Midnight Express: H Έβδομη Πύλη της Κολάσεως σε μεταμεσονύχτια προβολή

Midnight Express: H Έβδομη Πύλη της Κολάσεως σε μεταμεσονύχτια προβολή Facebook Twitter
«Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως» προβάλλεται Σάββατο βράδυ, στη μία μετά τα μεσάνυχτα, στο θερινό Ριβιέρα, στο πλαίσιο των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης «Midnight Express».
0

H «Έβδομη Πύλη της Κολάσεως», το θρυλικό –και αγαπημένο του ελληνικού κοινού– splatter, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για μια μεταμεσονύκτια καλοκαιρινή προβολή της κινηματογραφικής λέσχης Midnight Express.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Λούτσιο Φούλτσι αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς για τους «άρρωστους» φίλους του φανταστικού κινηματογράφου. Οι ταινίες του, αιματοβαμμένες όσο δεν παίρνει, έκαναν θραύση στις αρχές της δεκαετίας του '80, τόσο στο επίσημο όσο στο μεταμεσονύχτιο κύκλωμα προβολών, και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έκαναν ακόμα περισσότερα εισιτήρια στο δεύτερο: Δεν υπήρχε σινεμά που να έστησε μεταμεσονύχτιες προβολές δίχως να προβάλει αυτό το κλασικό πλέον σπλάτερ.

Έτσι, η μοναδική κόπια φιλμ που είχε απομείνει σε κάποια αποθήκη πέρασε από το «Ριάλτο», το «Άλφαβιλ», το «Άστυ», την «Ααβόρα» και «τερμάτισε» την καριέρα του στον θερινό κινηματογράφο του Κολωνακίου «Δεξαμενή», σε μια τελευταία προβολή που διοργάνωσε ο τότε κριτικός κινηματογράφου του Αθηνοράματος Μπάμπης Ακτσόγλου, ο οποίος ενημέρωνε τους θεατές πως «δε μπορούμε να συνεχίζουμε να την παίζουμε, η κόπια έχει καταντήσει ρετάλι». Εκεί, το κοινό μπορούσε ελεύθερα, έξω από τις συμβάσεις μιας «κανονικής» προβολής, να υστεριάζει στο θέαμα των εξορυγμένων ματιών και των αχνιστών σπλάχνων.

Midnight Express: H Έβδομη Πύλη της Κολάσεως σε μεταμεσονύχτια προβολή Facebook Twitter
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Λούτσιο Φούλτσι

Όλα τους, στοιχεία που συναντά κανείς συχνά στις ταινίες του σκηνοθέτη, που πάντοτε έβγαιναν στις αίθουσες με γλαφυρούς ελληνικούς τίτλους όπως «Ενοικιάζεται στοιχειωμένη βίλα δίπλα στο νεκροταφείο», «Τα ζόμπι βγήκαν από τον τάφο τους» και «Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως» που προβάλλεται Σάββατο βράδυ, στη μία μετά τα μεσάνυχτα, στο θερινό Ριβιέρα, στο πλαίσιο των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης «Midnight Express». Ταινία που, όσες φορές κι αν δεις, αποκλείεται να συγκρατήσεις τον ειρμό της αφήγησης της: ξεκινά αιματηρά από το πρώτο λεπτό και δεν σταματά ποτέ, περιγράφοντας την ιστορία ενός καταραμένου ξενοδοχείου, στα δωμάτια του οποίου κρύβεται μια από τις εφτά πύλες της Κολάσεως.

Σινεμασκόπ φωτογραφία, αισθητική φροντίδα, jazz-fusion soundtrack και θεόμουρλες ιδέες (όπως αυτή όπου ένας δύσμοιρος άντρας καταβροχθίζεται από μια αγέλη αραχνών!) και ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες (στην πόρτα ενός νοσοκομείου διαβάζουμε «Do Not Entry», προφανώς γραμμένο από κάποιον που δεν κατέχει ιδιαίτερα τα αγγλικά) συνθέτουν μια εκτός ορίων κινηματογραφική εμπειρία – σημειώστε πως ο Κουέντιν Ταραντίνο, μεγάλος λάτρης του φιλμ, υπήρξε υπεύθυνος για την επανέκδοσή του στις αμερικανικές αίθουσες το 1998. Την ταινία θα προλογίσει ο υπεύθυνος προγράμματος και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος Άκης Καπράνος, ενώ θα ανακοινωθούν και κάποιες από τις ταινίες που η λέσχη έχει εξασφαλίσει για την ερχόμενη σεζόν.

Info

Πλοκή: Η Νεοϋορκέζα Λίζα Μέριλ κληρονομεί ένα παλιό ξενοδοχείο στη Λουιζιάνα και επενδύει τις οικονομίες της για να το ανοίξει ξανά. Ενώ ξαναφτιάχνει το ξενοδοχείο, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται νεκροί και ο τοπικός γιατρός Τζον Μακέιμπ, που αισθάνεται τη Λίζα φίλη του, προσπαθεί να τη βοηθήσει να λύσει το μυστήριο του ξενοδοχείου. Εν τω μεταξύ, η Έμιλι, μία τυφλή γυναίκα, συμβουλεύει τη Λίζα να φύγει το συντομότερο. Αργότερα συνειδητοποιούν πως το ξενοδοχείο είναι μία πύλη για την Κόλαση που έχει ανοίξει, επιτρέποντας στους νεκρούς να περπατήσουν στη γη.

Σκηνοθεσία: Λούτσιο Φούλτσι

Πρωταγωνιστούν: Κατριόνα Μακ Κόλ, Ντέιβιντ Γουόρμπεκ, Σάρα Κέλερ

Έτος παραγωγής: 1981

Διάρκεια: 87 λεπτά

 

Το τρέιλερ της ταινίας

Ριβιέρα

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Τηλέφωνο: 210 384 4827

Σάββατο 22/6 (προς Κυριακή 23/6), ώρα έναρξης μία μετά τα μεσάνυχτα

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

* Πληροφορίες για τις προβολές, το πρόγραμμα αλλά και για να γίνετε μέλη στη Λέσχη του Midnight Express, στη σελίδα του στο Facebook.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.