Η «εκδικητική πορνογραφία» θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα στην Νέα Υόρκη

Η «εκδικητική πορνογραφία» θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα στην Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Το φαινόμενο της «εκδικητικής πορνογραφίας» ή «πορνογραφίας της εκδίκησης» (revenge porn) προέκυψε τα τελευταία χρόνια της εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, αντιμετωπίζεται επίσημα, όλο και περισσότερο ως ποινικό αδικημα.

Το «Revenge Porn», δηλαδή εκείνες οι γυμνές φωτογραφίες που κάποιος ή κάποια αναρτά στο Internet χωρίς συγκατάθεση, για να εκδικηθεί το έτερον ήμισυ (με αποκαλυπτικές πόζες από την εποχή που το ζευγάρι «έπαιζε» πιο ανέμελα), θεωρείται πλέον επίσημα ποινικό αδίκημα και στην Νέα Υόρκη.

Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ζήτησε να ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο για την πράξη της εκδικητικής πορνογραφίας και από σήμερα ο νόμος έχει πλέον επιβληθεί. Το εκδικητικό πορνό θεωρείται πλέον πλημμέλημα με ποινές που ξεκινούν από 1.000 δολάρια έως ένα χρόνο φυλάκισης.

Η πράξη της ανάρτησης εκδικητικού γυμνού περιεχομένου τιμωρείται αυστηρότερα σε όλο και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Το Νιου ΤζέρσεΪ ήταν το πρώτο που «ταξινόμησε» την πράξη αυτή ως κακούργημα. Η Καλιφόρνια ήταν η δεύτερη πολιτεία που ποινικοποίησε την εκδικητική πορνογραφία, ταξινομώντας την ως ποινικό αδίκημα με ποινές μέχρι 6 μήνες φυλακή και πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Όπως εξηγεί ο Josh Levitt, διευθυντής επικοινωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, ακόμα και αν το θύμα δεν είναι στην πόλη αλλά ο δράστης είναι, τότε τα τοπικά δικαστήρια θα έχουν δικαιοδοσία στο θέμα. Εάν συμβαίνει το αντίθετο, τότε θα τίθεται θέμα δικαιοδοσίας που θα πρέπει να επεξεργαστούν τα δικαστήρια.

Ο νέος νόμος δεν είναι αναδρομικός, που σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν διανείμει εκδικητικές γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο κάποιου άλλου ηλεκτρονικά, πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, δεν θα λογοδοτήσουν, αλλά όσοι πρόκειται να το κάνουν, από εδώ και στο εξής, θα διαπράττουν έγκλημα.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM