Η Betty Woodman, η γλύπτρια που τις τελευταίες έξι δεκαετίες δημιούργησε κεραμικά τα οποία αναδεικνύουν και συνδυάζουν πολλά και διαφορετικά στιλ τέχνης συχνά με φεμινιστική χροιά, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. 

 

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου το Salon 94, η γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη.

 

Η Betty Woodman σπούδασε στο School for American Craftsmen του Alfred University και ξεκίνησε φτιάχνοντας σερβίτσια και διακοσμητικά. Στη δεκαετία του '50 άρχισε να φιλοτεχνεί ανατρεπτικά κεραμικά γλυπτά, αντλώντας έμπνευση από αρχαιορωμαϊκά και ετρουσκικά βάζα αλλά και πιο μοντέρνα μεσογειακά στιλ (περνούσε το χρόνο της μεταξύ Τοσκάνης και Νέας Υόρκης), με τα έργα της να αψηφούν κατά κανόνα την οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση. 

 

 

 

Το 2006 έγινε η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνις που τιμήθηκε για το συνολικό της έργο από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

 

Το ανατρεπτικό, αντισυμβατικό στιλ της την έκανε πολύ γρήγορα διάσημη. «Όταν ξεκίνησα, ο πηλός δεν ήταν καν ένα υλικό με το οποίο μπορούσες να κάνεις τέχνη. Στον κόσμο μπορεί να άρεσε ό,τι έκανα, να ανταποκρίνονταν, να το αγόραζαν, το έτρωγαν από αυτό, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη φύση ενός καλλιτέχνη- είχε να κάνει με το να είσαι τεχνίτης», είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian. 

 

Η Betty Woodman είχε γεννηθεί στο Κονέκτικατ το 1930 και το το 1953 παντρεύτηκε τον ζωγράφο George Woodman. Απέκτησαν μία κόρη, την Francesca Woodman, ταλαντούχα φεμινίστρια φωτογράφος, η οποία αυτοκτόνησε το 1981 σε ηλικία 22 ετών.