Δεσμώτες Φαλήρου: Μεγάλη φθορά στη Νεκρόπολη - «Οργή» Μενδώνη για την κατάσταση του αρχαίου τάφου

Δεσμώτες Φαλήρου: Μεγάλη φθορά στη Νεκρόπολη - «Οργή» Μενδώνη για την κατάσταση του αρχαίου τάφου Facebook Twitter
4

Η σημαντική ανακάλυψη στη Νεκρόπολη του Φαλήρου που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση, όπως διαπιστώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ανακοίνωσε σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός ζήτησε την αναπομπή του ευρήματος των Δεσμωτών του Φαλήρου στο ΚΑΣ ενώ η ίδια ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες για την έως τώρα διαχείριση του έργου η οποία όπως υποστηρίζει οδήγησε στο να χαθεί μέρος των μοναδικών ευρημάτων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν ενώ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, είχε σήμερα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, παρουσία και του γενικού γραμματέα Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. 

Δεσμώτες Φαλήρου: Μεγάλη φθορά στη Νεκρόπολη - «Οργή» Μενδώνη για την κατάσταση του αρχαίου τάφου Facebook Twitter
Δεσμώτες Φαλήρου: Μεγάλη φθορά στη Νεκρόπολη - «Οργή» Μενδώνη για την κατάσταση του αρχαίου τάφου Facebook Twitter
Δεσμώτες Φαλήρου: Μεγάλη φθορά στη Νεκρόπολη - «Οργή» Μενδώνη για την κατάσταση του αρχαίου τάφου Facebook Twitter

«Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του. Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε φέρουμε ακεραία την ευθύνη. Έχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση», ανέφερε η υπουργός.

«Η μαζική ταφή αποτελείται από 79 σκελετούς σε τρεις σειρές. Για την προστασία τους χρησιμοποιήθηκε μία τέντα η οποία θα είχε διάρκεια ενός χρόνου, αλλά παραμένει να καλύπτει το σκάμμα ως σήμερα. Πρέπει το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για την τύχη του ευρήματος με τα σημερινά δεδομένα. Όλοι μιλάμε για την εξαιρετική προστασία που εξασφαλίζουμε αλλά αφήνουμε μνημεία στο έλεος τους. Η απόφαση που ελήφθη το 2016 προέκρινε τη διατήρηση κατά χώρα, με ενέργειες που θα διασφάλιζαν το εύρημα. Οι ενέργειες αυτές δεν έγιναν ποτέ. Σήμερα το εύρημα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ένα μεγάλο μέρος του μοναδικού ευρήματος έχει ήδη χαθεί» πρόσθεσε η κ Μενδώνη.

Η υπουργός ζήτησε την αναπομπή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 4ης ή 11ης Φεβρουαρίου τ.ε., ώστε το ΚΑΣ να συζητήσει, έπειτα από αυτοψία των μελών του Συμβουλίου, αν επιμένει στην κατά χώρα διατήρηση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ζήτησε επίσης, με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση του ευρήματος, στο ΚΑΣ να κατατεθούν προτάσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων, ώστε το ΚΑΣ να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Να σημειωθεί ότι το 2016 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε εκφράσει τη βούλησή του να διαθέσει 5 εκ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του ευρήματος.

Ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία

Πηγές του ΥΠΠΟΑ που μίλησαν στο LiFO.gr εξηγούν πως η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχα αρνηθεί την πρόταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τα 5 εκατομμύρια ευρώ. «Τα χρήματα δεν δόθηκαν γιατί είχε αρνηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Από το Ίδρυμα είναι διατεθειμένοι να δοθεί και πάλι αυτό το ποσό». Κατά τις ίδιες πηγές, η υπόθεση θα συζητηθεί εκ νέου στο ΚΑΣ ώστε να ληφθεί «μια σωστή απόφαση» με στόχο τη βέλτιστη λύση. 

Οι Δεσμώτες του Φαλήρου - Μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη

Το πολυάνδρειο των «Δεσμωτών» αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Εσπλανάδα του Φαλήρου. Πρόκειται για ομαδική ταφή 79 ανθρώπινων σκελετών χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς. Οι σκελετοί ανήκουν σε άνδρες διαφορετικών ηλικιών, που έχουν εκτελεστεί με τον ίδιο τρόπο, με μία χαριστική βολή στον κρόταφο. Στο πρώτο όρυγμα έχουν ταφεί 40 άνδρες, με σεβασμό, δηλαδή με τις προβλεπόμενες σπονδές, χωρίς όμως η ταφή τους να έχει προετοιμαστεί από τις οικογένειές τους. Είχαν τα χέρια τους δεμένα μπροστά από το σώμα τους. Οι άνδρες που έχουν ταφεί στο δεύτερο όρυγμα είχαν δεμένα πίσω τα χέρια, ενώ στο τρίτο όρυγμα ήταν δεμένοι ομαδικά σε ξύλο, με τα χέρια ψηλά, ένδειξη ατιμωτικής ταφής.

Το εύρημα συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα της χρονιάς από το επιστημονικό περιοδικό Archaeology και χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. Πρόκειται για μία εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των τυράννων, η οποία συσχετίζεται, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, η ταύτιση των δεσμωτών με το Κυλώνειον άγος, αποτελεί υπόθεση εργασίας, δεδομένου ότι το εύρημα χρονολογείται με ακρίβεια στην 25ετία εκείνων των πολιτικών αναταραχών.

Culture
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

3 σχόλια
Θα πρότεινα στην υπουργό μας να πάει μια βόλτα από το πρώτο μουσείο της χώρας να δει το χάλι που έχει. Τετάρτη και ένα σωρό τουρίστες να περιμένουν να πάει 1 μμ να ανοίξει το μουσείο περιμένοντας στο καφέ που έχει στο προαύλιο όπου τα βρωμονερα έτρεχαν ανάμεσα στα πόδια των τουριστών λες και βρισκόμαστε σε χώρα-δεν ξέρω αν έχει καμία χειρότερη από τη δική μας για να συγκρίνω. Όταν με το καλό άνοιξε ούτε οι μισές αίθουσες δεν ήταν ανοιχτές ελλείψει προσωπικού. Η εικόνα της χώρας μας είναι τραγική.
Αυτοί που ήταν ανίκανοι να βάλουν μια τέντα το 2016 ετοίμαζαν ουρανό μήκη άρθρα κ σχέδια επί χάρτου για το μετρό Θεσσαλονίκης... Όλα στη τυχη
Οι προηγούμενοι είχαν σοβαρότερες ασχολιές,ανακάλυπταν αρχαία στο Ελληνικό, κορμοράνους στο Βοτανικό και μπάζωναν την Αμφίπολη μη τυχόν και βρεθεί κάτι σημαντικό για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας....Επίσης αυτο με τα 5 εκατ. της δωρεάς που αρνήθηκαν απο το ΣΝ ξεπερνά κάθε όριο ανόητης ιδεοληψίας.
Το υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία Πηγή: www.lifo.grΗ ιστορία της χώρας μας δυστυχώς. Μεταφορά ευθυνών στους προηγούμενους και ξεμπερδεύουμε, αντί να κάνουμε κάτι για αυτό.