Ταϊλάνδη: Εξαρθρώθηκε γιγαντιαία διαδικτυακή «φάρμα» ψεύτικων κλικ που χρησιμοποιούσε 400.000 κάρτες sim

Ταϊλάνδη: Εξαρθρώθηκε γιγαντιαία διαδικτυακή «φάρμα» ψεύτικων κλικ που χρησιμοποιούσε 400.000 κάρτες sim Facebook Twitter
0

Τρεις άντρες κινεζικής καταγωγής συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Ταϊλάνδη αφότου οι αρχές ανακάλυψαν ότι λειτουργούσαν μία «click farm» (σ.σ. εταιρία που αναπαράγει ψεύτικα clicks) σε ένα σπίτι κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη, με στόχο να δίνουν χιλιάδες likes σε συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα που δημοσιεύονταν στα social media.

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο υπό ενοικίαση οίκημα ανακαλύφθηκαν περίπου 500 smarthphones (iPhone 5S, 5C και 4S) που ήταν συνδεδεμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι αρχές κατάσχεσαν ακόμη σχεδόν 400.000 ταϊλανδέζικες κάρτες sim που είχαν αγοραστεί για τις ανάγκες της παράνομης επιχείρησης. 

Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησαν στους αστυνομικούς οι τρεις άντρες, ηλικίας μεταξύ 25-30 (σ.σ. περισσότερα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά), είχαν προσληφθεί από κινεζικές εταιρίες για να αυξάνουν τα likes και να αναπαράγουν ψεύτικα page views και shares σε μία σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φυτικών φαρμάκων, γλυκών και μίας εταιρίας ξεναγήσεων μέσω της εφαρμογής «We Chat».

«Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για λαθρεμπόριο και παράνομη εργασία καθώς δεν είχαν άδεια εργασίας και βρίσκονταν στη χώρα με τουριστικές βίζες» τόνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης, συνταγματάρχης Ruengdet Thammana.

H αστυνομία αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι των υπόπτων επειδή διαπίστωσε ότι οι τρεις άντρες σπανίως έφευγαν από το σπίτι ή μιλούσαν σε άλλους ανθρώπους.

Οι συλληφθέντες δεν πρόκειται να εκτίσουν ποινές φυλάκισης αφού πιθανότατα θα απελαθούν πίσω στην Κίνα.

Τι είναι οι click farms

 

Οι επονομαζόμενες «click farms», δηλαδή επιχειρήσεις ή εταιρίες που απασχολούν χαμηλόμισθους υπαλλήλους (σ.σ. συνηθέστερα σε ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες με φτηνά εργατικά χέρια όπως π.χ. το Μπαγκλαντές, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Καμπότζη, η Αίγυπτος κτλ) για να αναπαράγουν ψεύτικα clicks, page views και shares σε διάφορες πλατφόρμες των social media.

Ορισμένες εξ αυτών των εταιριών ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς που μπορούν να προγραμματιστούν προκειμένου ν' αναπαράγουν likes κτλ. ή για να κάνουν αναρτήσεις περιεχομένου.

Μία τυπική «φάρμα» είναι σε θέση να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα εκατοντάδες smartphones με κάρτες sim που αντιστοιχούν σε πολλούς και διαφορετικούς λογαριασμούς. Υπάρχουν, όμως, και εταιρίες που χρησιμοποιούν δίκτυα πραγματικών χρηστών που πληρώνονται για να κάνουν likes.

Οι «φάρμες» πωλούν τις υπηρεσίες τους σε απλούς ανθρώπους, celebrities, πολιτικούς και αθλητές για να «μπουστάρουν» τους λογαριασμούς ή τις επίσημες σελίδες τους, εταιρίες που θέλουν να «ξεγελάσουν» τους αλγόριθμους των social media ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα δικά τους προϊόντα αλλά και συντάκτες ψευδών ειδήσεων που προσπαθούν να δουν τα παραπλανητικά posts τους να αναρριχώνται στις λίστες με τα πιο διαβασμένα.

Το φαινόμενο των «click farms» έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, με τους ιντερνετικούς κολοσσούς να επιδίδονται σε μία διαρκή μάχη για να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τους ψεύτικους χρήστες και την πλασματική κίνηση (traffic) που φέρνουν στις ιστοσελίδες οι «φάρμες».

Τον περασμένο μήνα, το Facebook δήλωσε ότι ξεκίνησε μία σειρά αλλαγών στον αλγόριθμο που ρυθμίζει τη σειρά προτεραιότητας (σ.σ. δηλαδή τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα posts στο timeline) για να προστατέψει τους χρήστες από ιστοσελίδες αμφίβολης ποιότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για να καταπολεμήσει το spamming και την παραπληροφόρηση.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και Mashable

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM