Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κλερμόν-Φεράν: Βραβείο στο «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κλερμόν-Φεράν: Βραβείο στο «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν-Φεράν, η μεγαλύτερη διοργάνωση για τις ταινίες μικρού μήκους στον κόσμο, με δύο σημαντικές ελληνικές επιτυχίες.

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα για το φιλμ «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» και η Αριάν Λαμπέντ τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Εθνικό Τμήμα για την ταινία μικρού μήκους "Olla". 

Στο Διεθνές Τμήμα, συμμετείχαν συνολικά τρεις ελληνικές ταινίες : η «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά», «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου και το «Route 3» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου.

 
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κλερμόν-Φεράν: Βραβείο στο «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη Facebook Twitter
Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης

Τρία βραβεία για την Αριάν Λαμπέντ

Τρεις Έλληνες δημιουργοί συμμετείχαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: τα φιλμ «Πρώτος Έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη, η ελληνο-γαλλο-αργεντινής παραγωγής ταινία «Electric Swan» της Κατερίνας Κοτζαμάνη και η «Olla» της Αριάν Λαμπέντ.

Η πρώτη ταινία μικρού μήκους της ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, το Βραβείο των Γάλλων Μαθητών και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη της SACD. 

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κλερμόν-Φεράν: Βραβείο στο «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη Facebook Twitter
Η Αριάν Λαμπέντ (GETTY IMAGES)

  

Από τις 7.009 αιτήσεις συμμετοχής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα επιλέχθηκαν συνολικά 80 ταινίες, εκπροσωπώντας 54 χώρες. Για πρώτη φορά η ελληνική κινηματογραφία εκπροσωπήθηκε με τρεις ταινίες μικρού μήκους.

Η ταινία «Όλες οι φωτιές η φωτιά» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Δυο αποξενωμένα αδέρφια μαζί με τους δυο γιους τους έρχονται αντιμέτωπα με τις ικανότητές τους στο σημάδι της πέρδικας, αλλά κυρίως με την ανταγωνιστική σχέση τους, εντούτοις, χωρίς να το γνωρίζουν, γίνονται «πρωταγωνιστές» ενός θιάσου που ανυπομονεί για την κορύφωση του δράματος. Εκτός από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που εμφανίζονται ως κυνηγοί, τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Νίκος Γεωργάκης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θανάσης Μπράτος και Βαγγέλης Τσιμπογιάννης. Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Βουδούρη.

Ο σκηνοθέτης δήλωνε πριν λίγες ημέρες για τη συμμετοχή της ταινίας του στο Κλερμόν-Φεράν: «Φίλοι, ταινίες και μια προβολή στην αίθουσα Cocteau με 1.500 θεατές. Θυμάμαι μια παλιά προβολή του "Melancholia" σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Ήταν σχεδόν θρησκευτική εμπειρία, ταινία έξω από την ταινία. Δεν έχει ξαναπαίξει δουλειά μου σε τέτοια αίθουσα. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά ανυπομονώ».

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.