Η Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα μεμονωμένο headset επαυξημένης πραγματικότητας σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg.

 

Η νέα συσκευή η οποία συζήτηθηκε σήμερα εκτενώς στο Bloomberg θα διαθέτει μια ανεξάρτητη οθόνη και ενσωματωμένα chipsets αν και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα η εταιρεία ελπίζει να έχει έτοιμη την τεχνολογία το 2019 για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει ένα χρόνο αργότερα. Είναι γνωστό ότι το ενδιαφέρον της Apple σε αυτόν το χώρο είναι μεγάλο, με τον Tim Cook σε κάθε ευκαιρία να τονίζει πως η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Άλλωστε η Apple έχει ήδη κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα ενσωματώνοντας το ARKit στο τελευταίο iOS 11.

 

Eδω και πολύ καιρό ακούγονται φήμες για ένα headset της Apple αν και όλες τους χάθηκαν άδοξα στον άερα. Είναι απλά πάρα πολύ δύσκολο να ενσωματωθούν σε μια μικρή, αυτόνομη και λεπτεπίλεπτη συσκευή (με τη δική της οθόνη, τα δικά της chip και το δικό της λειτουργικό σύστημα) όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, ειδικά σχεδιασμένα για μια επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, αφού τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μπορεί να υποστηρίξει είναι και ελαφριά και μετρημένα. Ακόμη και αυτό το παράθυρο του 2020 που βάζει ως στόχο και λέει να ανοίξει τότε η Αpple ακούγεται πάρα πολύ φιλόδοξο. Ή μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ένας οργασμός προγραμματισμού (τον οποίο κανένας από εμάς δεν έχει καταλάβει αφού δεν υπάρχουν εξελιγμένα προγράμματα που να αποδεικνύουν το αντίθετο) και ότι σύντομα το θέμα «επαυξημένη πραγματικότητα» θα μπει πιο επιθετικά στη ζωή μας.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα νέο λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για την επαυξημένη πραγματικότητα, το οποίο εσωτερικά αναφέρεται ως rOS ή «reality operating system» αποτελεί ήδη ένα μεγάλο πρότζεκτ των μηχανικών της Apple, οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται μια σειρά τρόπων για τον έλεγχό του εκ μέρους των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων του κεφαλιού, touch panels, ή φωνητικών εντολών μέσω της Siri. Είναι ήδη γνωστό ότι η Apple δοκιμάζει τα πρωτότυπα headsets HTC Vive για να μπορέσει να ερευνήσει και να δοκιμάσει τα οφέλη και τους περιορισμούς της νέας αυτής τεχνολογίας. Αλλά το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple εργάζεται επίσης πάνω σε μια συσκευή που μοιάζει με ένα ακουστικό Gear VR, χρησιμοποιώντας μια οθόνη iPhone για την οθόνη. Αυτό το προϊόν θα κυκλοφορούσε μόνο εσωτερικά για δοκιμή εφαρμογών AR και δεν θα προοριζόταν να είναι ένα καταναλωτικό προϊόν.

 

Εφαρμογές που δοκιμάζονται είναι οι χάρτες, η αποστολή μηνυμάτων και τα εικονικά δωμάτια συναντήσεων, ιδανικά για μεγάλες επιχειρήσεις. Η ενσωμάτωση του ARKit στο iOS 11 δίνει μια καλή πρώτη ιδέα για τις πιθανές χρήσεις του. Βέβαια, η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ακόμα άγνωστη στο ευρύ κοινό, κανένα εξειδικευμένο προϊόν της δεν έχει γνωρίσει τρομακτική απήχηση, αλλά αν «ακούσει» κάποιος προσεκτικά πώς έχει εκφραστεί στο παρελθόν ο Tim Cook, θα καταλάβει ότι ο CEO της Αpple πιστεύει στην προοπτική αυτής της τεχνολογίας, θεωρώντας το μάλιστα κάτι εξίσου επαναστατικό όπως το έξυπνο κινητό που είχε ονειρευθεί ο προηγούμενος κάτοχος της θέσης του.