Πέθανε ο Φ. Πράιορ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Σπίλμπεργκ για την «Γέφυρα των κατασκόπων»

Πέθανε ο Φ. Πράιορ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Σπίλμπεργκ για την «Γέφυρα των κατασκόπων» Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Φρέντερικ Πράιορ, ο άνθρωπος του οποίου η προσωπική ιστορία και δράση ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ να γυρίσει την ταινία «Η γέφυρα των κατασκόπων».

Ο Πράιορ εξέπνευσε στην κατοικία του στο Νιούτον Σκουέαρ στην Πενσυλβάνια. Ήταν ερευνητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ και καθηγητής Οικονομίας στο Σουάρδμορ Κόλετζ, όμως ποτέ δεν κατόρθωσε, μετά την περιπέτειά του, να επιστρέψει στην κανονική ζωή του ακαδημαϊκού δασκάλου.

«Από αύριο ξεχάστε με», είχε πει στους δημοσιογράφους το μακρινό εκείνο 1961, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του μετά τη σύλληψή του στο Βερολίνο από την Στάζι, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κράτησής του, ο Πράιορ υποβλήθηκε σε εντατικές ανακρίσεις προκειμένου να αποκαλύψει στις ανατολικογερμανικές αρχές τα σχέδια της δήθεν κατασκοπευτικής του αποστολής.

Στην πραγματικότητα, ο Πράιορ είχε πάρει ακαδημαϊκή άδεια, προκειμένου να μελετήσει το οικονομικό σύστημα του αποκαλούμενου Σοβιετικού Μπλοκ. Μεταξύ των πηγών του ήταν και μια νεαρή ανατολικογερμανίδα μηχανικός. Όταν στις 25 Αυγούστου 1961 πήγε να τη βρει στο σπίτι της ανακάλυψε πως είχε εξαφανισθεί.

Οι πράκτορες της Στάζι, πεπεισμένοι πως την είχε βοηθήσει να διαφύγει στη Δύση τον παρακολουθούσαν επί ημέρες και εν τέλει τον συνέλαβαν. Στο αυτοκίνητό του ανακάλυψαν το κείμενο της έρευνάς του, που περιείχε στατιστικά στοιχεία και συνεντεύξεις και θεωρήθηκε τεκμήριο της κατασκοπευτικής του δράσης.

Πέθανε ο Φ. Πράιορ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Σπίλμπεργκ για την «Γέφυρα των κατασκόπων» Facebook Twitter
Πέθανε ο Φ. Πράιορ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Σπίλμπεργκ για την «Γέφυρα των κατασκόπων» Facebook Twitter

Ο Πράιορ κρατήθηκε σε ένα κελί, το οποίο όπως αποκάλυψε μετά την επιστροφή του είχε μέγεθος έξι βήματα μήκος και δύο πλάτος. Καθημερινά τον ανέκριναν, χωρίς αποτέλεσμα. Το ευτύχημα για τον ίδιον ήταν πως εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής πρακτόρων μεταξύ ΗΠΑ κι ΕΣΣΔ, που από αμερικανικής πλευράς διευθυνόταν από τον δικηγόρο Τζέιμς Ντόνοβαν, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση του νεαρού ερευνητή.

Ο Πράιορ τελικά ανταλλάχθηκε μαζί με τον πιλότο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, του οποίου το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από τους Σοβιετικούς, έναντι του συνταγματάρχη της KGB Ρούντολφ Άμπελ, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 30 ετών για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Στην ταινία του Σπίλμπεργκ, ο Τομ Χανκς ενσαρκώνει τον δικηγόρο Ντόνοβαν, ενώ τον ρόλο του Πράιορ είχε ο Γουΐλ Ρότζερς. «Δεν είχε όμως τίποτε από εμένα (ο χαρακτήρας αυτός)», σχολίαζε αργότερα ο Πράιορ. «Εξάλλου, ο Σπίλμπεργκ ουδέποτε ήλθε σε επαφή μαζί μου για να μάθει ποια ήταν πραγματικά η ιστορία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.