Καθώς η σταδιοδρομία του Πλάθιντο Ντομίνγκο στις ΗΠΑ μοιάζει να αποτελεί παρελθόν εξαιτίας των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, ο θρύλος της όπερας βρίσκει ακόμη «καταφύγιο» στην Ευρώπη.

 

Πολλές ευρωπαϊκές όπερες είναι ακόμη στο πλευρό του 78χρονου ερμηνευτή, ο οποίος την Κυριακή θα τραγουδήσει στην παράσταση «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι στην Όπερα της Ζυρίχης στην Ελβετία. Αυτή θα είναι είναι η πρώτη εμφάνιση του Ντομίνγκο από τις 2 Οκτωβρίου, όταν αποχώρησε από τη θέση του γενικού διευθυντή της Όπερας του Λος Άντζελες και από τις μελλοντικές παραστάσεις στην εταιρεία.

 

Η κίνηση άφησε τον σταρ της όπερας χωρίς παραστάσεις στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το επαγγελματικό του μέλλον σε μια χώρα όπου αποθεώθηκε για δεκαετίες. Εκτός από την όπερα του Λος Άντζελες, τρεις μουσικές εταιρείες των Η.Π.Α. είχαν ήδη ακυρώσει τις εμφανίσεις του και επίσης ακυρώθηκαν εμφανίσεις του στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης έπειτα από πίεση με αφορμή το σκάνδαλο.

 

Η ανταπόκριση των Η.Π.Α. να γυρίσει την πλάτη στον Ντομίνγκο ήταν σχετικά αποφασιστική μετά από δύο ρεπορτάζ του The Associated Press τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με περισσότερες από 20 γυναίκες να τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι στιγμής κανένα θέατρο στην Ευρώπη, όπου το κίνημα #MeToo είχε ελάχιστο αντίκτυπο, δεν έχει ακυρώσει οποιαδήποτε από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του τραγουδιστή μέχρι το φθινόπωρο του 2020.

 

Οι περισσότερες όπερες ανέφεραν την απουσία καταγγελιών στους χώρους τους, την έλλειψη δικαστικής διαδικασίας εναντίον του και τη «γνωστή ευπρέπεια και αδιαμφισβήτητη δημοτικότητά του». Είναι αλήθεια πως στην Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία έρευνα σε εξέλιξη για τον Ντομίνγκο παρόλο που δεν αποκλείεται πιθανή μελλοντική δράση, ανάλογα με τα ευρήματα της έρευνας στο Λος Άντζελες. Η Όπερα της Ζυρίχης επιβεβαίωσε ότι ο Ντομίγκο θα τραγουδήσει το ρόλο του Ναμπούκο, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

 

«Έχουμε σκεφτεί πολύ για την επικείμενη εμφάνιση του Ντομίνγκο στις 13 Οκτωβρίου και παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά», δήλωσε η εκπρόσωπος Bettina Auge σε email. «Η Όπερα της Ζυρίχης δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς σεξουαλική παρενόχληση. Για μας το τεκμήριο της αθωότητας είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

 

Οι αντιδράσεις για το πώς χειρίζεται η Ευρώπη τον Ισπανό τενόρος έχουν πάντως αρχίσει να εμφανίζονται πιο έντονες. Μεταξύ τους και ένα σκληρό δημοσίευμα στον Guardian όπου ο αρθρογράφος τονίζει πως ο κόσμος της όπερας δεν μπορεί να αγνοεί τις σοβαρές καταγγελίες. Ο Ντομίνγκο αναμένεται να εμφανιστεί και στη Βασιλική Όπερα τον Ιούλιο του 2020 στην παραγωγή Ντον Κάρλο. Αυτήν την εβδομάδα, η Βασιλική Όπερα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν αλλαγές στο ημερολόγιο μετά από τις εξελίξεις στις Η.Π.Α.

 

Συνολικά, ο Ντομίνγκο έχει προγραμματισμένες εμφανίσεις σε 17 ευρωπαϊκές συναυλίες ή όπερες μέχρι το Νοέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας επετειακής συναυλίας στη θρυλική Σκάλα του Μιλάνου στις 15 Δεκεμβρίου και τέσσερις εμφανίσεις στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Το Teatro Real στην πατρίδα του στη Μαδρίτη τον στηρίζει ακόμη, επαναλαμβάνοντας μια προηγούμενη δήλωση που αναφέρει ότι τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από δικαστήριο. «Εμείς, όπως πολλοί άνθρωποι, πιστεύουμε ότι ο Πλάθιντο είναι ένας αναμφισβήτητος καλλιτέχνης με περισσότερο από μισό αιώνα καριέρας ως μία από τις σημαντικότερες λυρικές φωνές».

 

Με πληροφορίες από The Associated Press