Συναγερμός σε όλο τον κόσμο για το θανάσιμο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» - Ανακοίνωση και από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο για το θανάσιμο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» - Ανακοίνωση και από το «Χαμόγελο του Παιδιού» Facebook Twitter
0

Συναγερμό σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», με τις αρχές σε διάφορες χώρες όπως π.χ. η ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία να εκδίδουν οδηγίες για την προστασία των εφήβων.

Διάφορες αρχές και οργανώσεις έχουν ξεκινήσει να ενημερώνουν γονείς και εφήβους για την «Μπλε Φάλαινα», συστήνοντας τρόπους αντιμετώπισης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο μήνες, η χακτιβιστική ομάδα των Anonymous είχε ανακοινώσει την έναρξη μίας εκστρατείας για την εξάλειψη του παιχνιδιού από το διαδίκτυο. Σε νεότερη ανάρτησή του ισχυρίστηκε ότι είχε καταφέρει να απενεργοποιήσει τουλάχιστον 3.000 σχετικούς λογαριασμούς χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων διαχειριστών.

Ανακοίνωση για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» εξέδωσε στη χώρα μας και το «Χαμόγελου του Παιδιού», εφιστώντας την προσοχή στους γονείς και παρέχοντας πληροφορίες για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν για τα παιδιά τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το διαδικτυακό παιχνίδι Blue Whale ή Blue Whale Suicide Game, που μεταφράζεται ως «Μπλε Φάλαινα» ή «Μπλε Φάλαινα, το Παιχνίδι της Αυτοκτονίας», έχει χαρακτηριστεί ως άκρως επικίνδυνο καθώς προσκαλεί τον παίκτη να συμμετέχει «χωρίς γυρισμό» και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να σταματήσει κατά τη διάρκεια ή να αρνηθεί τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι που περιλαμβάνει ψυχεδελικά σύμβολα

«Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο καθώς προσκαλεί τους παίκτες να αυτοτραυματιστούν, να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες και τελικά να αυτοκτονήσουν. Όπως αναφέρεται στην Daily Mail, στην Ρωσία, οι ειδικοί έχουν βρει σημαντική επιρροή του παιχνιδιού σε 130 θανάτους, χωρίς όμως να μπορούν να επιβεβαιώσουν την άμεση σύνδεση.


Το παιχνίδι περιλαμβάνει ψυχεδελικά σύμβολα, νεκροκεφαλές, αρχαίους μύθους και ο διαχειριστής του παιχνιδιού δίνει 50 εντολές, σε διάστημα 50 ημερών, τις οποίες οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν και να πράξουν, διαφορετικά απειλούνται πως θα «τους κυνηγήσουν και πως ξέρουν τα πάντα για αυτούς».

Το προφίλ των ανθρώπων που μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει ανήκει κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών και είναι έφηβοι με δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, που αναζητούν την αποδοχή, την ζεστασιά, την σύνδεση με κάποιον και αισθάνονται δυνατοί αν εκπληρώσουν τους στόχους που τους τίθενται (ακόμα και αν αυτοί οι στόχοι είναι ο ίδιος ο θάνατος). Επίσης, είναι άτομα με έντονες αυτοκτονικές τάσεις οι οποίες είναι εμφανείς και στην πραγματική ζωή τους.


Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολύ καινούργιο και ακόμα δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες οι οποίες μπορούν να το πλαισιώσουν.

Επίσης, κάποια μέσα δικτύωσης υποστηρίζουν πως όλο αυτό είναι μια φάρσα και τελικά τίποτα δεν είναι αληθινό και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τις προαναφερόμενες αυτοκτονίες. Επομένως, για άλλη μια φορά, προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών για την σωστή και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Προκύπτει η ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους και η ανάγκη να τους «ακούν» και να τους στηρίζουν. Όσο υπάρχουν παιδιά που αναζητούν την προσοχή, την αγάπη, την φροντίδα και την αποδοχή στον διαδικτυακό κόσμο και δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα όρια τους, τόσο θα υπάρχει χώρος για αληθινά ή ψεύτικα παρόμοια παιχνίδια.

Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα

Σε περίπτωση που κάποιος γονέας παρατηρήσει ή ενημερωθεί από το παιδί του πως θέλει ή ξεκίνησε να συμμετέχει στο παιχνίδι, όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απευθυνθείτε άμεσα:


• Τηλεφωνικά στο 11188
• Στέλνοντας e-mail στο [email protected]
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Σε γενικές γραμμές η χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών πρέπει να γίνεται με πολλή μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα:
- Ειδικά σε μικρές ηλικίες, ελέγξτε οι ίδιοι την καταλληλότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών που παίζει το παιδί σας
- Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο παιχνιδιού
- Βρείτε και προτείνετε στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης
- Ενθαρρύνετε τα διαλείμματα στη χρήση του παιχνιδιού. Κάθε 30 λεπτά να υπάρχει ένα 5λεπτο διάλειμμα
- Καταβάλλετε προσπάθεια για αύξηση κινήτρου για ακαδημαϊκή πρόοδο

Δώστε επίσης μεγάλη προσοχή στα παρακάτω σημάδια:


- Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον
- Υπερβολικό αίσθημα ευχαρίστησης όταν παίζει και εκρήξεις θυμού συνδεδεμένες με την διακοπή του παιχνιδιού
- Δεν πιστεύει ότι είναι πρόβλημα (αντίθετα πιστεύει ότι οι γονείς έχουν πρόβλημα)
- Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση
- Συνεχώς αυξανόμενη χρήση του παιχνιδιού
- Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει)

Σε όλες τις περιπτώσεις και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ