Ανασκαφές για να βρεθούν τα λείψανα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ανασκαφές για να βρεθούν τα λείψανα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Facebook Twitter
Μια ισπανική εκστρατεία, κόστους 15.000 ευρώ, για την εύρεση των μαζικών τάφων όσων εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Franco επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα ακόμη μυστήριο της χώρας.
0

Οι Ισπανικές Αρχές καταπιάνονται ξανά με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της χώρας, την ανασκαφή ενός μαζικού τάφου, στον οποίο πιστεύεται ότι είναι θαμμένος και ο Federico García Lorca, ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής.
Για τις επόμενες 10 μέρες, μία ομάδα αρχαιολόγων θα εξερευνήσει μία έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων γύρω από τους λόφους της Γρανάδα. Είναι η περιοχή που πιστεύεται ότι ο συγγραφέας του «Ματωμμένου γάμου» πυροβολήθηκε από ένα εκτελεστικό απόσπασμα το 1936. Μετά από χρόνια ερευνών σε αστυνομικά και στρατιωτικά αρχεία, ο συγγραφέας Miguel Caballero Pérez εντόπισε το σημείο και την περασμένη χρονιά ένα πέρασμα ραντάρ – εδάφους έδειξε ότι πιθανώς να υπάρχει ένας μαζικός τάφος κάτω από την επιφάνεια.


Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 15.000 ευρώ και ως στόχο του δεν έχει μόνο να βρει τα λήψανα του Lorca, ανέφερε ο Juan Francisco Arenas, της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας στην εφημερίδα Guardian. «Πιστεύεται ότι περίπου 3.500 θαμμένοι άνθρωποι είναι θαμμένοι στην περιοχή. Δεν ψάχνουμε μόνο ένα άτομο, αλλά όλους».


Η ανασκαφή αυτή είναι μια από τις περίπου 40 αντίστοιχες που έχουν γίνει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ανταπόκριση στα αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων να βρεθούν οι τάφοι τους και να επιστραφούν τα λείψανα των εκατοντάδων πολιτών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Στρατηγού Francisco Franco. Καθώς ο Lorca είναι ένα από τα πιο γνωστά θύματα των εθνικιστικών δυνάμεων του Franco, ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες από την ανασκαφή. Όμως, «το να βρεθεί ο Lorca είναι σαν να ψάχνει κανείς βελόνα στα άχυρα», τονίζει ο Arenas.


Μεταξύ εκείνων που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι στην περιοχή είναι «ένας πρύτανης Πανεπιστημίου, δύο δάσκαλοι και μέλη του πολιτικού κόμματος της Second Republic», συνεχίζει. «Για εμάς απόλυτη επιτυχία σημαίνει να βρεθούν όλοι όσοι είναι θαμμένοι εκεί». Εάν ανιχνευτούν λείψανα, εξαρτάται από το δικαστήριο να καθορίσει τα επόμενα βήματα.


Η αρχαιολογική έρευνα θα λάβει χώρα λίγα μέτρα έξω από ένα πάρκο που έχει πάρει το όνομά του από τον Lorca. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένας φιλόδοξος δήμαρχος θέλησε να μετατρέψει το πάρκο σε γήπεδο ποδοσφαίρου, τον εμπόδισαν όμως οι έντονες διαμαρτυρίες της Isabel García Lorca, νεότερης αδερφής του θεατρικού συγγραφέα, που ήταν τότε σε ηλικία 87 ετών. «Το γεγονός ότι είναι σοσιαλιστές που επέτρεψαν το εγχείρημα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, καθώς πρόκειται για το μέρος που μέλη της δικής σας πολιτικής παράταξης σκοτώθηκαν», έγραψε σε ένα δριμύ γράμμα προς την τοπική κυβέρνηση εκείνης της εποχής. «Είναι ντροπή».


Η ανασκαφή αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης να εντοπίσει το μαζικό τάφο που υποτίθεται ότι βρίσκεται θαμμένος ο Lorca. Το 2009, η πολιτεία ξόδεψε 70.000 ευρώ ψάχνοντας σε μία κοντινή περιοχή, όταν ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι βοήθησε στο σκάψιμο του τάφου στον οποίο ρίχτηκε το σώμα του Lorca, αλλά η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη και δεν βρέθηκαν οστά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.