Στο φως ήρθε πριν λίγη ώρα και το δεύτερο τμήμα του κολοσσιαίου αγάλματος που ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αίγυπτο.

 

Δεμένος με ιμάντες και με τη βοήθεια γερανού, ο κορμός του αγάλματος που κατά πάσα πιθανότητα απεικονίζει το Ραμσή Β' ανασύρθηκε από τα νερά της ανασκαφής.

 

Οι σημερινές διαδικασίες έγιναν με μεγαλύτερη προσοχή και επίβλεψη καθώς οι πρώτες φωτογραφίες που έδειχναν τα βαριά μηχανήματα πάνω από το λάκκο με το εύρημα, είχαν προκαλέσει οργή σε αρχαιολόγους παρατηρητές.

 

 
 

 

Το άγαλμα θα καλυφθεί με ειδικό χαρτί και βαμβάκι βρεγμένο με αποσταγμένο νερό ενώ κάποια υπολείμματα λευκής γάζας που υπήρχαν τυλιγμένα πάνω του απομακρύνθηκαν.

 

Κάτοικοι της Ματαρίγια, της γειτονιάς όπου είναι η ανασκαφή συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να θαυμάσουν το άγαλμα και όταν αυτό αποκαλύφθηκε έψαλλαν «Ιδού οι Αιγύπτιοι- Ιδού ο Ραμσής».

 

 

Η ανακάλυψη, που χαιρετίστηκε από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων ως μια από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ, έγινε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β' στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου.

 

Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να ανασύρουν και τα υπόλοιπα τμήματα του αγάλματος που είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη. Αν τα καταφέρουν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο κολοσσός ανήκει στον Ραμσή Β', τότε θα μεταφερθεί στην είσοδο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που πρόκειται να εγκαινιαστεί το 2018.

 

Έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη του θα παραμείνει σε ειδικό χώρο ο οποίος θα το προστατεύει από την οξείδωση και τους ρύπους της ατμόσφαιρας.