσε η BlackBerry.

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM