ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Γάλλος φιλόσοφος Michaël Foessel θα μιλήσει για το μέλλον της ελευθερίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Γάλλος φιλόσοφος Michaël Foessel θα μιλήσει για το μέλλον της ελευθερίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Facebook Twitter
0

Για την τελευταία, για το 2018, διάλεξη του φετινού κύκλου εκδηλώσεων «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο σε έναν από τους πολλά υποσχόμενους εκπροσώπους της νέας γαλλικής διανόησης, τον φιλόσοφο Michaël Foessel.


Ο Michaël Fœssel θα μιλήσει στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 19:30, με θέμα «Το μέλλον της ελευθερίας». Τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Φαράκλας.


Έχοντας μελετήσει την έννοια της ελευθερίας που κληρονομήσαμε από τους Ρουσσώ, Καντ και Χέγκελ, ο Michaël Foessel προτείνει να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τις ελευθερίες μας και μας καλεί να μοιραστούμε μαζί του τις σκέψεις του για το μέλλον της ελευθερίας.


Από το 1750 έως το 1830, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Σε αυτό το διάστημα, η Γαλλική Επανάσταση ξεσπάει ξαφνικά και φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της ιστορικής χειραφέτησης της ανθρωπότητας. Αποτελεί ένα απόλυτο συμβάν: για πρώτη φορά, η ελευθερία γίνεται το κύριο αντικείμενο της σκέψης, στη θέση του Θεού ή της φύσης, καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αυτονομία καθίστανται ορίζοντες της φιλοσοφίας.


Σε στοχαστές όπως ο Ρουσσώ, ο Καντ και ο Χέγκελ, η ελευθερία γίνεται μια ιδέα η οποία καθιστά δυνατή όχι μόνο την κατανόηση του κόσμου αλλά και την αντίληψη του νοήματος της ιστορίας.


Τι απομένει σε εμάς, σήμερα, από εκείνη την πίστη τους στην ελευθερία; Τη στιγμή που η ελευθερία διακηρύσσεται παντού, μήπως έχει χάσει το πολιτικό της νόημα; Ο φιλελευθερισμός εκφράζει πλήρως την ελευθερία ή μήπως συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση της στο όνομα των υποτιθέμενων αρετών της αγοράς;


Στη διάλεξή του, ο Michaël Fœssel θα επιχειρήσει να δείξει ποιο είναι το μέλλον που διαγράφεται για μια ελευθερία που δεν περιορίζεται σε εκείνη της επιχειρηματικής ελευθερίας.


Έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, ο Michaël Foessel είναι σήμερα καθηγητής φιλοσοφίας στην École Polytechnique του Παρισιού. Είναι μέλος του συντακτικού συμβουλίου της Επιθεώρησης Esprit και διευθύνει τη σειρά L'ordre philosophique των εκδόσεων Seuil.


Το σπουδαίο φιλοσοφικό του έργο ξεχωρίζει με βιβλία, όπως τα «Après la fin du monde : Critique de la raison apocalyptique» (Seuil, 2013), «Le Temps de la consolation «(Seuil, 2015, «Ο καιρός της παρηγοριάς», εκδόσεις Πόλις), «La Nuit. Vivre sans témoin» (Éditions Autrement, 2017), και τέλος «L'Avenir de la liberté» (PUF).


Είναι σχολιαστής του Kant και του Paul Ricœur, με ειδίκευση στη γερμανική και στην πολιτική φιλοσοφία. Η συναρπαστική φιλοσοφική του αναζήτηση διεξάγεται στα όρια του πολιτικού και του ατομικού, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στα αισθήματα, στο πρόβλημα του κακού, όσο στην δημοκρατία και τον κοσμοπολιτισμό.


Info:

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos

Σίνα 31, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3398600

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, 19:30

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές

Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.