Νέα μέλη στο ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Νέα μέλη στο ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Ανακοινώθηκαν τα ονόματα Facebook Twitter
SNF - Γιώργος Δημητρακόπουλος
0

Τα νέα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αλλάζει ριζικά μετά τη λήξη της θητείας των μελών του, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως η θητεία του διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο δικηγόρος Βασίλης Καραμητσάνης και αντιπρόεδρος ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, η Ελένη Σκάρκου, ex officio ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ο μουσικολόγος κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης ο οποίος παραμένει ως ex officio εκπρόσωπος του Σωματείου Μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να συνεργαστεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται και κατά την οποία σκοπεύει να αναπτύξει διεθνή παρουσία και ένα κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο.

Άξονές της νέας εποχής, είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, οι συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας, η αιχμηρή ανάγνωση των κλασικών έργων, η διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τα εικαστικά, και το υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Τα νέα μέλη 


Ο Βασίλης Καραμητσάνης είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε το 1976. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Ρόττερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III. Από το 2002 είναι δικηγόρος Αθηνών. Από το 2008 είναι πρόεδρος του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων ενώ από το 2015 εξελέγη πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

Το 2018 αναγορεύθηκε Ιππότης του Τάγματος των Γραμμάτων & των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας. Σπούδασε τσέμπαλο με τη Μαργαρίτα Δαλμάτη.

Συνέχισε στο Παρίσι με τους Σάλβο Ρομέο και Ολιβιέ Μπωμόν, στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τους Κέννεθ Γκίλμπερτ και Ζήγκμπερτ Ράμπε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Γενεύης με την Κριστιάν Τζακκοττέ.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Latinitas Nostra, με το οποίο έχει παρουσιάσει λυρικά έργα του 17ου αιώνα στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες όπως οι Αργυρώ Χιώτη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Καραθάνος, Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Έχει διευθύνει την Μπαρόκ Ορχήστρα Βενετίας με θέμα την Ολυμπιάδα του Μεταστάζιο σε έναν διπλό δίσκο (Naive), ο οποίος απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique.

Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλημμένα με Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αλλά και με σύνολα του εξωτερικού όπως η Irish Baroque Orchestra και το Bach ConsortWien. Έχει εμφανιστεί ως αρχιμουσικός σε Theater an derWien, Ουίγκμορ Χωλ κ.α.

Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, Decca, Sony. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ο Θέμελης Γλυνάτσης είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία, αρχαίο θέατρο και θέατρο στην Αγγλία.

Έχει σκηνοθετήσει έργα των Χ. Μύλλερ, Σ. Μαλλαρμέ, Σοφοκλή, Μπ. Μ. Κολτές, μεταξύ άλλων. Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» της Α. Λίντελ και την όπερα Cendrillon της Π. Βιαρντό.

Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» της Α. Λίντελ στο Φεστιβάλ Αθηνών και την όπερα «Cendrillon» της Π. Βιαρντό.

Το 2015 σκηνοθέτησε τον «Ρομαντισμό» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τη «Βερενίκη» του Ρακίνα στο Φεστιβάλ Αθηνών, το «Χειμωνιάτικο Ταξίδι» του Φρ. Σούμπερτ στο Θέατρο Τέχνης και τη «Σαλώμη» του Ο. Ουάιλντ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Το 2016 σκηνοθέτησε την «Αλτσίνα» του Γκ. Φ. Χαίντελ και το «57» του Γ. Κουμεντάκη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, ενώ το 2017 την παράσταση «Enter Sandman», βασισμένη σε νουβέλα του Ε.Τ.Α. Χόφμαν στο Skrow Theatre.

Διετέλεσε συνιδρυτής και υπεύθυνος θεατρικού προγραμματισμού της ΚΝΟΤ Gallery από το 2010 μέχρι το 2013.

Η Ελένη Σκάρκου είναι συνθέτης, σολίστ κιθάρας, μουσικολόγος, μουσικοτεχνολόγος, εκπαιδευτικός, οικονομολόγος.

Έχει διατελέσει διευθύντρια Μουσικών Εκπαιδευτηρίων, καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ, διευθύντρια Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Πολυμέσων Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, και το ορχηστρικό έργο της «Για τη φύση» παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο του 2010.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.