Το εμβληματικό "The Splash" του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πουλήθηκε για 30 εκατ. δολάρια

Το εμβληματικό "The Splash" του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πουλήθηκε για 30 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
0

Το The Splash, ένας από τους διασημότερους πίνακες του Βρετανού καλλιτέχνη, Ντέιβιντ Χόκνεϊ πουλήθηκε, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 27 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν 30 εκατ. δολ).

Το έργο, η τιμή πώλησης του οποίου εκτιμάτο μεταξύ 20 - 30 εκατ. λιρών, πουλήθηκε σε άγνωστο πλειοδότη στην τιμή των 23.1 εκατομμυρίων λιρών - την τρίτη υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ένας Χόκνεϊ σε δημοπρασία.

Το έργο, στο μινιμαλιστικό ύφος του Χόκνεϊ, αποτυπώνει τη στιγμή που ένας κολυμβητής βουτά στο τιρκουάζ νερό μίας πισίνας στο Λος Άντζελες, ταράσσοντας την ακινησία της επιφάνειας. Ο πρωταγωνιστής του πίνακα είναι παρών, καίτοι απών, εξαφανισμένος από την κίνηση του νερού. Το έργο είναι ένα κλασικό δείγμα του ενδιαφέροντος του Χόκνεϊ για το βάθος, την υφή και την εμφάνιση του νερού.

Θεωρείται μια από τις πιο ξεχωριστές εικόνες της ποπ αρτ του 20ου αιώνα και μαζί με τα έργα A Little Splash κα A Bigger Splash συμπληρώνει την τριάδα τού Χόκνεϊ με τις πισίνες. Σειρά που ο ίδιος εμπνεύστηκε ενόσω ζούσε στο Λος Άντζελες, λίγο μετά την αποφοίτησή του.

«Όταν φωτογραφίζεις ένα "σπλας", παγώνεις τη στιγμή και γίνεται κάτι άλλο», είχε πει ο Χόκνεϊ. «Διαπιστώνω πως ένα "σπλας" δεν μπορεί να ιδωθεί ποτέ με αυτόν τον τρόπο στην πραγματική ζωή, εξαφανίζεται γρήγορα» είχε αναφέρει προσθέτοντας πως ζωγράφισε τη στιγμή με έναν πολύ αργό τρόπο.

Το εμβληματικό "The Splash" του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πουλήθηκε για 30 εκατ. δολάρια Facebook Twitter

Η μαγευτική γοητεία των πισίνων του Χόκνεϊ

Το έργο Α Bigger Splash εκτίθεται στην Tate Modern του Λονδίνου ενώ το Little Splash παραμένει κομμάτι ιδιωτικής συλλογής και δεν έχει ποτέ εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

«Όχι μόνο πρόκειται για ένα έργο - ορόσημο μεταξύ της δουλειάς του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, αλλά επιπλέον είναι ένα έμβλημα της ποπ που καθόρισε μια εποχή και έδωσε οπτική ταυτότητα στο Λος Άντζελες» εξηγεί η Έμμα Μπέικερ του οίκου Sotheby's σε ανακοίνωσή της.

«Ακόμη και πέραν του 20ου αιώνα, λίγα έργα τέχνης έχουν φτάσει σε τέτοια μυθική διάσταση όσο αυτός ο πίνακας. Αναλόγως αναγνωρίσιμος με τη σειρά κραυγών του Munch, τα Νούφαρα του Μονέ ή τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, η 'βουτιά' του Χόκνεϊ είναι ριζωμένη στη πολιτιστική μας φανασία», συμπλήρωσε η ίδια.

Το συγκεκριμένο έργο είχε πωληθεί σε ιδιώτη συλλέκτη το 2006 στην τιμή των 2,9 εκατομμυρίων λιρών - τότε τιμή ρεκόρ για πίνακα του Χόκνεϊ - και παρέμενε στην κατοχή του έως σήμερα.

Το ενδιαφέρον μεταξύ των συλλεκτών για επένδυση στην τέχνη, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των έργων.

Το 2018, ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with Two Figures) πουλήθηκε για 90,3 εκατ. δολάρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου πίνακα εν ζωή καλλιτέχνη και εκείνο που κατείχε μέχρι τότε ο Τζεφ Κουνς με το «Balloon Dog».


Ο 82χρονος Χόκνεϊ είχε πει το 1976 για τα έργα του: «Λατρεύω την ιδέα, πρώτα απ'όλα, να ζωγραφίζω σαν τον Λεονάρντο, όλες τις μελέτες του για το νερό, τα περιδινούμενα πράγματα. Και λατρεύω την ιδέα να ζωγραφίζω αυτό που διαρκεί δύο δευτερόλεπτα. Μου παίρνει δύο εβδομάδες να αποτυπώσω το γεγονός που συμβαίνει σε δύο δευτερόλεπτα. Όλοι γνωρίζουν πως μια βουτιά δεν μπορείς να την παγώσεις στο χρόνο. Οπότε, όταν βλέπεις κάτι τέτοιο σε ένα πίνακα, είναι πιο καθηλωτικό ακόμη κι από μία φωτογραφία».

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.