Η Λάρισα στηρίζει έμπρακτα τους καλλιτέχνες της - Θα επιχορηγήσει προτάσεις τους

Η Λάρισα στηρίζει έμπρακτα τους καλλιτέχνες της - Θα επιχορηγήσει προτάσεις τους Facebook Twitter
0

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να στηρίξει τους καλλιτέχνες της πόλης, καλώντας τους να καταθέσουν προτάσεις που θα επιχορηγήσει και θα υλοποιήσει στο επόμενο διάστημα.

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας απηύθυναν κάλεσμα στους επαγγελματίες του πολιτισμού στην Λάρισα, να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις παραγωγών προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, που θα αξιολογηθούν και θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου είτε να πραγματοποιηθούν με μέτρα προστασίας, εφόσον το επιτρέψουν οι γενικότερες αποφάσεις, είτε να μεταδοθούν ψηφιακά.

Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού, το φεστιβάλ Open nights, το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου, εκθέσεις και ο,τιδήποτε προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες, έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

«Όλο αυτό το διάστημα, που όλοι μας κάναμε χρήση των προϊόντων πολιτισμού κι έτσι περάσαμε καλύτερα, ημέρωσε το μέσα μας, δεν χάσαμε την ελπίδα, γιατί αυτό κάνει ο πολιτισμός, ενώνει, θωρακίζει, παρηγορεί, οι άνθρωποι του πολιτισμού βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που λέμε, με την πλάτη στον τοίχο. Κι ενώ για όλους υπήρξε μια μέριμνα και σιγά σιγά οι περισσότεροι αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, με όρους και με κανόνες βέβαια, πάντως επιστρέφουμε, οι καλλιτέχνες οδηγούνται στη συντριβή. Είναι άγνωστο πότε θα ξαναβρεθούν στις σκηνές, στα εργαστήρια, γενικότερα στη δημιουργία, κάνοντας το παρόν και το μέλλον τους να φαντάζει ιδιαιτέρως ζοφερό και αβάσταχτο. Η τέχνη είναι το οξυγόνο του πνεύματος. Χωρίς αυτή η ζωή είναι αβίωτη. Το συνειδητοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της. Αυτούς που σμιλεύουν τα όνειρά μας, Αυτούς που κάνουν τραγούδια τα αισθήματά μας, που διηγούνται τις ιστορίες μας παίζοντας, χορεύοντας, γράφοντας, ζωγραφίζοντας», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κάλεσε «όσους καλλιτέχνες επιθυμούν, να καταθέσουν προτάσεις που θα επιχορηγήσουμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα, στο πνεύμα της νέας κατάστασης που βιώνουμε. Για παράδειγμα, μια συναυλία μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί τηρώντας τα γνωστά μέτρα ασφαλείας και να προβληθεί διαδικτυακά».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, Πάνος Σάπκας από την πλευρά του τόνισε πως πίσω από το σκεπτικό της πρωτοβουλίας, βρίσκεται «η προαγωγή της δημιουργίας και οι καλλιτέχνες συνεργάτες μας», τους οποίους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις, «που θα βοηθήσουμε να υλοποιηθούν ώστε και η δημιουργία να συνεχιστεί και να ανακουφιστούν οικονομικά οι δημιουργοί που είναι από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία».

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις επιταγές αυτής της περιόδου: τα σχήματα ολιγομελή, οι παραγωγές μικρές, που ή θα μαγνητοσκοπούνται και θα μεταδίδονται διαδικτυακά ή θα πραγματοποιούνται σε χώρους που θα επιτρέπεται τηρώντας τις οδηγίες ασφαλείας. (Τις προτάσεις τους μπορούν να τις στείλουν στο email της Αντιδημαρχίας [email protected]).

«Η τέχνη ενώνει, δε διαιρεί. Αποσυμπιέζει, παρηγορεί, αφυπνίζει, κινητοποιεί, βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν γύρω του. Αλλά τι θα ήταν η τέχνη χωρίς τους ανθρώπους της; Το μήνυμα λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας, όπως είπε και ο δήμαρχος, είναι: Στηρίζουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες», κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Με πληροφορίες από larissapress.gr

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.