Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, με δύο νικητές του Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι

Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, με δύο νικητές του Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι Facebook Twitter
Νικολάι Λουγκάνσκι
0

Μία μοναδική συναυλία θα δώσουν, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας – αμφότεροι Ρώσοι και βραβευμένοι στον περίφημο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι.

Ο βιρτουόζος του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι, ιδεώδης ερμηνευτής του Ραχμάνινοφ, και ο πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Μιχαήλ Πλετνιόφ, μια από τις πιο λαμπερές και πολύπλευρες προσωπικότητες της σημερινής μουσικής.

Μαζί τους, το πρώτο ανεξάρτητο ρωσικό σύνολο που ίδρυσε ο ίδιος ο Πλετνιόφ το 1990, η πολυβραβευμένη και κοσμογυρισμένη Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας.

Η εντυπωσιακή έναρξη του φετινού κύκλου «Μεγάλες ορχήστρες - Μεγάλοι ερμηνευτές» περιλαμβάνει ένα από τα πλέον δεξιοτεχνικά πιανιστικά έργα, το «Τρίτο κοντσέρτο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του ρωσικού ρεπερτορίου με την υπογραφή των σπουδαίων Σεργκέι Προκόφιεφ και Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ αλλά και τον υποβλητικό «Μακάβριο χορό» του Γάλλου Καμίγ Σαιν-Σανς.

Φημισμένοι πρεσβευτές της μουσικής της πατρίδας τους, ο Λουγκάνσκι και ο Πλετνιόφ έχουν εμφανιστεί σε διάσημα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας σε όλο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί με σημαντικά ορχηστρικά σύνολα. Και οι δύο έχουν βραβευτεί επανειλημμένα για τις ηχογραφήσεις τους από καλλιτεχνικές διοργανώσεις και έντυπα παγκοσμίου κύρους.

Ο Νικολάι Λουγκάνσκι έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, τα βραβεία ECHO Klassik και Diapason d'Or για το δισκογραφικό ρεσιτάλ του με τις σονάτες του Ραχμάνινοφ, ενώ προηγούμενοι ψηφιακοί δίσκοι του έχουν αποσπάσει βραβεία από τα περιοδικά Gramophone και BBC Music.

Η ρωσική κυβέρνηση του απένειμε το 2013 τον τιμητικό τίτλο «Καλλιτέχνης του Λαού». Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ραχμάνινοφ στο Ταμπόφ και δίνει τακτικά ρεσιτάλ στο Μουσείο Ραχμάνινοφ της πόλης Ιβανόφκα.

Ο Μιχαήλ Πλετνιόφ, ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης, συνδυάζει τη μουσικότητα με την άψογη τεχνική και την πηγαία συναισθηματική έκφραση, προσφέροντας στο κοινό ερμηνείες που ισορροπούν θαυμαστά ανάμεσα στο ένστικτο και στη διάνοια.

Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, με δύο νικητές του Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι Facebook Twitter
Μιχαήλ Πλετνιόφ

Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ενώ ως πιανίστας και ρεσιταλίστ έχει χαρακτηριστεί «ένας ερμηνευτής αξιοθαύμαστης δεξιοτεχνίας, προικισμένος με εξωπραγματική φαντασία μοναδικής ομορφιάς». Ως σολίστ έχει κερδίσει βραβείο Grammy για την «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ σε δική του διασκευή για δύο πιάνα, καθώς και υψηλές διακρίσεις από το περιοδικό Gramophone, την Ακαδημία Δίσκου του Τόκιο κ.ά.

Το 1990 δημιούργησε την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, «το ζωντανό σύμβολο της ρωσικής τέχνης» (Miami Herald), της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός. Μαζί έχουν περιοδεύσει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και έχουν πραγματοποιήσει θριαμβευτικές εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, τα οποία συχνά μεταδίδονται από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς οπτικοακουστικούς φορείς.

Πολλές ηχογραφήσεις της πλούσιας δισκογραφίας τους –η οποία μετρά πάνω από 80 cds– έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς και βραβεία έγκριτων μουσικών εντύπων. Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας είναι το πρώτο ρωσικό σύνολο που τιμήθηκε με Grammy για τον δίσκο «Ο Πέτρος και ο Λύκος» υπό τον Κεντ Νάγκανο.

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 15 - 80 ευρώ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.