10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7)

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Madeleine Peyroyx, Φωτο: Yann Orhan
0

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Madeleine Peyroux
Η Peyroux είναι από τις σύγχρονες γυναικείες φωνές που ακολουθούν το ύφος των μεγάλων κυριών της τζαζ της δεκαετίας του '30. Γεννήθηκε στην Αμερική και στα 13 της μετακόμισε με τη μητέρα της στο Παρίσι. Στα 15 παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει μια μπάντα μουσικών του δρόμου στα στενά του Quartier Latin.

Οκτώ άλμπουμ και 22 χρόνια από το ντεμπούτο της, το «Dreamland», η καλλιτέχνις έρχεται στην Αθήνα για να ξεναγήσει το κοινό στην πιο πρόσφατη κυκλοφορία της, το «Anthem», αλλά και να μας ταξιδέψει πίσω σε ήδη αγαπημένα τραγούδια.
13/7, Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 21:00, ελεύθερη είσοδος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Flashback

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Πάτσιος


Η γκαλερί Alma αποχαιρετά τη σεζόν 2018-2019, παρουσιάζοντας μια ομαδική έκθεση με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις διεθνείς εκθέσεις «Art Market Budapest», «Art Innsbruck» και «Frame Art Basel» και τη συνεργασία της με την γκαλερί Lena Rosselli της Βουδαπέστης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ανδρέας Βούσουρας, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώργος Καζάζης, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Τάσος Μισούρας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Παναγιώτης Σιάγκρης και Βάνα Φερτάκη.
Έως 13/7, Alma, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, Τετ., Σάβ. 12:00- 16:00, Πέμ.-Παρ. 12:00- 20:00, είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

Kanata

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Φωτο: Michele Laurent


Ένα ζευγάρι Γάλλων μετακομίζει στο Βανκούβερ. Η γυναίκα του ζευγαριού είναι ζωγράφος και γίνεται φίλη με μια αυτόχθονα που ζει σε μια φτωχογειτονιά της πόλης, αλλά στη συνέχεια δολοφονείται από έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Το περιστατικό αυτό κινητοποιεί τη ζωγράφο, η οποία αποφασίζει να ζωγραφίσει και να εκθέσει πίνακες με πρόσωπα δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Για πρώτη φορά στα 54 χρόνια ζωής του Θεάτρου του Ήλιου η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σε έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον καταξιωμένο Καναδό Ρομπέρ Λεπάζ.
13-15/7, Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 13/7 στις 20:00, 13 & 15/7 στις 20:00 & 14/7 στις 19:00, εισ.: από 20 ευρώ

ΧΟΡΟΣ

Kaos

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Φωτο: Εβίτα Σκουρλέτη


Η ομάδα χορού Griffón της Ιωάννας Πορτόλου ανεβάζει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου ένα έργο που εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης ανάγκης για αρμονία.

Βιβλικές εικόνες ζωντανεύουν επί σκηνής, φέρνοντας κοντά τους πρωτόπλαστους που περιπλανώνται σε μια σύγχρονη Βαβέλ, αντικείμενα καθημερινής χρήσης μεταμορφώνονται και αποκτούν άλλη διάσταση, ενώ ετερόκλητα μουσικά είδη, από ηλεκτροακουστικούς ήχους μέχρι παραδοσιακά ακούσματα, εναρμονίζονται με ευρηματικό τρόπο.
12 & 13/7, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21:30, εισ.: από 10 ευρώ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ejekt Festival

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Khruangbin


Το Ejekt Festival γιορτάζει τα 15 χρόνια του φέρνοντας στην Αθήνα τους Cure για μία μοναδική συναυλία. Τους πλαισιώνει ένα δυνατό line-up από καλλιτέχνες όπως ο ανερχόμενος Michael Kiwanuka, οι βετεράνοι της dream pop Ride, η μεγάλη ραδιοφωνική έκπληξη της χρονιάς, το funk τρίο των Khruangbin από το Τέξας, και οι δικοί μας Steams.
17/7, Πλατεία Νερού, Φάληρο, 16:00, εισ.: από 55 ευρώ

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Curtis Harding

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Curtis Harding


Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε από την γκόσπελ μουσική. Σταδιακά, ο Curtis Harding άρχισε να ασχολείται με το χιπ-χοπ και το garage, τραγουδώντας με τον CeeLo Green των Gnarls Barkley και τον Cole Alexander των Black Lips, για να καταλήξει στον τωρινό του σόουλ ήχο.

Το 2014 κυκλοφόρησε το πολυσυζητημένο ντεμπούτο άλμπουμ του «Soul Power», ενώ τρία χρόνια αργότερα εντυπωσίασε με τον δεύτερο δίσκο του «Face Your Fear» σε παραγωγή του Danger Mouse.
16/7, Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 21:30, εισ.: 16-19 ευρώ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Athens Rocks Festival
Ένα νέο φεστιβάλ, το AthensRocks φέρνει τους Slayer στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας παγκόσμιας περιοδείας τους. Από την ιστορική, τελευταία εμφάνιση των Slayer στην Ελλάδα δεν θα απουσιάζει το κορυφαίο ελληνικό metal συγκρότημα, οι Rotting Christ, μετά την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου «The Heretics».
13/7, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, 19:00, εισ.: 42-95 ευρώ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Tindersticks
Η μπάντα που δημιουργήθηκε το 1991 στο Νότιγχαμ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα στοιχεία που την κάνουν αναγνωρίσιμη: τη βαρύτονη φωνή του Στιούαρτ Στέιπλς, τις ενορχηστρώσεις με βάση τα έγχορδα, τα πνευστά και τα πλήκτρα, τις μελαγχολικές μελωδίες, τους γοητευτικούς στίχους. Στην πρώτη τους εμφάνιση στο Ηρώδειο αποτίνουν φόρο τιμής στην αγαπημένη τους σόουλ.
13/7, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, 21:00, εισ.: από 35 ευρώ

ΧΟΡΟΣ

Ιnfini

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Φωτο: Marc Domage


Εδώ και αιώνες οι χορευτές μετράνε βήματα μέχρι το 4, το 6 ή το 8 και μετά πάλι από την αρχή. Στις σύγχρονες χορογραφίες χρησιμοποιούνται ενίοτε πιο περίπλοκα συστήματα μέτρησης. Τι θα συνέβαινε, ωστόσο, αν οι χορευτές μετρούσαν το διηνεκές; Το νέο έργο του Γάλλου χορογράφου Μπορίς Σαρμάτς προσπαθεί να εντοπίσει μια αίσθηση απείρου μέσα στον χώρο.
11-14/7, Πειραιώς 260, Ταύρος, 21:00, εισ.: από 15 ευρώ

 

DANCE

Lovefingers

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (11-17/7) Facebook Twitter
Lovefingers


Ρομάντσο, Needless και Κορμοράνος υποδέχονται τον Αμερικανό DJ, παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής ετικέτας ESP Institute. Μαζί του στα decks ο resident DJ του Κορμοράνου, Blue Lagoon, σε Β2Β με τον resident του Needless, Chevy, αλλά και η Iro.
12/7, Bios. Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 20:00, εισ.: 7 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.