Την Κεφαλλονιά επέλεξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης για να ανακοινώσει την νέα του ταινία με τίτλο «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Βρέθηκε εκεί για λίγες ημέρες προσκεκλημένος από διοργανωτές κινηματογραφικού σεμιναρίου ώστε να προλογίσει προβολή της ταινίας του «Το Μικρό Ψάρι», με την οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου, και σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Κεφαλλονίτικα Νέα» μίλησε για τα νέα σχέδια του. Και γιατί όχι;

 

Ουκ ολίγοι εκ των συνεργατών του κατάγονται από το νησί. Ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης, ο διευθυντής φωτογραφίας του, Δημήτρης Κατσαϊτης, ο συν- σεναριογράφος της «Μπαλάντας», Χάρης Λαγκούσης και ο πρωταγωνιστής του «Μαχαιροβγάλτη», Στάθης Σταμουλακάτος!

 

Τον ρωτάω, αν είναι έτοιμο το σενάριο και εκτός από τη θετική του απάντηση, γεμάτη ενθουσιασμό - πράγμα πρωτόγνωρο για τον Οικονομίδη - προκύπτει ότι στο σενάριο έχει συνεργαστεί και ο Λαγκούσης, καθώς και ο συγγραφέας του "Γκιακ", Δημοσθένης Παπαμάρκος - ενώ πρόκειται για μία «μαύρη κωμωδία».

 

 

Γιάννης Οικονομίδης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γιάννης Οικονομίδης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

«Είναι μία ταινία όπου κάποια ζευγάρια πάσχουν από πολλή αγάπη, από έρωτα. Ξεκινάει από μία απιστία και στο τέλος γίνεται της πουτάνας! Μπαίνουν και άλλοι και άλλοι, όλο και πιο πολλοί». Υπενθυμίζοντας του ότι όλες του οι ταινίες διαθέτουν πικρό χιούμορ, παραδέχεται ότι έτσι θα είναι και αυτή: «Ε, ναι, ο γνωστός ρεαλισμός που φτάνει στα όρια της κωμωδίας. Το ναρκοπέδιο που είναι η ζωή». Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι την ταινία θα σφραγίσει ένα τραγούδι. «Ένα νέο-λαϊκό καψουροτράγουδο που πρόκειται να γίνει μεγάλο σουξέ. Θα το τραγουδάνε ακόμα και οι πέτρες!», λέει και γελάει με την καρδιά του.

 

Είναι ολοφάνερο ότι η γέννηση του γιου του τον έχει κάνει λιγότερο απαισιόδοξο και περισσότερο χιουμορίστα, σα να μη βλέπει τη ζωή μαύρη κι άραχλη. Του το λέω και γελάει ακόμα πιο δυνατά. Και ποιος θα το γράψει το σουξέ; «Α, μην μου ζητάς να σου πω τα πάντα από τώρα. Είναι πολύ νωρίς. Θα σου εκμυστηρευτώ τον τίτλο του και θα μείνει μεταξύ εμένα, εσένα και της Lifo: «Γλυκό Ναρκοπέδιο».

 

Νομίζω ότι δεν έχω ξανακούσει τον Γιάννη Οικονομίδη να εκφράζεται πιο γλυκά για τη ζωή... Πάντως, ας μην βιαζόμαστε. Η ταινία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προ-παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» θα ξεκινήσει να γυρίζεται σε ένα χρόνο από τώρα. Στο μεταξύ τον περιμένει η πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία στο Εθνικό θέατρο με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη».  Οπότε το «Γλυκό Ναρκοπέδιο» θα αργήσει να γλυκάνει τα αυτιά μας, αλλά είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάτι έχεις να περιμένεις...