Νέο πρωτόκολλο Wi-Fi μετά την περσινή KRACK ευπάθεια

Νέο πρωτόκολλο Wi-Fi μετά την περσινή KRACK ευπάθεια Facebook Twitter
0

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε το νεότερο Wi-Fi πρωτόκολλο ασφαλείας, το WPA3. Το νέο αυτό πρωτόκολλο θα γίνει διαθέσιμο φέτος και θα φέρει νέες δυνατότητες ασφαλείας τόσο στα προσωπικά όσο και στα επαγγελματικά δίκτυα.

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε το WPA3, ένα νέο πρότυπο ασφάλειας Wi-Fi για χρήστες και παρόχους υπηρεσιών. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη είδηση, δεδομένου ότι στα τέλη του περασμένου χρόνου αποκαλύφθηκε η KRACK ευπάθεια, η οποία επηρέασε όλα τα σύγχρονα δίκτυα Wi-Fi που χρησιμοποιούσαν κρυπτογράφηση ασφαλείας WPA ή WPA2, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να παρακολουθήσουν την κυκλοφορία μεταξύ υπολογιστών και ασύρματων σημείων πρόσβασης.

Οι νέες λειτουργίες WPA3 θα περιλαμβάνουν "ισχυρή προστασία" όταν οι κωδικοί είναι αδύναμοι και επίσης θα απλοποιήσουν τις διαμορφώσεις ασφαλείας για συσκευές που έχουν περιορισμένη ή καμία διασύνδεση οθόνης.

Η Wi-Fi Alliance αποτελείται από εταιρείες όπως η Apple, η Intel και η Microsoft, οι οποίες αναμφισβήτητα θεωρούν ότι οι τεχνολογίες ασφαλείας του Wi-Fi είναι σημαντικό να ενημερώνονται συνεχώς. Ειδικότερα για όσους εργάζονται σε καφέ ή μπαρ ή δημόσιους χώρους και συχνά χρησιμοποιούν κάποιο «ανοικτό σε πολλούς» Wi-Fi, το WPA3 θα έχει επίσης εξατομικευμένη κρυπτογράφηση δεδομένων που θα ενισχύσει την ιδιωτικότητα στα ανοιχτά δίκτυα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το εργαλείο, ο ερευνητής ασφάλειας Mathy Vanhoef, ο οποίος να υπενθυμίσουμε είχε ανακαλύψει την KRACK ευπάθεια, προτείνει ότι το WP3 μπορεί να αναφέρεται στην κρυπτογράφηση χωρίς έλεγχο ταυτότητας.

Το νέο πρωτόκολλο θα διαθέτει 4 νέες δυνατότητες για προσωπικά και επαγγελματικά δίκτυα και θα κάνει την εμφάνιση του το 2018 ως μέρος τους εγκεκριμένου WPA3. Δύο από τα χαρακτηριστικά αυτά θα παρέχουν ασφάλεια ακόμη και όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν κωδικούς που δεν είναι δυνατοί ή σύνθετοι βάση των συστάσεων ενώ παράλληλα θα απλοποιηθεί η διαδικασία παραμετροποίησης με ασφάλεια μιας συσκευής ειδικά αυτών που δεν έχουν καθόλου διεπαφή για τον χρήστη.

Επιπλέον, το WPA3 θα περιλαμβάνει επίσης μια σουίτα ασφαλείας 192-bit, ευθυγραμμισμένη με τη σουίτα Commercial National Algorithm (CNSA), η οποία θα προστατεύει κυβερνητικά, αμυντικά και βιομηχανικά δίκτυα που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας θα γίνουν διαθέσιμα αργότερα μέσα το 2018.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM