Η ετήσια θερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας, η οποία άνοιξε στο κοινό στο Λονδίνο την Τρίτη, υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις τέχνης της Βρετανίας από το 1769 για έναν απλό λόγο: Ο καθένας μπορεί να υποβάλει ένα έργο που θα εμφανίζεται μαζί με έργα των David Hockney και Anish Kapoor.

 

Πολλά από αυτά διατίθενται προς πώληση στο κοινό, αλλά πρέπει πρώτα να περάσουν από μια επιτροπή καλλιτεχνών.

 

Φέτος, υποβλήθηκαν πάνω από 20.000 έργα στην επιτροπή αυτή, η οποία διευθύνονταν από τον καλλιτέχνη Grayson Perry και απαρτίζονταν από κορυφαίους βρετανούς καλλιτέχνες όπως η Cornelia Parker και η Phyllida Barlow. Μόλις 827 πέρασαν τελικά από την επιτροπή.

 

Αλλά οι χιλιάδες καλλιτέχνες που δεν έλαβαν έγκριση δεν θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα, επειδή απορρίφθηκε και ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ: ο Banksy.

 

Τη Δευτέρα, ο Bansky αποκάλυψε μέσω Instagram ότι είχε υποβάλει ένα έργο με το όνομα "Bryan S. Gaakman" - ένα αναγραμματισμό του "Banksy anagram" - και είπε πως τελικά το έργο απορρίφθηκε.

 

 

 

Ένα μήνα μετά την απόρριψη, ο Perry επικοινώνησε με τον Banksy και τον ρώτησε αν θα υποβάλει έργο. Ο Banksy έστειλε μια αναθεωρημένη έκδοση του απορριφθέντος έργου, το οποίο τώρα εμφανίζεται στην έκθεση.

 

Σε μια δήλωση, η Βασιλική Ακαδημία επιβεβαίωσε τον Banksy, αλλά για να δικαιολογηθεί πρόσθεσε: «Το έργο που είναι σήμερα στη θερινή έκθεση είναι διαφορετικό από την αρχική έκδοση που υποβλήθηκε».

 

Ο Perry δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό στην εφημερίδα New York Times που ανέδειξε το θέμα.

 

Το έργο του Banksy που εκτίθεται έχει τίτλο "Vote to Love" και είναι ένα σχόλιο για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεικονίζει ένα πλακάτ που γράφει "Ψηφίστε να φύγουμε" που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας  του Brexit το 2016. Ο Banksy άλλαξε την πλακέτα ώστε να γράφει Ψηφίστε την αγάπη"».

 

Στον κατάλογο της έκθεσης, το έργο κοστίζει 350 εκατομμύρια λίρες.

 

Ο Banksy δεν είναι ο πρώτος που υποβάλλει έργο ανώνυμα στην ετήσια έκθεση. Το 1947, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπέβαλε με επιτυχία δύο έργα υπό την επωνυμία "David Winter". Ένα από τα έργα του το "Winter Sunshine", εκτίθεται στη Βασιλική Ακαδημία σε ξεχωριστή έκθεση για την ιστορία της έκθεσης.

 

Οι περισσότεροι σχολιαστές στην είδηση που γνωστοποίησε ο Banksy ήταν υποστηρικτικοί, αλλά ορισμένοι δήλωσαν ότι η επιτροπή είχε λάβει τη σωστή απόφαση απορρίπτοντας το έργο για πρώτη φορά. 

 

Με πληροφορίες από New York Times