Μεξικό: Οι διάσημες πυραμίδες στο Τεοτιουακάν άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες

Μεξικό: Οι διάσημες πυραμίδες στο Τεοτιουακάν άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Οι τεράστιοι ναοί και οι πυραμίδες του Τεοτιουακάν, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του Μεξικού, άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες την Πέμπτη. 


Τα μνημεία έμειναν κλειστά για περισσότερους από πέντε μήνες, σε μια προσπάθεια για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Την Πέμπτη μπορούσε να δει κανείς έναν αριθμό τουριστών κατά μήκος του κυρίως δρόμου της αρχαίας πόλης, γνωστού ως «Η Λεωφόρος των Νεκρών». Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί πλέον για 3.000 τουρίστες την ημέρα οι οποίοι εισέρχονται μετά από θερμομετρήσεις και φορώντας μάσκες. Τα δύο μουσεία που βρίσκονται εκεί θα παραμείνουν κλειστά. 

«Νομίζω ότι είναι ουσιαστικό για την οικονομία και για τον τουρισμό οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν μέρη όπως αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Matte, ένας Ισπανός τουρίστας ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εισήλθε στο μνημείο, αρνούμενος ωστόσο να πει το επώνυμό του. Το άνοιγμα της σπουδαίας αρχαιολογικής τοποθεσίας αποτέλεσε ένα χαρμόσυνο γεγονός και εκείνους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η Maria de Lourdes Guerra, που πουλάει αναμνηστικά για 40 χρόνια και η οποία ανέφερε ότι οι ντόπιοι ήθελαν απελπισμένα να επιστρέψουν στη δουλειά.

Το Μεξικό έχει πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό. Έχουν καταγραφεί σχεδόν 650.000 μολύνσεις και περίπου 70.000 θάνατοι από τις υγειονομικές αρχές. Το Τεοτιουακάν, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της αμερικανικής ηπείρου. Οι ειδικοί λένε ότι η μητρόπολη των περίπου 100.000 κατοίκων έφτασε στην ακμή της ανάμεσα στο 100 π.Χ. και το 550 μ.Χ. χάρη σε μία «ανθηρή» οικονομία και την παραγωγή αγαθών ανάμεσα στα οποία ήταν λεπίδες οψιδιανού για μαχαίρια και όπλα.

 

Από το 1987, η προκολομβιανή πόλη του Τεοτιουακάν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO. Ωστόσο μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ιστορία της πόλης. Η γλώσσα που μιλούσαν οι πρώτοι της κάτοικοι παραμένει άγνωστοι όπως επίσης και η αρχική της ονομασία. Το όνομα «Τεοτιουακάν» δόθηκε στην πόλη από τους Αζτέκους και σημαίνει «Η πόλη των θεών». 

Με πληροφορίες από Reuters/CNN

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.