Μία μοναδική συζήτηση θα έχουν στη Νέα Υόρκη η εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τη ρωσίδα ακτιβίστρια των Pussy Riot, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα.

 

Η Σέρβα καλλιτέχνιδα, που έχει ταυτιστεί με την Performance Art τα τελευταία 40 χρόνια, είναι γνωστή για τις παραστάσεις της που, όπως λέει, μεταφέρουν την «αλήθεια επί σκηνής» στοχεύοντας στην απελευθέρωση από κάθε είδους όριο, στο σώμα και το πνεύμα.

 

Οι Pussy Riot είναι παγκοσμίως δημοφιλείς για την ακτιβιστική τους δράση στη Ρωσία, ενάντια στη λογοκρισία, τη βία και τις καταπιεστικές μορφές εξουσίας.

 

Οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν στις 14 Μαΐου στο Florence Gould Hall, σε μία ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν για αυτές οι New York Times.

 

Η Αμπράμοβιτς και η Τολοκονίκοβα θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις έννοιες και τις μορφές της επαναστατικής τέχνης σε μία εποχή έντονου κοινωνικού αναβρασμού.

 

Τον Μάιο, η Τολοκονίκοβα και άλλα μέλη της κολεκτίβας των Pussy Riot θα παρουσιάσουν, κατά την περιοδεία τους στις ΗΠΑ, νέο οπτικοακουστικό υλικό από τις παρεμβάσεις τους στον δρόμο, σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε δράσεις μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.

 

Από τα δώδεκα μέλη των Pussy Riot που θα επισκεφτούν τις ΗΠΑ, οι τέσσερις επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

 

«Προτιμούν να μην κατονομαστούν δημοσίως. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να εκτιμάται στον σύγχρονο κόσμο όπου όλοι, οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις, θέλουν να υποκλέψουν και συλλέξουν και το παραμικρό κομμάτι των προσωπικών σας πληροφοριών (...) Δυστυχώς λόγω των δικαστικών μου περιπετειών τα δικά μου στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν αλλά άλλοι μπορούν ακόμα να δρουν ανώνυμα», είπε η Τολονίκοβα.


Πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε και η επόμενη performance της Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

 

Σε αυτή, η καλλιτέχνιδα θα «χτυπηθεί» με ένα εκατομμύριο βολτ (μέσα σε μία ειδικά διαμορφωμένη στολή), διοχετεύοντας όλη αυτή την ενέργεια σε ένα μικρό κερί που θα καταστρέφεται με μία απλή χειρονομία της Αμπράμοβιτς από μεγάλη απόσταση.

 

Η νέα performance θα παρουσιαστεί στην Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών, στο Λονδίνο, το 2020.

 

Με πληροφορίες από Dazed