Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της παγκόσμιας street art σκηνής, η ταυτότητα του Banksy, ίσως αποκαλύπτεται σε χαμένο βίντεο από το παρελθόν.

 

Tο βίντεο δείχνει έναν άνδρα με μερικώς καλυμμένο πρόσωπο, που ισχυρίζεται ότι είναι καλλιτέχνης Banksy και φαίνεται να εργάζεται σε δύο από τα έργα του.

 

H συνέντευξη βρέθηκε στα αρχεία τηλεοπτικής εταιρείας και φέρεται να είναι γυρισμένη στην εκδήλωση Turf War το 2003 στο Λονδίνο. Προβλήθηκε στην ITV στο Λονδίνο την εποχή εκείνη, αλλά, στη συνέχεια ξεχάστηκε, μέχρι που ο δημοσιογράφος της ITV News, που εδρεύει στο Μπρίστολ, την βρήκε όταν έκανε κάποια έρευνα για τον Bansky.

 

Και τα δύο έργα πάνω στα οποία φαίνεται να εργάζεται ο άνδρας, έχουν εδώ και καιρό αποδοθεί στον Banksy. Επίσης ο δημοσιογράφος που συνάντησε τον φερόμενο ως Banksy δήλωσε πως θυμάται ότι η συνάντησή τους είχε γίνει από κάποιον εκπρόσωπο Τύπου  που δεν έμοιαζε να θέλει να τους ξεγελάσει.

 

 

 

Τα μάτια, τα φρύδια και το μέτωπό του άνδρα είναι ορατά. «Είμαι καλυμμένος επειδή δεν μπορείς να είσαι καλλιτέχνης γκράφιτι και να εμφανίζεσαι δημόσια», λέει.

 

Ο Robert Murphy,  ο δημοσιογράφος που βρήκε το βίντεο στα αρχεία του ITV News, παραδέχτηκε ότι ήταν αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα αν ο άνθρωπος αυτός είναι όντως ο Banksy. Αλλά, είπε ότι το βίντεο δείχνει έναν καλλιτέχνη που υποτίθεται ότι ήταν Banksy να δημιουργεί τέχνη σε μια επίσημη έκθεση Banksy.

 

Ο Richard Jones, διευθυντής των Tangent Books, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία σχετικά με τον Banksy στην πόλη του Μπρίστολ, περιέγραψε το βίντεο ως "πραγματικά ασυνήθιστο και πολύ, πολύ σπάνιο".

 

Οι αμφιβολίες θα παραμείνουν, ωστόσο. Ο άντρας που εμφανίζεται στο βίντεο δεν ταιριάζει εξ ολοκλήρου με την περιγραφή που έδωσε ο Simon Hattenstone στον Guardian όταν πήρε συνέντευξη με τον καλλιτέχνη το 2003:  Οι άνθρωποι του Banksy δήλωσαν πως δεν σχολιάζουν και πως ισχυρισμοί σαν αυτόν είναι συχνοί