166 σημαντικά μουσεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ζητάνε σήμερα από τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη δράση που αποφασίστηκε καθώς οι μελέτες υποδηλώνουν ότι ο μέσος όρος χρόνου που ένας επισκέπτης ξοδεύει σε ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης, είναι μόλις 27,2 δευτερόλεπτα.

 

Τα 166 μουσεία ανά τον κόσμο, ζητούν από τους επισκέπτες να παραμείνουν για λίγο παραπάνω μπροστά από τα έργα αυτό το Σάββατο, στο πλαίσιο της 10ης ετήσιας Slow Art Day.

 

Στη δράση συμμετέχουν και δύο ελληνικά μουσεία τα οποία είναι στη Θεσσαλονίκη: η Δημοτική Πινακοθήκη και το μουσείο φωτογραφίας MOMUS.

 

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της πρωτοβουλίας, η ιδέα είναι «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την ευχαρίστηση του να απολαμβάνουν και να αγαπούν την τέχνη».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφιερώσουν από 5 έως 10 λεπτά μπροστά σε σημαντικά έργα που έχουν επιλεχθεί από τα μουσεία.

 

Μετά την εμπειρία αυτή, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ομαδικές συζητήσεις με επιμελητές και ειδικούς τέχνης.

 

«Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να βλέπουν και να αγαπούν την τέχνη και αποσυνδέονται από αυτήν», εξηγεί η Άννα Μπέιλι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας.

 

«Οι επισκέπτες στις γκαλερί συχνά βλέπουν την τέχνη μέσα από τα iPads ή τα κινητά τους τηλέφωνα, και η Slow Art Day είναι ένα αντίδοτο σε αυτό. Με την επιβράδυνση, μας βοηθά να βλέπουμε την τέχνη με έναν νέο τρόπο που ενεργοποιεί παρά αποθαρρύνει».

 

Από το 2009, περισσότερα από 1.500 γεγονότα Slow Art Day έλαβαν χώρα σε επτά ηπείρους, αναφέρει το news artnet. 

 

Αυτή δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ιδρυμάτων που στόχο έχει να «διορθώσει» την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα μουσείο καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα που περιλαμβάνουν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών σε αίθουσες και άλλες αντίστοιχες δράσεις.