10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Μιχαήλ Παρλαμάς, The Battle of the Green and Beige Awnings
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μιχαήλ Παρλαμάς, Θεοί + Τέρατα
Αντλώντας στοιχεία από ετερόκλητους πολιτισμούς, καλλιτεχνικά κινήματα και ιστορικές περιόδους, ο Παρλαμάς γεμίζει ασφυκτικά τη ζωγραφική του επιφάνεια, δημιουργώντας ένα μυστικιστικό σύμπαν γεμάτο αντιθέσεις, άλλοτε φωτεινό και διαυγές, άλλοτε επικίνδυνο και ζοφερό, προκαλώντας τον θεατή να προχωρήσει βαθύτερα.


22/11-22/1, Gallery Kourd, Κασσιανής 2, Λυκαβηττός. Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 11:00-14:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια έκθεσης: 22/11, 20:00.

Back to basics: Space

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Back to basics: Space


Ο αρχιτεκτονικός χώρος, ο χώρος που ορίζεται σε σχέση με το σώμα, η γεωγραφική-πολιτιστική ταυτότητα, το αστικό τοπίο, η περιγραφή-παρουσίαση ενός ουτοπικού ή δυστοπικού χώρου και, τέλος, ο ιδιωτικός χώρος αποτελούν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Κωστής Βελώνης, ο Μανώλης Μπαμπούσης και η Ρένα Παπασπύρου.


23/11/18-19/1/19, Enia Gallery, Μεσολογγίου 55, Πέμ. 12:00-20:00, Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-17:00, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Leon of Athens

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Leon of Athens


Με συμμετοχές σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου (South by Southwest, Firefly, Okeechobee, Summerfest) και σημαντικές συνεργασίες (Ευθύμης Φιλίππου, Rootlessroot κ.ά.), το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Leon of Athens.

Την Παρασκευή θα ολοκληρώσει την περιοδεία του σε Αμερική και Ευρώπη με ένα live στο six d.o.g.s παρέα με την Anna Vs June.


23/11, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 6-8 ευρώ

Equiknoxx/ Jay Glass Dubs

Η κολεκτίβα από το Kingston έχει δημιουργήσει beats για πολλούς αστέρες της dancehall (Beenie Man, Ward 21, Busy Signal κ.ά.), ανανεώνοντας, σύμφωνα με πολλούς, το είδος.

Το 2016 τράβηξε την προσοχή με την πρώτη κυκλοφορία της στην εταιρεία DDS των Demdike Stare, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία το 2017 με το άλμπουμ Colon Man.


23/11, Bios Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 23:00, εισ.: 10 ευρώ

Nalyssa Green, Μπλουμ Live

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
H Nalyssa Green παρουσιάζει για πρώτη φορά το "Μπλουμ" στην ολότητά του.


Το υπέροχο ελληνόφωνο άλμπουμ της παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ολότητά του η Nalyssa Green. Στην τρίτη προσωπική δουλειά της, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη από την Inner Ear, περιλαμβάνονται δέκα συνθέσεις με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια, άρωμα Αθήνας, έρωτα και μελαγχολίας.

Τη συναυλία θα ανοίξει ο Kristof με το πιάνο του, ενώ στον χώρο θα πωλείται ο δίσκος σε τρεις μορφές: βινύλιο, CD και μία ακόμα σπέσιαλ μορφή -έκπληξη.


24/11, Bios Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 7 ευρώ

Eleanor Friedberger, Rebound

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Eleanor Friedberger


Μια επίσκεψη στο αθηναϊκό Rebound έδωσε στην Αμερικανίδα Eleanor Friedberger (The Fiery Furnaces) την έμπνευση για τον ήχο και την ενέργεια που ήθελε να έχει το τέταρτο σόλο άλμπουμ της.

Στο '80s goth pop σύμπαν του δίσκου κυριαρχούν τα προγραμματισμένα τύμπανα, το συνθεσάιζερ Juno και οι χαμηλόφωνες ρυθμικές κιθάρες, ενώ οι επιρροές ξεκινούν από τους Stereolab και τους Suicide και φτάνουν μέχρι τη Λένα Πλάτωνος και τη Yellow Magic Orchestra.


26/11, Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 20:30, είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

Γιούγκερμαν

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
O Φινλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, ένας «αλήτης αριστοκράτης», ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, οδηγείται μετά τη Ρωσική Επανάσταση στην Ελλάδα.


Σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία. Ο βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής που ανέλαβε τη δύσκολη διασκευή του δίτομου μυθιστορήματος εργάστηκε επί δυόμισι χρόνια πάνω στους περίπου 107 ήρωες του έργου.

O Φινλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, ένας «αλήτης αριστοκράτης», ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, οδηγείται μετά τη Ρωσική Επανάσταση στην Ελλάδα, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τον αληθινό έρωτα.


Από 28/11, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλ. Βικτωρίας. Τετ.-Κυρ. 19:00, Πέμ.-Παρ. 20:00, Σάβ. 16:00 & 20:30, εισ.: 14-20 ευρώ

Θείος Βάνιας

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης


Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν αρμονικά στην επαρχία, συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας.

Όταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία.


23/11-21/12, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς. Τρ.-Παρ. 10.00-14.00 & 18:00- 21:00, Σάβ. 16:00-21:00, Κυρ. 16:00-20:00, εισ.: 10-30 ευρώ

STAND UP COMEDY

Jim Gaffigan

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Jim Gaffigan


Τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Grammy και γνωστός για το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η πατρότητα και το φαγητό, ο διάσημος κωμικός έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


22/11, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, 21:00, εισ.: 17 ευρώ

DANCE

Discosodoma x Phonica Records
Tο επιτυχημένο queer party του Λονδίνου επιστρέφει στο six d.o.g.s, ενώνοντας δυνάμεις με ένα από τα σημαντικότερα δισκοπωλεία και record labels ηλεκτρονικής μουσικής, το Phonica Records, και τον ανθρωπο πίσω από το αυτό, τον Simon Rigg.


24/11, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 10 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.