Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης

Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
0

Αρκετές πόρτες δωματίων του θρυλικού Chelsea Hotel το οποίο υπήρξε το καταφύγιο γενεών καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη θα βγουν στο σφυρί την Πέμπτη, αφότου διασώθηκαν από έναν άστεγο που εμπόδισε να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Η Τζάνις Τζόπλιν, ο Λεόναρντ Κοέν, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Μαρκ Τουέιν, ο Τζακ Κέρουακ, ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Τζόνι Μίτσελ, η Μπέτι Ντέιβις, η Μαντόνα, ο Μπομπ Ντίλαν ή ακόμη ο Άντι Γουόρχολ: ο κατάλογος των διάσημων ενοίκων είναι μακρύς, είχαν κάνει το ξενοδοχείο σπίτι τους για μερικές ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια.

Ο Λέοναρντ Κοέν απαθανάτισε την ιστορία του 12ώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην 23η οδό στο τραγούδι του «Chelsea Hotel No. 2».

Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Bellmann Archive

Το ξενοδοχείο άνοιξε το 1884 και έκλεισε το 2011 για ανακαίνιση η οποία ακόμη συνεχίζεται, καθώς μόνο η πρόσοψή του πρέπει να διατηρηθεί όπως ήταν όταν το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά.

Ένας άσημος, ωστόσο, έφερε σήμερα το ξενοδοχείο στο προσκήνιο. Έχοντας ζήσει στο Chelsea Hotel από το 2002 έως το 2011 και αφότου πετάχτηκε έξω γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του, ο γεννημένος στη Μασαχουσέτη Τζιμ Γεωργίου κατέφυγε τελικά στο απέναντι πεζοδρόμιο μαζί με τον σκύλο του Τέντι.

Από εκεί το 2012, είδε εργάτες να ετοιμάζονται να πετάξουν τις παλιές πόρτες και παρενέβη για να διασώσει 55 με τη βοήθεια φίλων του, αναφέρει ο Άρλαν Έτινγκερ, ο πρόεδρος του οίκου Guernsey που οργανώνει τη δημοπρασία.

«Όταν είστε στον δρόμο, μια πόρτα αποκτά ένα ολόκληρο νόημα, ένα σημαντικό νόημα. Είναι ο δρόμος προς την εστία που ένας άστεγος δεν έχει», υπογραμμίζει.

Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Jim Georgiou

Ο 60χρονος Γεωργίου στη συνέχεια επισκεπτόταν μια γειτονική βιβλιοθήκη όπου πέρασε πολλές ώρες για να διαπιστώσει ποιοι είχαν διαμείνει στα δωμάτια που είχαν τις συγκεκριμένες πόρτες.

Το δωμάτιο 105 για παράδειγμα ήταν αυτό της Έντι Σέντζκουικ, της μούσας του Άντι Γουόρχολ, της οποίας το τραγικό τέλος αφηγείται η ταινία «Factory Girl» («Γυναίκα είδωλο») που προβλήθηκε το 2006.

Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Guernsey
Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Guernsey

Ο Τζιμ Γεωργίου κατάφερε να συνδέσει 22 πόρτες με διάσημους ενοίκους και έλαβε τα εύσημα του οίκου Guernsey πέρυσι, μετά την άρνηση διαφόρων οίκων δημοπρασιών να αναλάβουν την πώλησή τους.

Ο ίδιος, δάσκαλος πολεμικών τεχνών τότε, κρατούσε το Νο 225, μια παλιά σουίτα με μπάνιο στην οποία είχε μείνει ο Μπομπ Ντίλαν κατά τη δεύτερη περίοδο διαμονής του στο ξενοδοχείο μεταξύ 1968 και 1972.

Τώρα πλέον ο άνδρας αυτός δεν ζει στον δρόμο. Φιλοξενείται από φίλους αλλά παρά τα περιορισμένα οικονομικά του, αποφάσισε να δώσει τα μισά έσοδα από τη δημοπρασία στη μη κυβερνητική οργάνωση City Harvest που προσφέρει σίτιση σε άστεγους και άπορους Νεοϋορκέζους και να κρατήσει τα υπόλοιπα.

Πώς ένας άστεγος έσωσε ιστορικά αντικείμενα του θρυλικού Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Bellmann Archive

Επί του παρόντος ο Άρλαν Έτινγκερ δηλώνει ότι «όλες οι πόρτες θα πουληθούν με πιστοποιητικό γνησιότητας και με πληροφορίες για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διέμεναν στο δωμάτιο πίσω από τη συγκεκριμένη πόρτα. Η τιμή της καθεμιάς μπορεί να αγγίξει από 1.000 έως 50.000 δολάρια. Είναι παλιές πόρτες, διαλυμένες που δεν είναι πολύ όμορφες, αλλά έχουν απίστευτη σημασία. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία τους».

 

Πηγή: AFP, με πληροφορίες από New York Post

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.