65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν

65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν Facebook Twitter
0

Ο Τζέιμς Ντιν ήταν ένας ταλαντούχος ηθοποιός, ποπ είδωλο και σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Σεπτεμβρίου 1955 σε ένα δρόμο στη Καλιφόρνια οδηγώντας μια ασημένια Porsche.

Oι ακριβείς συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955 στην Καλιφόρνια παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες. Η είδηση ότι ο Τζέιμς Ντιν, ο σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, ήταν νεκρός δίπλα σε έναν βαριά τραυματισμένο φίλο του, τον Γερμανό μηχανικό και οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων Ρολφ Βύτεριχ, είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.

Ήταν νωρίς το απόγευμα όταν το αυτοκίνητο βγήκε από την δρόμο εξαιτίας μεγάλης ταχύτητας. Ο Τζέιμς Ντιν αγαπούσε την ταχύτητα, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας. Από την ασημένια Porsche του έμειναν μόνο συντρίμμια. Η είδηση διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό.

65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν Facebook Twitter


Τα παιδικά χρόνια στην Ιντιάνα

Ο Τζέιμς γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1931 και μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή στην Ιντιάνα. Από μικρή ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για την τέχνη, αγαπούσε τη μουσική, έπαιζε βιολί και έφτιαχνε κεραμικά. Το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει κάποια μέρα ηθοποιός και να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες δράσης σαν κι αυτές που έβλεπε από παιδί στη μεγάλη οθόνη.

Έχασε τη μητέρα του από καρκίνο σε ηλικία εννιά ετών και έκτοτε μεγάλωσε με τη θεία και τη γιαγιά του. Το μόνο που του έδινε πια χαρά ήταν οι ατελείωτες ώρες δίπλα στο ραδιόφωνο αλλά και η συμμετοχή του στη μικρή θεατρική ομάδα του σχολείου. Ταυτόχρονα λάτρευε τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που ήταν το χόμπι, όπως είχε πει κάποτε στον διευθυντή του σχολείου του. Μια αγάπη που αποδείχθηκε μοιραία.

65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν Facebook Twitter


Από τη νομική στο θέατρο

Όταν τελείωσε το σχολείο μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου ζούσε ο πατέρας του. Εκεί άρχισε να ανοίγεται μπροστά του ένας νέος κόσμος. Ήταν αριστούχος στο σχολείο κι έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει την επιθυμία του πατέρα του και ξεκίνησε να σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Δεν ήταν όμως αυτό που ήθελε.

Σύντομα άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια θεατρολογίας και ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής. Έτσι αποφάσισε να σταματήσει τις νομικές σπουδές και να φύγει στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της θεατρικής ζωής στις ΗΠΑ.

Η πραγματικότητα της αμερικανικής μεγαλούπολης αποδείχθηκε σύντομα σκληρή. O ρομαντισμός του νεαρού Τζέιμς Ντιν έδωσε γρήγορα τη θέση στον αγώνα της επιβίωσης. Για να βγάλει χρήματα έκανε διαφημιστικά σποτ για το ραδιόφωνα. Συγχρόνως όμως κατάφερε να περάσει στην ιστορική σχολή θεάτρου Actors Studio του Λι Στράσμπεργκ.

65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν Facebook Twitter


Παγκόσμια επιτυχία με την ταινία «Ανατολικά της Εδέμ»


Στη Νέα Υόρκη και χάρη στα μαθήματα που είχε κάνει στο Actors Studio ήρθε σύντομα ένας ρόλος στο Μπρόντγουεϊ. Εκεί τον είδε ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Ελία Καζάν και αναγνώρισε αμέσως το μεγάλο ταλέντο του. Ο Καζάν, που ήδη μετρούσε Όσκαρ και θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, έδωσε στον Τζέιμς Ντιν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θρυλική «Ανατολικά της Εδέμ», κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Τζον Στάινμπεκ.

Ο Τζέιμς Ντιν δεν διέψευσε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη του. Η ταινία σημείωσε επιτυχία εν μία νυκτί και ο Τζέιμς Ντιν ξεχώρισε για το επαναστατικό πνεύμα και το υποκριτικό του ταλέντο.

65 χρόνια από τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν Facebook Twitter

Από εκεί και πέρα ο δρόμος για την παγκόσμια επιτυχία ήταν ολάνοιχτος. Με τις ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «Γίγαντες» έγραψε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά. Σύντομα έγινε το σύμβολο της νεολαίας του 1950. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όταν αυτές οι ταινίες προβλήθηκαν, ο ίδιος είχε πεθάνει. Στα 24 του χρόνια κατάφερε να κάνει πολλά αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα με το απαράμιλλο ταλέντο του, τις ερμηνείες του αλλά και το προσωπικό του στιλ, το προκλητικό του ντύσιμο και τα εκκεντρικά κουρέματά του.

Ένα ποπ είδωλο που πήρε διαστάσεις λατρείας μετά θάνατον. Όπως και Όσκαρ – επίσης μετά θάνατον. Έφυγε από τη ζωή τη στιγμή που η καριέρα του είχε απογειωθεί. Η διασταύρωση στην οποία συνέβη το μοιραίο δυστύχημα φέρει το όνομα James Dean Memorial Junction.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.