Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου στον απόηχο του #metoo

Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου στον απόηχο του #metoo Facebook Twitter
«Οι φίλες της Άγκατα» (2016)
0

Ένα διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου, με τίτλο «Πρώτες απόπειρες», παρουσιάζει η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018.

Ο κύκλος προβολών «Πρώτες απόπειρες», που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έχει ως στόχο να αναδείξει τα πρώτα έργα νέων Ισπανών κινηματογραφιστών που δημιουργούν σε πολύ διαφορετικά είδη, αλλά πιστεύουν στον κινηματογράφο ως χώρο έκφρασης.

Το πρόγραμμα του 2018 έχει το χαρακτηριστικό ότι όλες οι ταινίες -δύο μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ- έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Οι Ισπανίδες κινηματογραφίστριες έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα και ευθύνη στην ισπανική παραγωγή, που αξίζει τον κόπο να αντιμετωπιστεί ως ένας ακόμη «τόπος» που αποδεικνύει την πολυφωνία και τον πλούτο του ισπανικού κινηματογράφου.

Φέτος είναι η χρονιά του συνθήματος «Me too», έκφρασης που ίσως γίνει έμβλημα του 2018. Ξεκίνησε από μια σειρά συνεχών καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και συνεχίστηκε με μια παγκόσμια απεργία, στην οποία εκατομμύρια γυναίκες και άντρες βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν μια κοινωνική και πολιτική δέσμευση για την ισότητα των φύλων.

Η τεράστια ποσότητα εικόνων σε μορφή gif, γραφικών, κινουμένων σχεδίων, σκίτσων κ.λπ. που παρήγαγε αυτό το κίνημα εκφράζει την ενόχληση, αλλά και τη δύναμη με την οποία η γυναικεία κουλτούρα θέλει ν’ ανοίξει δρόμο, σπάζοντας τα πατριαρχικά πρότυπα.

Διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου στον απόηχο του #metoo Facebook Twitter
«Χορεύοντας Μπετόβεν» (2017)

Πρόγραμμα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

18:00: «Χορεύοντας Μπετόβεν» (2017), Ντοκιμαντέρ της Arantxa Aguirre, Διάρκεια: 79΄.  Κατάλληλη για όλους.

Η ταινία παρακολουθεί το ανέβασμα της χορογραφίας της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν που ανέβηκε από τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης.

Ασχολείται με την ιστορία του έργου, τις προκλήσεις αυτής της πολυπολιτισμικής παράστασης, τις μεθοδικές και απαιτητικές για τους χορευτές πρόβες και τη συνεργασία ανάμεσα στο ελβετικό συγκρότημα, το Μπαλέτο του Τόκιο και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με μαέστρο τον Ζουμπίν Μέχτα.

Πρόκειται για μια συναρπαστική πολυσύνθετη συνεργασία που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα από τα χορογραφικά γεγονότα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον 21ο αιώνα.

19:30: «Οι φίλες της Άγκατα» (2016), Κοινωνική των Laia Alabart,  Alba Cros,  Laura Rius και Marta Verheyen, Διάρκεια: 72΄. Κατάλληλη για όλους.

Η Άγκατα ξεκινά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τακτικά τις φίλες της από το σχολείο, με τις οποίες μοιράζεται γιορτές, μυστικά, ταξίδια, πλάκες και τσακωμούς. Ένας ιδιωτικός χώρος γεμάτος αναμνήσεις, που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ε τις νέες φιλίες που κάνει στη σχολή και τις αλλαγές που ανακαλύπτει στον ίδιο της τον εαυτό.

Η ταινία είναι μια προσωπογραφία μια ομάδας εικοσάχρονων κοριτσιών, μέσα από την ματιά της Άγκατα στο πρώτο έτος των σπουδών της. Από τη ζωή της στη Βαρκελώνη μέχρι το ταξίδι της στην Κόστα Μπράβα, όπου θα καταλάβει πώς αλλάζει ο κόσμος, μαζί με τις παιδικές της φίλες, την Κλάρα, την Άρι και την Μαρ.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

18:00: «Esquece Monelos» (2017), Ντοκιμαντέρ της Ángeles Huerta, παρουσία της σκηνοθέτριας. Διάρκεια: 75΄. Κατάλληλη για όλους.

Σ’ έναν ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες παρά σωματίδια στο σύμπαν. Αν όμως μπορούσαμε να τους βάλουμε τον έναν πίσω από τον άλλον, το μοναδικό πράγμα που θα βλέπαμε είναι ένα μικρό ποτάμι, ασήμαντο και ταυτόχρονα άπειρο.

Κάτω από τους δρόμους της Κορούνια υπάρχει ένα ξεχασμένο ποτάμι, το οποίο όμως, όταν πλημμυρίζει, απαιτεί την κοίτη που του στέρησαν οι άνθρωποι.     

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση της σκηνοθέτριας με το κοινό, με συντονιστή τον διευθυντή του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, Στέφανο Κόλλια.

20:00: «Η συκιά των μπάσταρδων» (2017), Δραματική της Ana Murugarren Fabo, Διάρκεια: 106΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

Πρόκειται για την ιστορία ενός φαλαγγίτη που έγινε ερημίτης και εγκλωβίζεται στη φροντίδα μιας συκιάς, όταν βλέπει το γεμάτο μίσος βλέμμα ενός δεκάχρονου παιδιού, γιου ενός από τα θύματά του. Το βλέμμα αυτού του παιδιού του προκαλεί τη σιγουριά ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει.

 

Info

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3680052

Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.