10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Άγγελος Πλέσσας, Karma Mechanics
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Άγγελος Πλέσσας, Karma Mechanics

Ποιες είναι οι συνέπειες του να ζεις σε ένα περιβάλλον όπου σχεδόν όλα όσα κάνουμε αφήνουν ένα ψηφιακό ίχνος, από την απλή επικοινωνία μέχρι και τη χρήση οικιακών συσκευών;

Η νέα έκθεση του Άγγελου Πλέσσα, χωρισμένη σε κομμάτια αφιερωμένα στην επιστήμη, στη φύση και στην πνευματικότητα, περιλαμβάνει ιστοσελίδες, χειροποίητα ραφτά, βίντεο, οικιακές συσκευές και αυθόρμητες τελετουργίες που διερευνούν ερωτήματα αυτού του είδους. 

7/12/18-26/1/19, The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: 7/12, 20:00-22:00

Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα - Ελεύθερνα - Κνωσός

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα - Ελεύθερνα - Κνωσός

Τρεις πόλεις της αρχαίας Κρήτης ζωντανεύουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση περιγράφει τη ζωή τριών πόλεων, της Απτέρας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού, από τη γέννησή τους, το πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, την εγκατάλειψή τους καθώς και το τι ήρθε στο φως από τις νεότερες ανασκαφές και έρευνες.

12/12-30/4, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι. Δευτ., Τετ., Παρ.-Σάβ. 10:00-17:00, Πέμ. 10:00-20:00, Κυρ. 11:00-17:00

Νέα Αποκτήματα. 2017-2018

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Μπλούκας

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει μια έκθεση με επιλογή από τα έργα που αποκτήθηκαν από το 2017 έως το 2018.

Βασικός πυρήνας των νέων αποκτημάτων της συλλογής του μουσείου αποτελεί η προσφορά 68 συνολικά έργων από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες οι Δημήτρης Αντωνίτσης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Γιώργος Λάππας, Ντιάννα Μαγκανιά, Μίλτος Μανέτας, Βανέσα Μπίκροφτ κ.ά.

Έως 20/1, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Τρ.-Κυρ. 11:00-19:00, εισ.: 3-5 ευρώ

DJ SET

M. Hulot’s Greek Rap Show

Μια βραδιά με τη new school πλευρά του ελληνικού ραπ. Νέες κυκλοφορίες από την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της σημερινής ελληνικής ποπ (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης).

8/12, Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 22:00, είσοδος ελεύθερη

ΟΠΕΡΑ

Μανόν

Μία από τις διασημότερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, η Μανόν του Μασνέ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και στην αθηναϊκή σκηνή μετά από 52 χρόνια απουσίας, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

12, 14, 16, 19, 21, 23, 26, 30/12, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 19:30, εισ.: 15-90 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Nikolay Biryukov

Η Μαρία Πανουργιά ανεβάζει το θρυλικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τοποθετώντας το σε ένα «ταριχευμένο» αστικό σαλόνι, με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τη Στέλλα Βογιατζάκη στους κεντρικούς ρόλους.

Ένα κοινωνικό κάλεσμα για ποτό θα μετατραπεί για τα δύο ζευγάρια της παράστασης σε μια ιλιγγιώδη βραδιά λεκτικών επιθέσεων και τρομερών αποκαλύψεων.

12-30/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107-109, Τετ.-Κυρ. 21:00, εισ.: 7-15 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Winter Plisskën Festival

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Object Blue

Το Plisskën φέρνει τον David August για την πρώτη ζωντανή εμφάνιση του στην Ελλάδα, μαζί με τρία δυνατά ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής: τον Lindstrøm, τον Pantha Du Prince και τον Nathan Fake. Μαζί τους οι Object Blue, Elena Colombi, η Debonair, η Sama’, η Lokier και οι Black Athena.

8/12, Main Stage: Piraeus 117 Academy, Πειραιώς 117 & Αquarium: Wave Athens, Ηρακλειδών 61, 19:30, εισ.: 33 ευρώ

Magnus Eroticus: Μεταγραφή για μπαρόκ σύνολο

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Αρχείο Χατζιδάκι

Ο «Μεγάλος Ερωτικός» συναντά το αγγλικό μπαρόκ. H Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ φιλοξενεί μια μουσική και ποιητική προσαρμογή του εμβληματικού έργου του Μάνου Χατζιδάκι για αναγεννησιακά όργανα και τραγουδιστές σε ελισαβετιανό στίχο.

Την πρωτότυπη αυτή ανάγνωση παρουσιάζει ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με ομάδα μουσικών.

6-7/12, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 18:30 & 20:30, εισ.: 15-25 ευρώ

DANCE

5 Years Phormix: Traxx

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Traxx

 

Γνωστός για το μοναδικό του ύφος, ένα πέρασμα από πειραματικούς σε απροσδιόριστους ήχους, και τις συνεργασίες του με δισκογραφικές όπως οι Gigolo, Relief, L.I.E.S., Muzique, M/O/S και Crème, ο Traxx έρχεται καλεσμένος της ομάδας Phormix.

8/12, Bios.Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 22:00, εισ.: 8 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Kikagaku Moyo

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Kikagaku Moyo

 

Από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα της παγκόσμιας ψυχεδελικής σκηνής, οι Ιάπωνες psych rockers έρχονται στην Αθήνα για ένα live γεμάτο ενέργεια. Οι Kikagalu Moyo σχηματίστηκαν στο Tokyo το 2012. Το όνομά τους σημαίνει «γεωμετρικά μοτίβα» στα γιαπωνέζικα και ο ήχος τους συνδυάζει στοιχεία krautrock, acid folk και ινδικών ragas, με έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.

7/12, Fuzz Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), 20:00, εισ.: 19-25 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.