10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κοντό (1931-1996)

Τα πιο σημαντικά, ιστορικά έργα του Δ. Κοντού, μαζί με πρόσφατα των Ralph Hunter-Menzies, Γιώργου Κόντη, Νίνας Παπακωνσταντίνου και της Βούλας Πριοβόλου, παρουσιάζει στην πρώτη της έκθεση για την καινούρια σεζόν η γκαλερί CAN. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που κινήθηκαν στον χώρο της αφαίρεσης, ο Κοντός, ξεπέρασε τα παραδοσιακά όρια του πλαισίου. Τα έργα του αποπνέουν το ανανεωτικό και ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα, ενώ παραμένουν σύγχρονα και τολμηρά δείγματα μιας σκέψης και μιας γραφής χωρίς προηγούμενο στον ελληνικό και διεθνή εικαστικό χώρο.

16/9-27/10, Can Christina Androulidaki Gallery, Π. Αναγνωστοπούλου 42, Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11:00-15:00 & 17:00-20:00, Σάβ. 11:00-16:00

Αθήνα 1917: Με το βλέμμα της στρατιάς της Ανατολής

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter

Αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917, η έκθεση παρουσιάζει σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος που έδρασε στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής». Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας και κατέγραψαν σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης.

15/9-12/11, Μουσείο Μπενάκη-Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Ωράριο λειτουργίας: Πέμ. & Κυρ. 10:00-18:00, Παρ. & Σάβ. 10:00-22:00, εισ.: 5-7 ευρώ

Ένας χρόνος σε έναν δημοκρατικό κόσμο μέσα από τις εικαστικές τέχνες

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter

Σαράντα σκίτσα του γελοιογράφου των «New York Times», Patrick Chappatte, θα φιλοξενήσει η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί μια συλλογή έργων γελοιογράφων της εφημερίδας «Η Καθημερινή» αλλά και Λατινοαμερικάνων, Ισπανών και Πορτογάλων από διάφορες τοπικές εφημερίδες των αντίστοιχων χωρών, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στη Mafalda του Αργεντινού γελοιογράφου Joaquín Salvador Lavado «Quino» με την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής.

13-16/9, Ζάππειο Μέγαρο, λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, καθημερινά 10:00- 20:00, είσοδος ελεύθερη

Εν Αιθρία 8

Ομαδική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης με αδημοσίευτα έργα 72 Ελλήνων δημιουργών παρουσιάζουν η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College.

14-30/9, Ελληνοαμερικανική Ένωση - Γκαλερί Κέννεντυ, Mασσαλίας 22. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

The Boy

O The Boy παρουσιάζει ζωντανά στο six d.o.g.s το νέο του υλικό από το άλμπουμ «Έτοιμοι Δύο» καθώς και ήχους που «ακόμα βυζαίνουν από κάποιο επόμενο άλμπουμ που ακόμα είναι μικρό και δεν μπορεί να πει τ’ όνομά του». «Δεν ήμασταν τα λάθος παιδιά. Απλά παίζαμε τα λάθος παιχνίδια. Η Αθήνα ξέρει να λιώνει».

14/9, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 21:00, εισ.: 5 ευρώ

Sun Araw/ Jay Glass Dubs

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter

Tο Ρομάντσο και ο Κορμοράνος συνεργάζονται σε ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα συμπαραγωγή με live εμφανίσεις από τους Sun Araw και τον Jay Glass Dubs. Οι Sun Araw, προσωπικό σχήμα του Cameron Stallones από το Τέξας των ΗΠΑ, μετρούν ήδη περισσότερες από δέκα κυκλοφορίες LP, ανάμεσα στις οποίες και το πρόσφατο «The saddle of the increate», ένα σύγχρονο, ψυχοτροπικό μουσικό έπος εμπνευσμένο (εν μέρει) από τους άθλους του Ηρακλή, και πιο συγκεκριμένα από την παράδοση του κοπαδιού του Γηρυόνη.

16/09, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 22:00, εισ.: 10 ευρώ

Tom Odell

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter

Eίναι μόλις 26 χρονών και μετρά δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ, εκατομμύρια πωλήσεις και views των τραγουδιών του, υποψηφιότητες και βραβεύσεις σε σημαντικούς μουσικούς θεσμούς, sold out συναυλίες και εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Glastonbury. Τον ακούσαμε πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, το 2012, όταν κυκλοφόρησε το EP «Another Love» (150.000.000 views στο ΥouΤube). Με το πρώτο του άλμπουμ «Long Way Down» αλλά και το δεύτερο «Wrong Crowd» έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη κοινού και κριτικών.

20/09, Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, 19:00, εισ.: 23-29 ευρώ

Djangofest, Athens Gypsy Jazz festival

H Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται την καθιερωμένη γιορτή της gypsy jazz. Τo Djangofest επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας μαζί με το Meet Market για ένα δυνατό διήμερο αφιερωμένο στη μουσική του θρυλικού Django Reinhardt που μεσουράνησε στην Ευρώπη τις δεκαετίες ’30-’40.

16-17/9, Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, 18: 15, είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ

Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter

Ο Κώστας Μασσέλος ή Νούρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά το ρεμπέτικο. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μας ξανασυστήνει αυτό τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο.

10-24/09, Ταβέρνα Ρεβαΐζι (10-11/9 & 22-24/9), Θερμοπυλών 28 / Ταβέρνα Ρούκουνας (16-18/9), Ελ. Βενιζέλου 166, Κερατσίνι, 20:30, εισ.: 10 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Banana Virgin Party

Γιορτάζοντας τα δύο χρόνια τους, οι banana boys ετοιμάζουν πάρτι στην Αβραμιώτου με μουσική από τον JohnJohn Papadopoulos και τον ClubKid και ένα drag DJ-set/show από τη μία και μοναδική Chraja. Σε guest εμφάνιση η Φιλοθέη.

15/9, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 23:00, είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.