Η δημοπρασία έργων τέχνης της συλλογής των Ροκφέλερ κατέρριψε 22 παγκόσμια ρεκόρ

Η δημοπρασία έργων τέχνης της συλλογής των Ροκφέλερ κατέρριψε 22 παγκόσμια ρεκόρ Facebook Twitter
Claude Monet, Nymphéas en fleur - Τιμή πώλησης: 84.687.500 δολάρια
0

Είκοσι δύο παγκόσμια ρεκόρ κατέρριψε η αμύθητη συλλογή έργων τέχνης των Ροκφέλερ που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's.

Η συνολική αξία των εσόδων έφτασε τα 832 εκατ. δολάρια με το τεράστιο αυτό ποσό να πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πάνω από 1.500 έργα πουλήθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας με τον οίκο να υποστηρίζει πως το μεγάλο δέλεαρ για τους αγοραστές  ήταν το όνομα Ροκφέλερ που αντιπροσώπευαν την αμερικανική επιτυχία.

Το ποσό των 832 εκατ, δολαρίων είναι περίπου διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ των 484 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκε από την πώληση αντικειμένων και έργων της συλλογής του σχεδιαστή Yves Saint Laurent στο Παρίσι

Η δημοπρασία έργων τέχνης της συλλογής των Ροκφέλερ κατέρριψε 22 παγκόσμια ρεκόρ Facebook Twitter

Στην κορυφή βρέθηκε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Νεαρό κορίτσι με ένα καλάθι λουλουδιών» («La Fillette a la corbeille fleurie») που κατακυρώθηκε έναντι 115 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε η δεύτερη υψηλότερη τιμή που κατεγράφη σε δημοπρασία για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.


Οι τιμές κατέγραψαν ρεκόρ για επτά ακόμη καλλιτέχνες και αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός σετ πορσελάνης.

Το έργο του Μονέ «Νympheas en fleurs» με τα χαρακτηριστικά νούφαρα, πωλήθηκε για 84,6 εκατ. δολάρια και ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο πίνακας «Meule» του ίδιου ζωγράφου, που πωλήθηκε έναντι 81,4 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη. 

Ο οίκος Christie's διεξήγαγε τη δημοπρασία χωρίς να αποκαλύψει την ελάχιστη τιμή στην οποία θα έπρεπε να πωληθεί ένα έργο ή τα ονόματα των αγοραστών.

Ένα ακόμη από τα σημαντικά έργα των ρεκόρ ήταν το «Odalisque Couchée aux Magnolias» του Ματίς που πουλήθηκε για 80,8 εκατ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη. 

Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν τα ασφάλιστρα των αγοραστών.

Η Πέγκυ Ροκφέλερ που πέθανε το 1996 και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2017 συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου.

Δείτε τα διάσημα έργα τέχνης που έκαναν τα ρεκόρ>>>

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.