Εκατοντάδες σημαντικά και αναντικατάστατα βιβλία αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων λιρών που είχαν κλαπεί επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

 

Η Mητροπολιτική Aστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σχεδόν τετραετούς αστυνομικής επιχείρησης που ερευνούσε την κλοπή βιβλίων μεταξύ των οποίων και σπάνια έργα των Ισαάκ Νεύτωνα, Γαλιλαίου και του Ισπανού ζωγράφου του 18ου αιώνα Φρανθίσκο Γκόγια.

 

Ο Andy Durham, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι το να βλέπεις την αντίδραση κάθε θύματος όταν έπισαν στα χέρια τους πάλι τα βιβλία τους ήταν μια πολύ συναισθηματική εμπειρία.

 

O Alessandro Bado, «ήταν τόσο χαρούμενος και είπε με μεγάλη έκπληξη: Απόψε πίνουμε σαν λιοντάρια! Μου έφτιαξε τη μέρα η αντίδραση και η χαρά του», τόνισε ο Durham.

 

Τα βιβλία είχαν κλαπεί από μια αποθήκη στο δυτικό Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2017, όπου αποθηκεύτηκαν για να φτάσουν σε ειδική δημοπρασία στο Λας Βέγκας. Οι διαρρήκτες έκαναν τρύπες στην οροφή πριν μπουν στο κτίριο, για να αποφύγουν τους αισθητήρες που ενεργοποιούν τους συναγερμούς. Η κλοπή θύμισε Mission Impossible.

 

Σε διάστημα άνω των πέντε ωρών μετέφεραν τα έργα σε 16 μεγάλες σακούλες. Τα βιβλία μεταφέρθηκαν αργότερα στη Ρουμανία από μέλη οργανωμένου εγκλήματος.

 

Τα βιβλία εντοπίστηκαν τελικά στο Neamț στη βορειοανατολική Ρουμανία. Ειδικοί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας βοήθησαν στην έρευνα, την αποθήκευση και την ασφαλή επιστροφή των βιβλίων.

 

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι 83 από τα βιβλία είχαν κάποιες ζημιές, κυρίως λόγω του νερού και της μούχλας.

 

Η συναισθηματική επιστροφή 240 βιβλίων, σε τέσσερα από τα πέντε θύματα, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τον περασμένο μήνα.

 

Μερικά από τα κλεμμένα βιβλία (MetPolice)
Μερικά από τα κλεμμένα βιβλία (MetPolice)

 

Ο Durham είπε πως «Ήταν υπέροχο να βλέπεις τη χαρά κάθε θύματος να επανενώνεται με αυτά τα αναντικατάστατα βιβλία».

 

Ένα από τα θύματα, ο Alessandro Riquier, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους διάφορους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση: «Μετά από τριάμισι χρόνια, τελικά αυτή η τρομερή ιστορία έχει ένα πολύ χαρούμενο τέλος» ανέφερε.

 

«Πήγα στο Βουκουρέστι γεμάτος ελπίδα αλλά και λίγο φοβισμένος για τα κατεστραμμένα βιβλία. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και ήταν μεγάλη χαρά να δω ξανά τα βιβλία μου. Εκτός από ένα που λείπει και τέσσερα βιβλία με ζημιές, όλα τα υπόλοιπα ήταν σε καλή κατάσταση».

 

Δώδεκα άντρες φυλακίστηκαν από το βασιλικό δικαστήριο του Κίνγκστον τον περασμένο μήνα για το ρόλο τους σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Οι άνδρες αναγνωρίστηκαν ως μέρος μιας ρουμανικής ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που ήταν υπεύθυνη για μια σειρά από διαρρήξεις σε αποθήκες, όπου υπήρξαν αντικείμενα υψηλής αξίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η αστυνομία είπε ότι η συμμορία είχε καταφέρει να αποφύγει τη δίωξη επειδή τα μέλη της μεταφέρθηκαν στη χώρα για να διαπράξουν συγκεκριμένα αδικήματα και έφυγαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαρρήξεις.

 

Η συμμορία συνδέθηκε με μια σειρά από σημαντικές ρουμανικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες, την ομάδα Clamparu, δήλωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

 

Τέσσερα από τα βιβλία δεν έχουν ακόμα βρεθεί ωστόσο η αστυνομία ζητά από οποιονδήποτέ έχει σχετικές πληροφορίες να επικοινωνήσει μαζί της.

 

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο που αποδίδεται στον κύκλο του Attavante degli Attavanti, το οποίο δημοσιεύθηκε στη Βόρεια Ιταλία το 1480, αξίας περίπου 24.000 λιρών, ένα άλμπουμ φωτογραφιών από την Κίνα που δημοσιεύθηκε το 1920, αξίας περίπου 1.500 λιρών, μια συλλογή από πεταλούδες, αξίας περίπου 4.000 λιρών και το La Saggia Pazzia από τον Antonio Maria Spelta, που δημοσιεύθηκε μεταξύ 1606 και 1607 και εκτιμάται περίπου στις 1.500 λίρες.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr