Η Τέχνη ως θεραπεία - Τα μουσεία σ' ένα νέο, καινοτόμο ρόλο

Η Τέχνη ως θεραπεία - Τα μουσεία σ' ένα νέο, καινοτόμο ρόλο Facebook Twitter
0

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής, αλλά φέτος, η είδηση πως αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.

Σήμερα, μερικά μουσεία χρησιμοποιούνται ως τόπος θεραπείας και αυτό αποτελεί εκτός από καινοτομία και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με το ρόλο της Τέχνης και των ιδρυμάτων που την φιλοξενούν.

Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά έχει αρχίσει πρόσφατα να προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όσους φέρουν ιατρική συνταγή ή ιατρική παραπομπή.

Η ιδέα προωθείται ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος ενός έτους από το Υπουργείο Υγείας του Οντάριο και ιατρικούς φορείς.

Σύμφωνα με το Forbes, αντίστοιχες πρωτοβουλίες μικρότερης έκτασης είχαν παρθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρόμοιες μη ιατρικές παρεμβάσεις βοήθησαν με ορισμένα ζητήματα  εργαζόμενους της κοινότητας. Και αυτό ήταν που έδωσε την έμπνευση στο μουσείο του Καναδά να δοκιμάσει την τέχνη ως θεραπεία.

Στο Μόντρεαλ, μια πρόσφατη συνεργασία μεταξύ γιατρών, φορέων και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν επισκέψεις σε μουσεία ως μέρος της θεραπείας.

«Το πρόγραμμα MMFA-MFdC Museum Prescriptions είναι ένα νέο εργαλείο θεραπείας που καθιστά τις επισκέψεις σε μουσεία προσβάσιμες σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας», αναφέρει μια δήλωση στην ιστοσελίδα του MMFA.

«Με την ελεύθερη είσοδο σε ένα ασφαλές, φιλόξενο μέρος, μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης και μια ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών με τους αγαπημένους, οι MMFA-MFdC Museum Prescriptions συμβάλλουν στην ευημερία και την αποκατάσταση του ασθενούς. το μουσείο αφιερώνει ακόμη και συγκεκριμένους τομείς στην τέχνη της θεραπείας, καθώς προσφέρει και αίθουσα ιατρικών συμβουλών».

Ορισμένα μουσεία έχουν εξελίξει την ιδέα της θεραπείας μέσω της τέχνης ακόμη περισσότερο με τη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση των οπιούχων.

Το Currier Museum of Art στο Νιου Χάμσαϊρ προσφέρει ένα πρόγραμμα «Τέχνη της Ελπίδας» σε όσους έχουν μέλη οικογένειας που υποφέρουν από εθισμό σε ουσίες.

«Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν έργα που μπορούν να μιλήσουν για την οδυνηρή φύση του εθισμού τους στα ναρκωτικά και τις παράπλευρες ζημίες που μπορεί να προκαλέσει αυτό στους αγαπημένους τους», δηλώνει το μουσείο.

Στην Ιντιάνα, το Μουσείο Eskenazi ξεκινά μια παρόμοια πρωτοβουλία το 2019 με ένα πιλοτικό πρόγραμμα ευεξίας για τα παιδιά που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί, παρέχοντας θεραπεία βασισμένη στην τέχνη.

Παρόλο που κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι τα μουσεία κινούνται πολύ πέρα από το πεδίο τους, στα πεδία της ιατρικής επιστήμης, αυτά τα προγράμματα ξεκαθαρίζουν πως προορίζονται να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας.

«Δεν είμαστε νοσοκομεία. Δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Eskenazi Ντέιβιντ Μπρενμένμαν.

To σίγουρο είναι πως αυτά τα προγράμματα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτιστικών ιδρυμάτων και πως μέσα στο 2019 αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και σε άλλα μουσεία του κόσμου.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.