Μια διαφορετική δημοπρασία

Μια διαφορετική δημοπρασία Facebook Twitter
0

Μια σειρά από έργα τέχνης που αποτελούνται από κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου βγαίνουν σε δημοπρασία στο Παρίσι από τον οίκο Pierre Bergé & Associés. Είναι η συλλογή «Καλλιτέχνες για την ελευθερία», που ξεκίνησε να σχηματίζεται την ημέρα που έπεσε το Τείχος.

Πρόκειται για 48 μοναδικά κομμάτια από το βερολινέζικο τείχος που δόθηκαν σε διάσημους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όπως τον Σολ Λεβίτ, τον Εντουάρντο Τσιλίντα και τον Ντέιβιντ Μακ, ώστε να φτιάξουν ένα γλυπτό που να είναι αφιερωμένο στην ιδέα της ελευθερίας.

Ο Γάλλος συλλέκτης Σιλβέστρ Βερζέ βρίσκεται πίσψ από αυτό το καλλιτεχνικό project: «Εγώ προσπάθησα να σώσω αυτή τη συλλογή, τα πρώτα έργα αυτής της ενότητας με τη βοήθεια φίλων. Μπορέσαμε να την αγοράσουμε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης».

Η συλλογή μεγάλωσε αρκετά αυτά τα 20 χρόνια. Τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε αρκετές πόλεις του πλανήτη.

«Κάναμε την πρώτη έκθεση με τον Ρεϊμόν Μπαρ, που ήταν τότε δήμαρχος της Λυών για τη σύνοδο των G7. Είχαμε την τύχη να μας επισκεφτεί τότε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τη γυναίκα του Ραϊσα» επισημαίνει ο Βερζέ.

Οι τιμές των έργων ποικίλουν από 3.000 Ευρώ μέχρι 300.000 Ευρώ. Η συνολική αξία της συλλογής εκτιμάται στα 800.000 Ευρώ.

«Υπάρχουν έργα που εστιάζουν στη λογοκρισία που εφάρμοζε το καθεστώς, όσον αφορά την ενημέρωση. Τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο του Γκρίσα Μπρούσκιν, το οποίο μου αρέσει πολύ. Εδώ είναι ένα έργο του μεγάλου ρώσου δημιουργού, Έρικ Μπουλάτοφ, που έκανε αυτό το σήμα Στοπ το 1990. Γι' αυτόν φυσικά, η πτώση του τείχους έχει σχέση με αυτό το στοπ, αλλά και με τη δυνατότητα, παρόλα αυτά, να συνεχίσεις την πορεία σου» εξηγεί ο Σιλβέστρ Βερζέ.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην καθιερωμένη έκθεση που προηγείται της δημοπρασίας, είναι και ο Αμερικανός Άνταμ Στάινερ, που έβαλε το δικό του κομμάτι από το τείχος σε ένα κιβώτιο: «Για μένα, το τείχος αντιπροσώπευε κάτι πολύ κακό. Γι' αυτό το λόγο, αισθάνθηκα ότι το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να το εγκιβωτίσω».

Η δημοπρασία της συλλογής πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου στο Παρίσι.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.