Δικαστής στη Νέα Υόρκη επιδίκασε αποζημίωση ύψους 6.7 εκατομμυρίων δολαρίων σε καλλιτέχνες γκράφιτι, που είχαν καταθέσει μήνυση για την καταστροφή ενός κτιρίου διάσημου παγκοσμίως για τα γκράφιτι του.

 

Συνολικά 21 καλλιτέχνες είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του επιχειρηματία της αγοράς ακινήτων Jerry Walkoff, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «ο μεγαλύτερος δολοφόνος τέχνης της εποχής μας». 

 

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών αντιπαρατέθηκαν σε μια δίκη τριών εβδομάδων που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, για την καταστροφή του κτιρίου 5Pointz, της «Μέκκας του γκράφιτι» όπως την αποκαλούσαν καθώς ήταν πόλος έλξης για καλλιτέχνες και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Τότε οι ένορκοι είχαν αποφανθεί πως ο Walkoff παραβίασε τον νόμο όταν κάλυψε με άσπρη μπογιά τα γκράφιτι των καλλιτεχνών χωρίς να τους έχει ειδοποιήσει νωρίτερα, αλλά η απόφαση δεν ήταν τελεσίδικη και απλώς θα χρησίμευε ως σύσταση στον δικαστή που θα εξέδιδε την τελική ετυμηγορία. 

 

Ο δικαστής σχολίασε πως δεν θα είχε επιδικάσει τόσο μεγάλη αποζημίωση αν ο Walkoff περίμενε την άδεια και είχε κατεδαφίσει το κτίριο 10 μήνες αργότερα. Όπως επισήμανε θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να είχε περιμένει μερικούς μήνες ώστε η κατεδάφιση να γίνει νόμιμα και ίσως να διασωθούν με κάποιον τρόπο μερικά από τα έργα. Βέβαια είχε προειδοποιήσει τους καλλιτέχνες το 2013 πως ήταν αναγκασμένος να υπακούσει το νόμο σχετικά με την ιδιωτική ιδιοκτησία οπότε «δυστυχώς το κτίριο θα πρέπει να γκρεμιστεί». 

 

 

 

 

 

Επί σχεδόν 20 χρόνια, η οικογένεια Walkoff προσκαλούσε καλλιτέχνες γκράφιτι να δείξουν το ταλέντο τους πάνω στους τοίχους αυτού του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου σε γειτονιά του Κουίνς σε σημείο που να το κάνουν «το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο γκράφιτι», σύμφωνα με έναν δικηγόρο των καλλιτεχνών. 

 

Το πρόβλημα ήταν πως Walkoff εντελώς απροειδοποίητα, κάποιο βράδυ έβαψε λευκούς τους τοίχους του κτιρίου πριν καν βγει η άδεια κατεδάφισης ώστε να του επιτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Λίγους μήνες αργότερα, ισοπέδωσε όλο το κτίριο για να δημιουργηθεί χώρος για ουρανοξύστες με πολυτελείς κατοικίες.

 

 

 

Η καταστροφή του 5Pointz είχε προκαλέσει μέχρι την αντίδραση του Banksy, που είχε δώσει μάχη για να προστατευτεί το κτίριο και τα έργα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όταν τελικά κατεδαφίστηκε οι καλλιτέχνες γκράφιτι είχαν ξεσπάσει σε δάκρυα. 

 

Με πληροφορίες από Guardian