Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων

Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson
0

Το Ice Watch, μια δημόσια εικαστική εγκατάσταση με κομμάτια πάγου του καλλιτέχνη Olafur Eliasson, αποκαλύφθηκε σήμερα σε δυο σημεία του Λονδίνου.

Συνολικά 30 κομμάτια πάγου μεταφέρθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα για αναπτυχθούν σε δημόσιους χώρους αποσκοπώντας στο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κλιματική αλλαγή. 

Από αυτά, 24 βρίσκονται ανάμεσα στον Τάμεση και την Tate Modern σε κυκλικό σχηματισμό, και έξι έξω από τα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στο City του Λονδίνου. 

Ο πάγος έλιωνε γρήγορα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψυχρού λονδρέζικου πρωινού. Το γεγονός μπορεί να αποτελέσει και μια μεταφορά για την αναγκαιότητα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

Η αποκάλυψη του έργου συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της νότιας Πολωνίας. 

Ο Eliasson είχε δηλώσει στην The Art Newspaper πως το Ice Watch, που εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη το 2015 και στη συνέχεια στο Παρίσι το 2015, εμπεριέχει κομμάτια παγετώνων που λιώνουν αργά «καθιστώντας τα επιστημονικά δεδομένα σαφή ώστε να μπορέσουμε να τα νιώσουμε». 

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να γίνει απτό τι συμβαίνει στη Γη ή, στην πραγματικότητα, τι πρόκειται να συμβεί στη Γη.

Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

Η ανάληψη δράσης είναι ακόμα πιο επείγουσα σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, κατά την οποία έχουμε προθεσμία 12 ετών για να μειωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Τα κομμάτια αφαιρέθηκαν υπεύθυνα από τα νερά του φιόρδ Nuup Kangerlua όπου είχαν αποκοπεί από το φύλλο πάγου.

Ο Minik Rosing, καθηγητής γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοπεγχάγης, εργάστηκε μαζί με τον Eliasson για την υπεύθυνη συγκομιδή των κομματιών πάγου από την θάλασσα.

Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

«Αυτά τα κομμάτια δεν ήρθαν ως εδώ για να είναι όμορφα, μεταφέρουν και μια ιστορία», δήλωσε ο Rosing σε συνέντευξη τύπου προσθέτοντας πως μοιάζουν με ανθρώπινα όντα. 

«Και σας ψιθυρίζουν, αν βάλετε το αυτί σας κοντά τους, μπορείτε να ακούσετε τις φυσαλίδες να σκάνε και μπορείτε να δείτε πως είναι όλα διαφορετικά. Και μας λένε για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός από τον σημερινό.»

«Οι φυσαλίδες περιέχουν αέρα που είναι φρέσκος και καθαρός και έχει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σήμερα.»

«Μας φέρνουν ένα μήνυμα για την τεράστια αλλαγή που συμβαίνει τώρα.»

Ice Watch: Εγκατάσταση έξω από την Tate Modern μας ευαισθητοποιεί για το λιώσιμο των πάγων Facebook Twitter
Justin Sutcliffe © 2018 Olafur Eliasson

Ο Rosing αναγνώρισε πως ο κόσμος ίσως να αμφισβητήσει τη συλλογιστική πίσω από την μεταφορά πάγου από τα νερά της Γροιλανδίας.

Ο Eliasson, δήλωσε πως έχει υπολογιστεί ότι το αποτύπωμα άνθρακα του κάθε κομματιού πάγου ισούται με αυτό ενός ανθρώπου, αν εκείνος ταξίδευε στη Γροιλανδία. 

View this post on Instagram

The final journey of the ice. Ice Watch is now in place in front of @Tate Modern. Come meet it! #icewatchlondon

A post shared by Studio Olafur Eliasson (@studioolafureliasson) on


«Ίσως απορείτε γιατί τα έφεραν ως το Λονδίνο για να λιώσουν, αφού ήδη λιώνουν γρήγορα στη Γροιλανδία και λιώνουν ακόμα γρηγορότερα εδώ. Είναι αυτό υπεύθυνο;», είπε ο καθηγητής.  

Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα, δήλωσε πως το τρομακτικό είναι πως κάθε δευτερόλεπτο η Γροιλανδία χάνει 10.000 κομμάτια πάγου σαν και αυτά στους ωκεανούς και ότι «τα νερά αυτά θα καταλήξουν στον Τάμεση κάποια μέρα, στη Νέα Υόρκη, παντού».

Το Ice Watch θα είναι ορατό μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια πάγου. Ο Eliasson υπολογίζει πως αυτό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.