Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σήμερα στο Κάσελ

Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σήμερα στο Κάσελ Facebook Twitter
Μπία Ντάβου, Ιστία
0

Ξεκινάει επισήμως σήμερα Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 η documenta 14 στο Κάσελ. Η μεγάλη εικαστική έκθεση που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια από το 1955 και αποτελεί την πλατφόρμα όπου πάντα παρουσιάζονται οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες της τελευταίας πενταετίας.

Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε να παρουσιαστεί παράλληλα σε μια άλλη πόλη και μάλιστα σε άλλη χώρα. Έτσι βρέθηκε να φιλοξενεί η Αθήνα την documenta 14 από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου με το γνωστό μότο Μαθαίνοντας από την Αθήνα. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης παραμένει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMΣT) ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του θα ταξιδεύσει στην Γερμανία, για να γίνει μέρος του προγράμματος της documenta 14 στο Κάσελ.

Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ που θα παρουσιαστεί στο Κάσελ θα καταλάβει ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum. Συμμετέχουν 82 καλλιτέχνες και 180 έργα και η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ παρουσιάζεται εκτός Ελλάδας, καθιστώντας τη στέγη του ΕΜΣΤ, έναν από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους της documenta 14 στην Αθήνα, και το Fridericianum, παραδοσιακά τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο για κάθε documenta, προσωρινή στέγη της συλλογής EMΣT.

Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σήμερα στο Κάσελ Facebook Twitter
Γιώργος Λαζόγκας, Τυφλή ζωγραφική – Άλεκτον 1, 2, 1988

Το ΕΜΣΤ το οποίο άρχισε να δημιουργεί τη συλλογή του το 2000 περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 1.100 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών από το 1960 και εξής. Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί στους χώρους του ΕΜΣΤ.


Η έκθεση στο Fridericianum στο Κάσελ, η γενέτειρα της documenta και το πρώτο δημόσιο μουσείο στην Ευρώπη, πραγματεύεται θέματα όπως η διέλευση συνόρων, η διασπορά, ο νόστος, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η υπαρξιακή αναζήτηση, η μυθολογία, η ατομική και συλλογική μνήμη. Επιπροσθέτως, η βραχύβια ιστορία του Fridericianum ως το πρώτο κοινοβουλευτικό κτήριο της Γερμανίας το καθιστά τον καταλληλότερο χώρο για την προβολή των έργων πολλών καλλιτεχνών, που σχετίζονται με την ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο και τις επακόλουθες δεκαετίες πολιτικής αναταραχής και επαναστατικής μεταμόρφωσης της κοινωνίας.

Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σήμερα στο Κάσελ Facebook Twitter
Μαρία Λοϊζίδου, Συλλογική Αυτοβιογραφία

Ενώ η παρουσίαση της συλλογής διατηρεί το διεθνές εύρος της, τονίζει επίσης την παρουσία πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών, επανεξετάζοντας και αναδεικνύοντας την εθνική και διεθνή τους πορεία. Ο τίτλος εκφράζει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο θεσμών, της documenta 14 και του ΕΜΣΤ, ανεξαρτήτως των διαφορετικών δεσμεύσεών τους και σκοπών, κατά τον διάλογο και την επανερμηνεία ουσιωδών ζητημάτων και καλλιτεχνικών ιδιωμάτων. Πραγματεύεται έννοιες όπως της συναλλαγής, του δανείου, του μοιράσματος και της προσφοράς Αντίδωρου (κυριολεκτικά η ανταπόδοση κάποιου για δώρο που του έχουν κάνει) ή Αντιδάνειου (η επιστροφή ενός γλωσσικού, πολιτισμικού ή οικονομικού δανείου). Το πρόθεμα «αντι-» στον τίτλο αποκαλύπτει μια σαφή θέση και συνεπώς μια άποψη, η οποία δεν σημαίνει απαραιτήτως αντίθεση, αλλά εκκινεί από διαφορετική αφετηρία προκειμένου να επικοινωνήσει, να συζητήσει, να συγκλίνει, να γεφυρώσει και να αποδεχτεί τη θέση των άλλων.

Παράλληλα, στο Museum für Sepulkralkultur, το Μουσείο της κουλτούρας των ταφικών εθίμων του Κάσελ, το οποίο συμμετέχει επίσης στην documenta 14 με μια έκθεση για το σώμα ως σύμβολο και ανθρώπινο εργαλείο, συμπεριλαμβάνεται συλλογή έργων του Γιάννη Τσαρούχη κυρίως της δεκαετίας του '80.

Ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες ταξιδεύουν σήμερα στο Κάσελ Facebook Twitter
Γιάννης Κουνέλης, Χωρίς τίτλο

Info:

ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ 

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Βοηθοί Επιμελητές: Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης

ΕΜΣΤ –Λίστα καλλιτεχνών

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Τζανίν Αντονί, Στήβεν Αντωνάκος, Ευγενία Αποστόλου, Αθανάσιος Αργιανάς, Κώστας Βαρώτσος, Κωστής Βελώνης, Μπίλ Βιόλα, Βαγγέλης Βλάχος, Κωνσταντίνος (Ντίκος) Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Κέντελ Γκιρς, Δανιήλ, Γιώργος Δρίβας, Χάρις Επαμεινώνδα, Κοκέν Έργκουν, Ειρήνη Ευσταθίου, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος, γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Γκιουλσούν Καραμουσταφά, Νίκος Κεσσανλής, Κιμσούτζα, Πιότρ Κοβάλσκι, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιόσεφ Κοσούτ, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Ανζ Λετσία, Μαρία Λοϊζίδου, Ανδρέας Λόλης, Στάθης Λογοθέτης, Ντάνις Μάτες, Γιάννης Μίχας, Μπερτίγ Μπάκ, Μανώλης Μπαμπούσης, Αντρέα Μπάουερς, Λίντα Μπένγλις, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ και Όλιβερ Σαναρίν, Νίκος Ναυρίδης, Μπία Ντάβου, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ξένος, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Παύλος, Πέντρο Καμπρίτα Ρέϊς, Γουάλιντ Ράαντ, Όλιβερ Ρέσλερ, Λουκάς Σαμαράς, Γιώργος Σαπουντζής, Άλαν Σεκούλα, Βασίλης Σκυλάκος, Χριστιάνα Σούλου, Άσπα Στασινοπούλου, Τάκις, Δημήτρης Τζαμουράνης, Θανάσης Τότσικας, Νίκος Τρανός, Κώστας Τσόκλης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Στέλιος Φαϊτάκης, Γιάν Φάμπρ, Παντελής Χανδρής, Τζοάνα Χατζηθωμάς και Ζορέϊγε Χαλίλ, Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Γκάρι Χιλ, Χρύσα, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.