Ένας πίνακας του Φράνσις Μπέικον, ο οποίος κοστολογείται στα 60 εκατομμύρια λίρες, θα εκτεθεί για πρώτη φορά δημοσίως μετά από 45 ολόκληρα χρόνια σε δημοπρασία του οίκου «Christie's» που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα.

 

Η «Σπουδή για τον Κόκκινο Πάπα» (1962), 2η εκδοχή 1971, ήταν ο τελευταίος πίνακας της περίφημης σειράς παπικών πορτρέτων που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ζωγράφος.

 

Για τελευταία φορά εκτέθηκε μπροστά σε κοινό το 1971, στο Παρίσι, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωσή του καθώς επίσης, έναν χρόνο αργότερα στο Ντίσελντορφ.

 

Από το 1973 βρισκόταν στα χέρια Ευρωπαίου συλλέκτη.

 

O πίνακας αποτελεί μία αναθεωρημένη εκδοχή της «Σπουδή για τον Κόκκινο Πάπα» (1962), πίνακα που εμπνεύστηκε ο Μπέικον από το αριστούργημα του Ντιέγκο Βελάθκεθ (1650), την «Προσωπογραφία του πάπα Ιννοκέντιου Ι'».

 

Στην αναθεωρημένη εκδοχή ο Ιρλανδός ζωγράφος πρόσθεσε μία ακόμη φιγούρα στον πίνακα - την αντανάκλαση του τότε εραστή του, Τζόρτζ Ντάιερ.

 

Τραγική ειρωνεία; Δύο περίπου μέρες πριν τα εγκαίνια της ρετροσκεκτίβας στο Παρίσι το 1971, ο Ντάιερ αυτοκτόνησε.

 

Ο Francis Outred, επικεφαλής του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης Τέχνης του οίκου Christie's δήλωσε για τον πίνακα ότι αποτελεί πολύ απλά κομμάτι της ιστορίας της Τέχνης.

 

«Συμβολίζει ένα τραγικό προμήνυμα που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες μούσες του Μπέικον, τον Πάπα και τον Τζορτζ Ντάιερ, για μία και μοναδική φορά».

 

Ο πίνακας θα τεθεί σε δημοπρασία στις 6 Οκτωβρίου και θα εκτίθεται δημόσια στον οίκο από τις 30 Σεπτεμβρίου..

 

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε δημοπρασία για πίνακα του Μπέικον ήταν τα 142 εκατ. δολάρια για το τρίπτυχο με τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ».

 

Με πληροφορίες από BBC