10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Preoccupations, Φωτο: Pooneh Ghana
0

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Preoccupations
Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι Preoccupations ήταν οι Viet Cong. Και μπορεί για λόγους πολιτικής ορθότητας να άλλαξαν όνομα, αυτό όμως που δεν άλλαξαν είναι ο σκοτεινός, post punk ήχος τους.

Ο τελευταίος τους δίσκος «New material» κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη και έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πειραματική, ειλικρινής δουλειά τους. Το Σάββατο θα τον παρουσιάσουν ζωντανά στο six d.o.g.s, με τους $oft $kull σε ρόλο support.


16/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 17-20 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
To έργο του Έντεν φον Χόρβατ στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.


«Τίποτε δεν μας δίνει τόσο την αίσθηση του άπειρου όσο η βλακεία»: αυτήν τη φράση χρησιμοποιεί ο Έντεν φον Χόρβατ για να προλογίσει το έργο που έκανε πρεμιέρα το 1931, προβλέποντας την άνοδο του Χίτλερ κι έναν ακόμα παγκόσμιο πόλεμο.

Με χιούμορ, σκληρότητα αλλά και συμπόνοια σκύβει πάνω από τους μικροαστούς ήρωές του, που δεν είναι ούτε «καλοί» ούτε «κακοί», απλώς «μικροί» και «φτηνοί», άρα δίχως ελπίδα.


21/2-21/4, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, Τετ. & Κυρ. 20:00, Πέμ.-Σάβ. 21:15, Σάβ. 18:15 (απογευματινή), εισ.: 8-18 ευρώ

Ύψωμα 731

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας


Μια νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον του Μουσολίνι εμπνέει το νέο έργο του ταλαντούχου Άρη Μπινιάρη, μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε απομνημονεύματα και μαρτυρίες από το 1941. Εκείνη τη χρονιά, στο Ύψωμα 731 ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός καταφέρνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού.

Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν τη σφοδρή ιταλική επίθεση.


18/2-23/4, θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλ. Βικτωρίας, Δευτ.-Τρ. 21:15, εισ.: 14-18 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Power Dance Club
Ένα ηδονιστικό queer rave με video art installations και dark room. O Luigi di Venere (Cocktail d' Amore), o Stathis (Discosodoma, Berlin) και η Maria Politi (Discosodoma, Athens) αναλαμβάνουν τη μουσική της βραδιάς.


16/2, Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 23:30, εισ.: 8 ευρώ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ευτυχισμένες Μέρες

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας


Η αντιφατική Γουίνι ζει στο καθεστώς της συνεχούς ομιλίας που της έχει επιβάλει ένα κουδούνι και η ακίνητη σιωπή του άντρα της Γουίλι.

Ο Θανάσης Δόβρης, μετά την επιτυχία της παράστασης Γκιακ, επιστρέφει στη σκηνή του Skrow για να σκηνοθετήσει τις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ, σε καινούργια μετάφραση του Μάνου Λαμπράκη, με πρωταγωνιστές την Μαρία Παρασύρη και τον Κώστα Κουτσολέλο.


18/2-21/4, Skrow Theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Sharon Kovacs

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Η Κovacks μεγάλωσε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.


H μυστηριώδης φωνή του «My Love», Sharon Kovacs, έρχεται στην Αθήνα για άλλη μια φορά με υλικό από το νέο άλμπουμ της «Cheap Smell» αλλά και όλες τις επιτυχίες της. Η ερμηνεύτρια που μεγάλωσε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, ακούγοντας Janis Joplin, Tina Turner και Otis Redding, τραγουδάει κομμάτια για τις μοντέρνες σχέσεις, την ηδονή αλλά και την εξάρτηση.


16/2, Piraeus 117, Πειραιώς 117, 19:00, εισ.: 25 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μαριάννα Γκιόκα, A topography of the mind

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Μαριάννα Γκιόκα, A topography of the mind


Αντλώντας έµπνευση από την απεικόνιση του ουρανού και των σύννεφων στην ολλανδική και ιταλική ζωγραφική του 15ου αιώνα, η Γκιόκα δημιουργεί πυκνές συνθέσεις µε περιορισµένη, αλλά δυναµική παλέτα χρωµάτων που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη φύση, τα συναισθήµατα και το μυστήριο του μυαλού.


14/2-6/4, Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Δευτ. 11:00-15:00, Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ. 11:00-15:00. Εγκαίνια: 14/2, 20:00-22:00

Still Alive

 


10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Πενήντα δύο εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους στον νέο χώρο της πλατείας Θεάτρου.


Ο νέος χώρος της πλατείας Θεάτρου ξεκινάει με την έκθεση Still Alive. Πενήντα δύο εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν συνθέσεις τολμηρές και πρωτότυπες που μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω σε πρωταρχικές έννοιες με αφετηρία τη νεκροκεφαλή, ένα εμβληματικό θέμα που διατρέχει την Ιστορία της Τέχνης, από τις γλυπτικές διακοσμήσεις των γοτθικών ναών και τις νεκρές φύσεις του 17ου αιώνα έως την καλυμμένη με διαμάντια νεκροκεφαλή του Damien Hirst.


16/2-30/3, Project Gallery, πλατεία Θεάτρου 14, Τρ.-Παρ. 11.00-18.00, Σάβ. 12.00-16.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

Απλή μετάβαση
Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφει ένα κείμενο για τη γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειμένη σ' έναν κόσμο που δεν περίμενε, με στίχους και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία του Μίνωα Θεοχάρη και έναν μεικτό θίασο ηθοποιών και τραγουδιστών.


14/2-14/4, Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Αγ. Κων/νου 22-24, Τετ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:00, εισ.: 10-18 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Τrophy Wives Valentine's Special
Hμέρα των Ερωτευμένων και οι Trophy Wives εκπέμπουν από τη συχνότητα του L' Amour FM. Μη χάσετε ένα θεματικό DJ set που παραπέμπει στις πειρατικές ραδιοφωνικές εκπομπές.


14/2, Cantina Social, Λεωκορίου 8, Ψυρρή, 21:00

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.