«Η Φρίντα Κάλο προωθεί τον κομμουνισμό» - Αντιδράσεις για έκθεση στην Ουγγαρία

«Η Φρίντα Κάλο προωθεί τον κομμουνισμό» - Αντιδράσεις για έκθεση στην Ουγγαρία Facebook Twitter
0

Η Φρίντα Κάλο είναι γνωστή για τα τολμηρά και ζωντανά προσωπικά της έργα και υμνείται ως φεμινιστικό είδωλο, αλλά μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή της έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κριτική πως προωθεί τον κομμουνισμό.

Μια δεξιά, ακραία συντηρητική, κυβερνητική εφημερίδα επικρίνει μια εξαιρετικά δημοφιλή έκθεση στην Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη της Βουδαπέστης για «προώθηση του κομμουνισμού».

Η κριτική είναι μέρος μιας ευρύτερης εθνικής συζήτησης για τον πολιτισμό και την πολιτική, καθώς ο εθνικιστής Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε για τρίτη φορά τις εκλογές τον Απρίλιο.

Οι υποστηρικτές του Όρμπαν και οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι υποστήριξαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μετά την  ισχυρή εντολή που του δόθηκε, ήρθε η ώρα για μια στροφή στον πολιτισμό προς τις συντηρητικές αξίες για να τερματιστεί αυτό που αποκαλούν κυριαρχία των αριστερών φιλελεύθερων καλλιτεχνών.

Σε ένα άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κομμουνισμός προωθείται με κρατικά χρήματα», η έκθεση βρέθηκε στο στόχαστρο της εφημερίδας Magyar Idok μαζί με μερικές άλλες γκαλερί, καλλιτέχνες και εκθέσεις.

«Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ο Τρότσκι εμφανίστηκε και πάλι στη Βουδαπέστη, αυτή τη φορά από το κρεβάτι της Φρίντα Κάλο» γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη σχέση της Κάλο με τον Λεον Τρότσκι, πρωταγωνιστή στην κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους στη Ρωσία.

Η Κάλο ήταν συνδεδεμένη με το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού και λέγεται ότι έχει διακοσμήσει το κεφαλάρι του κρεβατιού της με εικόνες των κομμουνιστών ηγετών.

Η Εθνική Πινακοθήκη αρνήθηκε να σχολιάσει. Η έκθεση της Βουδαπέστης συμπίπτει με μια έκθεση για την Κάλο στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου που επικεντρώνεται στην ιστορία της ζωής της μέσω προσωπικών αντικειμένων.

Η νέα πολιτιστική εποχή του Ορμπάν

 

Ο Όρμαπν δήλωσε στις 28 Ιουλίου ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα του πολιτισμού και ότι η τρίτη εκλογική νίκη του ήταν «τίποτα λιγότερο από την εντολή να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή».

«Μια εποχή καθορίζεται από τις πολιτισμικές τάσεις, τις συλλογικές πεποιθήσεις και τα κοινωνικά έθιμα. Αυτό είναι τώρα το καθήκον που αντιμετωπίζουμε: πρέπει να ενσωματώσουμε το πολιτικό σύστημα σε μια πολιτιστική εποχή», δήλωσε.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τις επικείμενες αλλαγές.

Ο Όρμπαν αμφισβήτησε επιτυχώς τα δυτικά φιλελεύθερα ταμπού, κερδίζοντας τις εκλογές του 2018 με μια ισχυρή εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και εστιάζοντας στη σημασία της εθνικής υπερηφάνειας και της ενότητας και της «ισχυρής Ουγγαρίας».

Μια ομάδα περίπου 60 καλλιτεχνών και ιστορικών τέχνης υπέγραψε ένα μανιφέστο που απέρριψε την στοχοποίηση καλλιτεχνών από την Magyar Idok λέγοντας ότι οι επιθέσεις ήταν αβάσιμες.

Τον Ιούνιο, η Magyar Idok δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο που κατηγόρησε το ανέβασμα του μιούζικαλ «Billy Elliot» στην Ουγγρική Κρατική Όπερα για διάδοση της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας στο νεανικό κοινό του. 

Η Κρατική Όπερα ακύρωσε 15 από τις 44 παραστάσεις που σχεδιάστηκαν για τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Είπε σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της ότι οι παραστάσεις δεν είχαν ακυρωθεί εξαιτίας της κριτικής του τύπου. Ωστόσο, σημείωσε ότι το κοινό είχε χάσει το ενδιαφέρον του για την παράσταση.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.