Σε ποιον ανήκει η εικόνα της Φρίντα Κάλο; - Μια καλλιτέχνις κάνει μήνυση για την απαγόρευση

Σε ποιον ανήκει η εικόνα της Φρίντα Κάλο; - Μια καλλιτέχνις κάνει μήνυση για την απαγόρευση Facebook Twitter
Ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει την εκμετάλλευση της εικόνας της Φρίντα Κάλο
0

Τα τελευταία χρόνια, πολλές νομικές υποθέσεις ασχολήθηκαν με το ερώτημα ποιος πραγματικά κατέχει την εικόνα και το όνομα της Φρίντα Κάλο. Αυτή την εβδομάδα, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά από την αγωγή που κατέθεσε μια καλλιτέχνις με έδρα το Κολοράντο.

Την Τετάρτη, η Nina Shope υπέβαλε μήνυση κατά της εταιρίας «Frida Kahlo Corporation», η οποία όμως την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αξίωση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον του ιστότοπου Etsy όπου πωλούσε κούκλες με βάση την εικόνα της Κάλο. Ως αποτέλεσμα της νομικής ενέργειας της εταιρείας, τα έργα της Shope είχαν αφαιρεθεί από το Etsy. 

Σε ποιον ανήκει η εικόνα της Φρίντα Κάλο; - Μια καλλιτέχνις κάνει μήνυση για την απαγόρευση Facebook Twitter
Μια κούκλα Φρίντα Κάλο της Nina Shope

Η μήνυση της Shope, που κατατέθηκε σε ένα Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Κολοράντο, υποστηρίζει ότι «παρεμβαίνει στο ενδεχόμενο επιχειρηματικό πλεονέκτημα» και πως παραβιάζει το νόμο για «παραπλανητικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές». Η καλλιτέχνης ζητά από την εταιρεία να απαιτήσει από το Etsy να ακυρώσει την ειδοποίηση περί παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν και τα δικαιώματα στην εικόνα της Κάλο έληξαν το 2004, 100 χρόνια μετά το θάνατο της μεξικανής ζωγράφου, η ανιψιά της Isolda Pinedo Kahlo κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα στο όνομα και ανέθεσε τη διαχείρισή του στο Frida Kahlo Corporation. Πέρυσι, η οικογένεια της Κάλο κέρδισε προσωρινή διαταγή κατά του κατασκευαστή παιχνιδιών Mattel, και η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πωλήσεις  κούκλας που μοιάζει με την Κάλο.

Σε ποιον ανήκει η εικόνα της Φρίντα Κάλο; - Μια καλλιτέχνις κάνει μήνυση για την απαγόρευση Facebook Twitter
H επίμαχη κούκλα της Mattel

Βέβαια από τότε η σχέση της οικογένειας Κάλο με το Frida Kahlo Corporation έχει αλλάξει και τον Μάιο του περασμένου έτους, η εταιρεία μήνυσε την μεγάλη ανιψιά της Κάλο, ισχυριζόμενη ότι είχε εμπλακεί σε μια εκστρατεία για να δυσφημίσει την εταιρεία.

Η καταγγελία της Shope δηλώνει: «Το όνομα μιας κούκλας δεν παραβιάζει το νόμο Lanham [ομοσπονδιακό καθεστώς για τα εμπορικά σήματα, τα σήματα υπηρεσιών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό], εκτός εάν το όνομα δεν έχει καλλιτεχνική σχέση με το υποκείμενο έργο ή εάν έχει κάποια καλλιτεχνική συνάφεια και εκτός εάν ο τίτλος παραπλανά ρητά ως προς την πηγή ή το περιεχόμενο της εργασίας. Εδώ, δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Η δικηγόρος της Shope  δήλωσε ότι συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους είναι και οι Mεξικανοί και δημιουργούν επίσης έργα αφιερωμένα στη ζωγράφο. «Πιστεύουμε ότι η κούκλα αντιπροσωπεύει μια ιστορική φιγούρα. Τα εμπορικά δικαιώματα είναι ένα ολοκαίνουργιο πρόβλημα στον κόσμο του δικαίου και στον κόσμο της τέχνης», είπε. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα δικαστικά έξοδα για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους, ισχυρίζεται η δικηγόρος και διερωτάται «Φανταστείτε... Τι θα πίστευε η Φρίντα για αυτό;». Το Frida Kahlo Corporation δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό της υπόθεσης.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.