Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο

Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
Manifesto
0

Για πρώτη φορά, η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ανά τoν κόσμο βραβευμένες γερμανικές ταινίες.

Όλες οι ταινίες που επιλέχθηκαν έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για τα Γερμανικά Κινηματογραφικά 2018 και τα Βραβεία First Steps 2017.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με τίτλο «… and the winners are…», οι δημιουργοί των επιλεγμένων ταινιών θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ελλάδα για να παραστούν στις προβολές και να γνωρίσουν το κοινό.

Τα μέλη της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπως και οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες, ψηφίζουν για να αποφασίσουν ποιος θα λάβει το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο, μία από τις πιο αξιόλογες διακρίσεις στον γερμανικό πολιτιστικό χώρο. Ως ειδικοί στον χώρο τους, αποφασίζουν ποιες ταινίες είναι πιο πρωτοποριακές, καινοτόμες, συγκινητικές και δυνατές ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα, και επομένως αξίζουν να τιμηθούν με το βραβείο.
 
Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι πιο συναρπαστικές καλλιτεχνικά ταινίες βραβεύονται με ένα «Lola»,όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο.

Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
3 Μέρες στο Quiberon

Η επιλογή του ονόματος αυτού σαφώς σχετίζεται με τις μνήμες ορισμένων από τις πιο θρυλικές προσωπικότητες του γερμανικού κινηματογράφου: στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Marlene Dietrich υποδύθηκε τη Λόλα στον «Γαλάζιο Άγγελο», όπως και η Barbara Sukowa αρκετές δεκαετίες αργότερα στην ομώνυμη ταινία του Rainer Werner Fassbinder.

Το «Τρέξε, Λόλα, τρέξε» του Tom Tykwer συμβολίζει από το 1998, τότε που βγήκε στις αίθουσες, τις νέες αφηγηματικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο. Την εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το αντισυμβατικό νεανικό φιλμ, γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στην αναβάθμιση του προφίλ του γερμανικού σινεμά διεθνώς.

Το πρόγραμμα των ταινιών, που επιλέχθηκαν από τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut, θα παρουσιαστεί σε πέντε μητροπόλεις του κόσμου: στην Αθήνα (7-14 Δεκεμβρίου), στη Βοστώνη, στο Πόρτλαντ, στο Νέο Δελχί και στην Καλκούτα, όπου κάθε πόλη διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα.

Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο Facebook Twitter
Μια αναπάντεχη φιλία (Amelie rennt)

Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 8 βραβευμένες ή υποψήφιες για κάποιο βραβείο ταινίες: Beuys, Amelie rennt (Μια αναπάντεχη φιλία), 3 Tage in Quiberon (3 Μέρες στο Quiberon), Ayny – My Second Eye (Ayny – To άλλο μάτι μου), Lomo – The Language of Many Others (Lomo – Η γλώσσα πολλών άλλων), Western, Manifesto, The Congo Tribunal.

Παρόντες από Γερμανία θα είναι ο σκηνοθέτης του «Beuys» Andres Veiel, ο οποίος θα δώσει και master class με θέμα «Staging / Reenactment in Documentaries», ο πρωταγωνιστής της νεανικής ταινίας «Μια αναπάντεχη φιλία/Amelie rennt» και οι πρωταγωνίστριες της ταινίας «Lomo – The Language of many othes».

Info

«… and the winners are…»

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3661000

Διάρκεια: 7 - 14 Δεκεμβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Οι ταινίες προβάλλονται σε γερμανική και εν μέρει και σε άλλες γλώσσες με ελληνικούς υπότιτλους.

Συζητήσεις: Γερμανικά/Ελληνικά με μετάφραση.

Master Class: Σε αγγλική γλώσσα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο εδώ.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.