Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Facebook Twitter
The Kiss
0

Τέσσερις πρωτοποριακές ταινίες του Ιάπωνα σκηνοθέτη Yasuzo Masumura θα προβληθούν από τις 14 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2019.

Ο Masumura ως πρωτοπόρος του νέου κύματος του ιαπωνικού κινηματογράφου (από τα τέλη του 1950 έως τις αρχές του 1970), δημιούργησε ταινίες με μοντέρνα και τολμηρή σκηνοθεσία.

Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου, το οποίο εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας (1899-2019) και διοργανώνεται από την  Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Japan Tobacco International, έχει φέτος τίτλο «Yasuzo Μasumura: Πρωτοπόρος του Ιαπωνικού Νέου Κύματος» και περιλαμβάνει τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες σε πρώτη προβολή από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με την ταινία «The Κiss (1957)», την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Masumura. Από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου, πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες «Blue Sky Maiden (1957)», «Hoodlum Soldier (1965)» και «Dr. Hanaoka’s Wife (1967)» (Οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, εκτός από την ταινία «Hoodlum Soldier» που θα προβληθεί μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.)

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Facebook Twitter
Hoodlum Soldier

Οι ταινίες

The Kiss | Kuchizuke (1957/78’)

Πρόκειται για ένα αριστούργημα νεανικού έρωτα και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Masumura, που θυμίζει έργα των Φρανσουά Τρυφώ και Λουί Μαλ, δημιουργών του Νέου Κύματος εκείνης της εποχής. Όπως είπε ο Masumura, «ήθελα να απεικονίσω όσο πιο δυναμικά γίνεται την ταχύτητα με την οποία ο έρωτας, η οργή και η λύπη επιδρούν στα νιάτα και τα οδηγούν στο να χάνουν τον έλεγχο και να εγκλωβίζονται. Οι νέοι είναι ωραίοι και δυνατοί, δεν τους νοιάζει η κοινωνία, ακολουθούν το ένστικτό τους»   

Ο Kinichi  και η Akiko γνωρίζονται καθώς επισκέπτονται τους πατεράδες τους στη φυλακή και περνούν μια μέρα ξένοιαστη στην παραλία, ενώ προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για να πληρώσουν την εγγύηση αποφυλάκισης των γονιών τους.

Hoodlum Soldier | Heitai yakuza (1965/102’)

Είναι η πρώτη από μια σειρά εννέα ταινιών με τον ομώνυμο τίτλο και πρόκειται για μια στρατιωτική περιπέτεια. Ο Kisaburo Omiya, πρώην «προστάτης» της ιαπωνικής μαφίας, μόλις κατατάσσεται στον ιαπωνικό στρατό στη Ματζουρία. Η αλαζονική συμπεριφορά του προκαλεί την αντίδραση των ανώτερων στρατιωτικών· όμως ο Αrita, μορφωμένος εκπαιδευτής, τον υπερασπίζεται και μια περίεργη φιλία δημιουργείται μεταξύ τους.

Blue Sky Maiden | Aozora musume (1957/88’)

 

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Facebook Twitter
The Blue Sky Maiden

 

Η δεύτερη ταινία του Masumura, έγχρωμη αυτή τη φορά, μετά το «The Kiss» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Keita Genji.  Με την ταινία αυτή  ξεκινά  η  συνεργασία του σκηνοθέτη με την Ayako Wakao, μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ιαπωνικού κινηματογράφου και πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες του μετέπειτα.

H Υuko, μεγαλωμένη στις ακτές της Ιαπωνίας μακριά από την οικογένεια της, μαθαίνει από την άρρωστη γιαγιά της ότι στην πραγματικότητα είναι ο καρπός του έρωτα του πλούσιου επιχειρηματία πατέρα της με την πρώην γραμματέα του. Η  αναζήτηση της βιολογικής μητέρας της διαδραματίζεται με κωμική διάθεση.

Dr. Hanaoka’s Wife | Hanaoka Seishu no tsuma (1967/99’)

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Sawako Ariyoshi που έκανε ευρέως γνωστό τον  Seishu Hanaoka,  σπουδαίο χειρουργό του 19ου αι.

Η αληθινή ιστορία της ταραγμένης ζωής του γιατρού Seishu Hanaoka, που έκανε την πρώτη επέμβαση με γενική αναισθησία, με τις γυναίκες της ζωής του – σύζυγο Kae και μητέρα Otsugi - τόσο αποφασισμένες και οι δύο να κερδίσουν την αγάπη του, που προσφέρονται οικειοθελώς να γίνουν αντικείμενα των πειραμάτων του.

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Facebook Twitter
Dr. Hanooka's Wife

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 14/2/2019

19:00 The Kiss (1957/ 78’)

Παρασκευή 15/2/2019

19:00 Blue Sky Maiden (1957/ 88’ )

21:00 Hoodlum Soldier (1965/102’)

Σάββατο 16/2/2019

19:00 Dr. Hanaoka’s Wife (1967/99’)

21:00 The Kiss (1957/78’)

Κυριακή 17/2/2019

19:00 Blue Sky Maiden (1957/88 ‘)

21:00 Dr. Hanaoka’s Wife (1967/99’)

Info

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2019

14 - 17 Φεβρουαρίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Τιμή εισιτηρίων: 3€ ανά προβολή                                                                              

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.