Ένας σπάνιος πίνακας του Πικάσο, με τίτλο «Le Marin», αναμένεται να φτάσει την τιμή των 70 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Christie's.

 

Το έργο που θεωρείται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη όταν βρισκόταν υπό τον κίνδυνο να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

 

Η ελαιογραφία με τίτλο «Le Marin», απεικονίζει έναν θλιμμένο άνδρα ντυμένο με ένα ριγέ μπλουζάκι μπλε και άσπρο, να κάθεται σε μια καρέκλα.

 

«Έχεις... μία ελαφρά σκοτεινή αίσθηση για αυτόν τον πίνακα. Είναι νευρικός, είναι στα όρια και ελαφρώς ζοφερός» ανέφερε ο Κόνορ Τζόρνταν, αντιπρόεδρος της ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης στον οίκο Christie's.

 

Ο πίνακας διαστάσεων 130x81 εκατοστών, δείχνει έναν άντρα να στηρίζει το κεφάλι του στο δεξί του χέρι ενώ το αριστερό του χέρι ακουμπά στα πόδια του.

 

«Αυτό είναι ένα παραδοσιακό σημάδι μελαγχολίας» πρόσθεσε ο Τζόρνταν.

 

Το έργο, που δημιουργήθηκε το 1943 κατά τη διάρκεια της κατοχής των ναζί στη Γαλλία, αντικατοπτρίζει την αγωνία και το άγχος του Πικάσο, ο οποίος βρισκόταν υπό την απειλή να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.

 

Η τελευταία εμφάνιση του «Le Marin» ήταν πριν από 21 χρόνια σε μία δημοπρασία έργων από τη συλλογή των Νεουορκέζων συλλεκτών Βικτορ και Σάλι Γκάνζ.

 

EPA/ALEX HOFFORD
EPA/ALEX HOFFORD

 

Ο πίνακας θα εκτίθεται στο Χονγκ Κόνγκ μέχρι τις 3 Απριλίου. Θα βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Μαΐου, από τον οίκο Christie's.

 

Το έργο αναμένεται να φτάσει «μία από τις πέντε υψηλότερες τιμές» που έχουν πωληθεί έργα του Πικάσο σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον Christie's.

 

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, μία σειρά από 100 έργα χαρακτικής του Πικάσο, τα οποία διαπραγματεύονταν τις ερωτικές εμμονές του και τις συζυγικές συγκρούσεις, καθώς και την πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του 1930, πωλήθηκαν για 1,9 εκατομμύρια ευρώ στο Παρίσι, σε έναν ανώνυμο Αμερικανό συλλέκτη.

 

Ο πίνακας του Πικάσο, «The Women of Algiers (Version 0)» έθεσε παγκόσμιο ρεκόρ, ως το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε σε δημοπρασία, όπου έφτασε τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια, στον Christie's στη Νέα Υόρκη το 2015.