10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Helena Hauff
0

ΠΑΡΤΙ

5 yrs Phormix: Helena Hauff
Γιορτάζοντας πέντε χρόνια παρουσίας, η μουσική πλατφόρμα Phormix προσκαλεί στο 6 d.o.g.s και πάλι τη Γερμανίδα DJ και παραγωγό Helena Hauff.

Με έδρα της το Αμβούργο, έγινε γνωστή για τα λιτά electro και techno tracks που φτιάχνει αποκλειστικά με αναλογικό εξοπλισμό, αντλώντας έμπνευση από acid house, ΕΒΜ και industrial μουσική, ενώ πλέον εμφανίζεται ως headliner στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη. Μαζί της θα είναι ο Αμερικακός μουσικός παραγωγός Steve Summers για μια live εμφάνιση και ο ιδρυτής και resident DJ του Phormix, Morah.


29/3, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 10 ευρώ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Blank-Out


10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Blank Out


Εμπνευσμένος από μια εμβληματική μορφή του φεμινισμού αλλά και του κινήματος κατά του απαρτχάιντ, τη νοτιοαφρικανή ποιήτρια Ίνγκριντ Γιόνκερ, ο Michel van der Aa φέρνει στο Μέγαρο ένα ποιητικό multimedia έργο που συνδυάζει τη σκηνική με τη 3-D κινηματογραφική δράση.

Η σοπράνο Katherine Manley τραγουδά live πάνω στη σκηνή, ενώ ο βαρύτονος Roderick Williams ερμηνεύει τον ρόλο του στην ταινία που προβάλλεται ταυτόχρονα σε διάφορα επίπεδα της σκηνής. Tην ίδια στιγμή, οι δύο πρωταγωνιστές συνδιαλέγονται με τη Χορωδία Δωματίου της Ολλανδίας και με την προηχογραφημένη μουσική του πολυβραβευμένου Ολλανδού συνθέτη.


30-31/3, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 20:00, εισ.: 8-40 ευρώ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Borderline Festival

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Aisha Devi, Φωτο: Emile Barret


Από τη Βηρυτό στην Αθήνα ταξιδεύει το ένατο Borderline Festival της Στέγης, εξερευνώντας πρωτοποριακές μουσικές που ενώνουν τη Δύση με την Ανατολή. Σε συνεργασία με το φεστιβάλ της Βηρυτού Irtijal, το Borderline παρουσιάζει ακόμα ένα περιπετειώδες πρόγραμμα εντός και εκτός Στέγης, με σκοπό να διευρύνει τους ηχητικούς μας ορίζοντες.

Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν συμπράξεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εγκαταστάσεις, DJ sets, προβολές και ομιλίες πάνω στις σύγχρονες, καινοτόμες τάσεις της μουσικής και της sound art. Στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα ο πειραματισμός και η αλληλεπίδραση τυχαίου και προετοιμασμένου, μουσικών και κοινού.


3-7/4, εντός και εκτός Στέγης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Nick Waterhouse

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Nick Waterhouse


Ο 33χρονος μουσικός, συνθέτης, παραγωγός και ερμηνευτής από την Καλιφόρνια ξαναφέρνει στη χώρα μας τη δική του cool μείξη από rhythm & blues, rock 'n' roll, soul και pop, σε συνδυασμό με τη vintage αισθητική που χαρακτηρίζει τα πάντα στη μουσική και την εμφάνισή του, στήνοντας ένα πάρτι-ταξίδι στα '50s και στα '60s.

Στη συναυλία στο Fuzz θα ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά υλικό από τον τέταρτο δίσκο του μαζί με όλα εκείνα τα τραγούδια που τον έκαναν γνωστό τα τελευταία χρόνια.


30/3, Fuzz Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), 20:00, εισ.: 23-28 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Κωνσταντίνος Πάτσιος, Τhe scrambled papers theory

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Πάτσιος, Τhe scrambled papers theory


Συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί αναγνωρίσιμα μοτίβα από κλασικά έργα της ιστορίας της τέχνης με προσθήκες και αναμείξεις που γεννούν νέες παραστατικές αξίες, ο Κωσταντίνος Πάτσιος εκθέτει στην γκαλερί Alma έργα μεγάλων διαστάσεων. Πρόσωπα, τοπία και σύμβολα, αναγνωρίσιμα ή υπαινικτικά, εμπλουτίζονται με τις ζωγραφικές του παρεμβάσεις και παραπέμπουν σε ιστορικές αναφορές, σχολιάζουν ή δημιουργούν συμβολικές αλληγορίες.


28/3-4/5, γκαλερί Alma, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, Τρ., Πέμ. & Σάβ. 10:00-14:00, Τετ. & Παρ. 10:00-14:00, 18:00-21:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: 28/3, 19:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Lubomyr Melnyk

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Lubomyr Melnyk


Πιανίστας, συνθέτης και «εφευρέτης» της continuous music (μια τεχνική για το πιάνο που απαιτεί υψηλού επιπέδου δεξιότητες), ο Ουκρανός Lubomyr Melnyk από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι και σήμερα έχει ηχογραφήσει παραπάνω από 120 δίσκους, τους περισσότερους για σόλο ή διπλά πιάνα, και έχει δημιουργήσει νέα συναρπαστικά ηχητικά μονοπάτια για τη μοντέρνα μουσική.


3-4/4, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, 21:00, εισ.: 20-30 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Πίνακας από την έκθεση "Έργα που αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ".


Σύμφωνα με το βιβλίο Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω, οι σκληροπυρηνικοί του εικαστικού κόσμου δεν εγκρίνουν τα έργα τα οποία «αντί να προβληματίζουν τον θεατή, αναδεικνύουν το ύφασμα του καναπέ». Η Αλεξάνδρα Κολλάρου, επιμελήτρια και συγγραφέας του βιβλίου, καλεί 18 καλλιτέχνες που ξεχωρίζει για την εικαστική τους ιδιαιτερότητα να δημιουργήσουν έργα με αφετηρία αυτήν τη φράση.


28/3-20/4, 9 Εννέα, Κέας 9, πλ. Κολιάτσου, Τρ.-Παρ. 18:00-20:30, Σάβ. 12:00-15:30, και κατόπιν ραντεβού, είσοδος ελεύθερη

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Κωνσταντίνος Βήτα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μετά από έναν δίσκο και μία μοναδική συναυλία που ξάφνιασε και συγκίνησε στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού με τους Στέρεο Νόβα, ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει στις προσωπικές του μουσικές. Πειραματικός αλλά ταυτόχρονα οικείος, επιστρέφει με μια σύντομη περιοδεία που θα τον φέρει για πρώτη φορά στη σκηνή του Piraeus 117 Academy για να παρουσιάσει καινούργιο υλικό (από το νέο του digital ΕΡ «Περίεργη Ώρα» που περιλαμβάνει πέντε τραγούδια και κυκλοφορεί από την puzzlemusik) αλλά και τραγούδια απ' όλη του τη δισκογραφία.


30/3, Piraeus 117, Πειραιώς 117, 19:00, εισ.: 12-14 ευρώ

Jaakko Eino Kalevi

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter
Jaakko Eino Kalevi


Ο Φινλανδός Jaakko Eino Kalevi, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του «Out of Touch», του τρίτου προσωπικού του δίσκου, ολοκληρώνει τη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία του στην Αθήνα.

Εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό που πέρασε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με σποραδικές, αλλά τακτικές επισκέψεις (μια σχέση που ξεκίνησε λίγο πριν από τη ραδιοφωνική επιτυχία του «No End» και την εμφάνισή του στο Plisskën του 2015), το «Out οf Touch» εμπλούτισε τη δισκογραφία του με εξαιρετικές ποπ μελωδίες. Τη βραδιά θα ανοίξει ο Γάλλος Guillaume Marietta της Born Bad Records.


30/3, Bios.Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Μίμοι

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτές τις μέρες Facebook Twitter


Με τους ανθρώπινους τύπους του, μαστροπούς, δασκάλους, βιοτέχνες, την ατμόσφαιρα της πολιτείας, τον θόρυβο των δρόμων της, τα μαγαζιά, τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κακόφημα σπίτια της, το σύμπαν των σατιρικών Μίμων του Ηρώνδα έρχεται πληθωρικό και υποκριτικά ακραίο στο θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου.


29/3-21/4, Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Τετ. 20:00, Πέμ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:30, εισ.: 10-15 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.