Σάλος στο Ισραήλ από την έκθεση του γλυπτού McJesus

Σάλος στο Ισραήλ από την έκθεση του γλυπτού McJesus Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν έχω από το Haifa Museum of Art στο Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για την έκθεση γλυπτού του Φινλανδού καλλιτέχνη Jani Leinonen. 

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν την Παρασκευή όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο μουσείο, ενώ την προηγούμενη μέρα εκτοξεύθηκε ενάντια στο κτίριο και μια βόμβα μολότοφ. 

Στο επίμαχο γλυπτό, με τίτλο McJesus, απεικονίζεται ο Ronald McDonald, ο διάσημος κλόουν - μασκότ της ομώνυμης αλυσίδας fast food ως εσταυρωμένος.

Ο καλλιτέχνης αναφέρει πως είχε ζητήσει να μη συμπεριληφθεί το έργο στην έκθεση Sacred Goods, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο και υποστηρίζει πως η έκθεση του έργου πραγματοποιείται ενάντια στη θέλησή του. 

«Καταγγέλλουμε την έκθεση και τον τραυματισμό του ιερότερου συμβόλου της Χριστιανοσύνης από έναν θεσμό που υποτίθεται πως υπηρετεί όλους τους πολίτες και όλες τις θρησκείες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας των Μελχιτών. 

«Αυτό που είναι κατάλληλο για την Ευρώπη και τον χριστιανικό πληθυσμό της Φινλανδίας, δεν είναι κατάλληλο για την κοινότητά μας και δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε», πρόσθεσε. 

Σάλος στο Ισραήλ από την έκθεση του γλυπτού McJesus Facebook Twitter
Jani Leinonen, McJesus (2015) Photographer: Vilhelm Sjöström. Courtesy of the artist and Zetterberg Gallery

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Miri Regev έστειλε επιστολή στον διευθυντή του μουσείου Nissim Tal με την οποία του ζητούσε την απομάκρυνση του γλυπτού κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού απέναντι σε θρησκευτικά σύμβολα. 

Το μουσείο αρνήθηκε να απομακρύνει το έργο, αλλά, μετά από συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους του δήμου της Χάιφα, συμφώνησαν στην τοποθέτηση προειδοποιητικής πινακίδας στην είσοδο της έκθεσης. 

Ο Jani Leinonen υποστηρίζει ωστόσο πως το έργο του δεν έπρεπε να εκτεθεί. 

«Τα νέα για τις διαδηλώσεις με εξέπληξαν δυσάρεστα καθώς η έκθεση του έργου γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή μου», δήλωσε στην The Art Newspaper. 

Ο καλλιτέχνης ανέφερε στο The Art Newspaper πως τον Σεπτέμβριο του 2018 ζήτησε να μην εκτεθεί το έργο καθώς μετέχει στο κίνημα BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) καλεί σε μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις κατά του Ισραήλ. 

Παρότι ο επιμελητής της έκθεσης ανέφερε πως θα προωθήσει το μήνυμά του στη διεύθυνση του μουσείου το έργο παρέμεινε κομμάτι της έκθεσης. 

Ο γενικός διευθυντής του μουσείου Nissim Tal ανέφερε στην The Jerusalem Post πως στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το «παρών» 1000 άτιμα και έκτοτε πάνω από 30.000 επισκέπτες έχουν περάσει την είσοδο του μουσείου για να δουν «τα εννιά εκθέματα που αναπτύσσονται σε μια συνεκτική έκθεση για την εμπορευματοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας». 

Με πληροφορίες από Τhe Art Newspaper/ The Jerusalem Post

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.