Κορωνοϊός - Υπουργείο Πολιτισμού: Τα «ενδεικτικά μέτρα» για πρόβες και γυρίσματα - Πότε ξεκινούν

Κορωνοϊός - Υπουργείο Πολιτισμού: Τα «ενδεικτικά μέτρα» για πρόβες και γυρίσματα - Πότε ξεκινούν Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
0

Αναλυτικές οδηγίες για τις πρόβες, θεαμάτων και ακροαμάτων, αλλά και για τα κινηματογραφικά γυρίσματα, δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού

Στα σχετικά έγγραφα, που βασίζονται στις οδηγίες και στις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι τόσο οι πρόβες όσο και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, μπορούν να ξεκινήσουν ξανά από τις 18 Μαΐου, «εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική καμπύλη και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».

Πρόβες 

Το υπουργείο Πολιτισμού συστήνει οι πρόβες να  πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους όταν αυτό είναι δυνατό, ή «κατ' ελάχιστο σε καλά αεριζόμενους κλειστούς χώρους» ενώ ως προς τον κλιματισμό επιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος. 

Παράλληλα αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπολογιστεί επαρκής χώρος στα αποδυτήρια και καμαρίνια, και αλλαγές
ρούχων να γίνονται μόνο όποτε είναι απολύτως αναγκαίο». 

Για πνευστά μουσικά όργανα και για τύμπανα θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων, για χάλκινα πνευστά θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον ατομικό διαχωριστικό από Plexiglas. Τα πνευστά μουσικά όργανα θα πρέπει να καθαρίζονται από τους μουσικούς με προσοχή και σε απόσταση δύο μέτρων από άλλους συντελεστές. 

Μουσικά όργανα με πλήκτρα θα πρέπει να απολυμαίνονται με διάλυμα λευκού ξυδιού ενώ για τα τύμπανα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η μεμβράνη με τη δόνησή της κατά τη χρήση των μπαγκετών μπορεί να δημιουργήσει αεροζόλ (δυνητικά μολυσμένο) που θα εισπνεύσει ο καλλιτέχνης και οι παρακείμενοί του. 

«Στις πρόβες θα πρέπει να παρίστανται μόνο όσοι συντελεστές είναι αναγκαίο. Δεν επιτρέπονται θεατές», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού προσθέτοντας ότι το «διάλειμμα για φαγητό θα πρέπει να γίνεται σε χώρο που να μπορεί να εφαρμοστεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου κατ' ελάχιστον καθώς και οι κανόνες υγιεινής». 

Σε περίπτωση που γίνει πρόβα με κοστούμια, περούκες και μακιγιάζ αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες που τα φορούν μόνο και οι καλλιτέχνες να ντύνονται μόνοι τους. Τα προσωπικά ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται κλεισμένα και τα κοστούμια θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστά καλύμματα.

Τα κοστούμια θα πρέπει να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά τη χρήση, ειδικά σε περίπτωση διπλής διανομής όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν από περισσότερα του ενός ατόμου.

Αναλυτικά το έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού για τις πρόβες

Κινηματογραφικά Γυρίσματα 

«Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά. Ως προς τον κλιματισμό επιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος», αναφέρει για τα κινηματογραφικά γυρίσματα το υπουργείο Πολιτισμού προσθέτοντας ότι «στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε γύρισμα».

Παράλληλα δίνονται διεξοδικές οδηγίες για τους χώρους υγιεινής. 

Για τη διεξαγωγή γυρισμάτων «ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου σε ανοικτούς χώρους και των 2 μέτρων σε κλειστούς» ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας ή προσωπίδας την ώρα της
πρόβας, και χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (70%) καθώς και για τους συντελεστές σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, εκτός από τους ηθοποιούς που εμφανίζονται στην κάθε σκηνή. 

«Εάν στην πρόβα ή στο γύρισμα απαιτείται άγγιγμα, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι υποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη σκηνή, και η επαφή να είναι πού σύντομη. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται σκηνές όπου ο ηθοποιός πρέπει να αγγίξει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού», διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Αναλυτικά το έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού για τα κινηματογραφικά γυρίσματα. 

«Ενδεικτικά μέτρα» 

«Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας», αναφέρουν τα έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού. 

Με μικρά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα 

«Η πανδημία COVID-19 στη χώρα μας έχει παρουσιάσει σημαντική ύφεση αλλά ο κίνδυνος εστιακής αναζωπύρωσης είναι πάντα υπαρκτός, όπως και η πιθανότητα εμφάνισης νέου επιδημικού κύματος. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει με μικρά βήματα, με γνώμονα την ασφάλεια του συνόλου και την προστασία της υγείας του ατόμου» διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού. 

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Θα εξαρτηθεί τόσο από τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα όσο και από τα διεθνή, και την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης», καταλήγουν τα έγγραφα. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.